В селах Бердянщини окупанти “націоналізують” нерухомість активніше, ніж в самому місті

Бердянськ 24
10.05.2024 · 13:40 · переглядів - 4210

Окупанти надалі визнають безгоспними будинки та земельні ділянки жителів Бердянського району. Разом з тим вони забороняють здавати її в оренду, - начальник Софіївської СВА Станіслав Захаревич

В селах Бердянщини окупанти “націоналізують” нерухомість активніше, ніж в самому місті
"Віджим" нерухомості на окупованих територіях Запорізької області посилюється (Фото: zabor.zp.ua)

У травні 2023 року на території Софіївської та сусідніх громад Бердянського району окупанти сформували перелік житлових будинків, які визначили “безгоспними”. Про це Захаревич повідомив Новинам Приазов'я на Радіо Свобода. В деяких селах таких будинків десятки.

«Село Нельгівка, там такими оголосили 25 житлових будинків. Це доволі багато, враховуючи, що в селі їх всього 120-130. Формально декларують, що є час на оформлення житлових будинків та земельних ділянок до 2026 року. Але це формально, по суті, якщо до 1 червня ви не оформите документи, і земельні ділянки, і житлові будинки будуть конфісковані», – зазначив Захаревич.

Також в інтерв'ю Новинам Приазов'я розповів, що охочих повернутися до Софіївської громади, щоб переоформити свою нерухомість і врятувати її від рекету, окупаційна влада не пропустила. 

«По факту людині кажуть: «Вам заборонений в'їзд до РФ на 5 років». І людину просто виставляють. Були сміливці, які намагалися зробити довіреності й передати їх на окуповану територію. Окупанти не визнають довіреності. Вони визнають лише один спосіб – особа має особисто з'явитися до так званої адміністрації Приморської окружної ради або Бердянської ВДА і особисто надати правоустановчі документи на житло або на земельну ділянку, а також паспорт громадянина Росії», – каже Захаревич.

Водночас окупанти перешкоджають українцям, які виїхали здавати свої будинки в оренду. Земельні ділянки залишають за власниками лише за умови її особистої присутності на ТОТ. Орендувати ділянку у тих, хто виїхав на підконтрольну територію, заборонено.

«Влітку минулого року з так званої адміністрації Приморської окружної ради збирали на півночі громади навіть цілу нараду і сказали, якщо ми дізнаємось, що ви перерахували хоч копійку туди, у вас все конфіскують, а ви опинитесь «на ямі», – розповів Захаревич.

Голова Софіївської громади поділився, що його будинок окупанти відібрали одним з перших в Бердянському районі, ще у взимку минулого року.

«26 січня 2023 року було розміщене оголошення про те, що господар будівлі, це моя мати, має з'явитися до військово-цивільної адміністрації Бердянська і надати правоустановчі документи. Інакше це майно «націоналізується». І зрозуміло, будинок повністю одразу опечатали і туди нікого не підпускають», – зазначив Захаревич.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 20 травень, понеділок 2024
вчора, 19 травень, неділя 2024
17 травень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок