Mojito: що приховує коктейль на основі білого рому

Mojito: що приховує коктейль на основі білого рому

Усі знають легкий м'ятний напій Мохіто, який зараз продають у алкогольному та безалкогольному вигляді, на його основі роблять солодку воду та навіть десерти. Його яскравий смак здобув немало прихильників, проте мало хто знає що в оригінальному рецепті він створюється на основі рому.

Як з’явився коктейль Мохіто

В кінці 16 століття, а точніше, у 1585 році почалась затяжна та кривава війна між Англією та Іспанією. Дві наймогутніші на той час держави з величезними флотами зіткнулися у боротьбі. Вона поширилася по Європі та колоніях, тому через 10 років королева Єлизавета I відправила у Америку ескадру для нападу на підконтрольні Іспанії землі. Для підтримки на службу призвали Френсіса Дрейка, який раніше був відсторонений. Експедиція завершилась невдачею, але згідно з легендою, саме Дрейк познайомив жителів Куби з рецептом Мохіто. Тоді його основою був агвардієнте і напій називали El Draque на честь адмірала. Потім агвардієнте замінили на білий ром та перейменували коктейль у Mojito. Ця цікава легенда, на жаль, не підтверджується історичними фактами. Можливо, Френсіс Дрейк взагалі не бував на Кубі, а Мохіто придумали у XIX столітті африканські раби на цукрових плантаціях. Тоді його основою був темний ром, який був доступний бідним людям у майже необмежених кількостях. А м'ята допомагала дещо освіжитися під палючим сонцем. Уже на початку XX століття ром здобув популярність в Америці, під час сухого закону американські туристи масово їхали на Кубу за дешевим та доступним алкоголем. Саме саме для вибагливих відвідувачів бармени почали використовувати більш ніжний білий ром, який робив смак коктейлю м'якшим та вишуканішим. На його основі були придумані знамениті Daiquiri та Mint Julep. В той час майже не використовували лід, адже його могли собі дозволити лише найбагатші люди. Замість льоду використовували содову воду, додаючи лише невелику кількість рому. пізніше з’явились інші версії, Мохіто став популярним у всьому світі.

Справжній рецепт Mojito

Готувати справжній коктейль не надто складно, якщо ретельно підготуватися. Можна зарання придбати у маркеті важливих штук білий ром, заморозити достатньо кубиків льоду та знайти тонкостінні стакани. Ось покроковий рецепт напою:

  1. Взяти 20 свіжих листочків м'яти та півтора лайма, нарізаного кільцями.
  2. Змішати м'яту та лайм прямо у бокалі з 2 ч.л. гранульованого цукру.
  3. Додаємо дробленого льоду до майже повного бокалу.
  4. Доливаємо 70 мл білого рому, легко змішуємо коктейльною ложечкою.
  5. При бажанні доливаємо содової води на смак та прикрашаємо гілочкою м'яти.

Лід варто приготувати зарання, для цього заморожують кубики, які потім пересипають у пакет та легко дрібнять за допомогою дерев'яного молотка. Дроблений лід набагато легше тане, тому аж до самого моменту приготування його варто зберігати у морозилці у спеціальній мисці.



На початок