Курси валют — одне з ключових понять для більшості людей

Саме на коливаннях курсів валют і трейдери заробляють. Купуючи певну валюту, трейдер розраховує на зростання її курсу відносно іншої валюти.

Курси валют — одне з ключових понять для більшості людей

Розберімся, як формується курс, від чого він залежить і що може дати розуміння його тенденцій і вірний прогноз. Офіційні курси валют Існують офіційні курси валют. У нашій країні встановлює і публікує курси іноземних валют проти рубля Центральний банк Російської Федерації. Але, як правило, курси валют комерційних банків відрізняються від курсу Центробанку. Тому, якщо у вас виникає необхідність купити або продати валюту, що вам доводиться робити це за курсами конкретного банку, який у свою чергу, лише орієнтуючись на курси валют Центробанку, встановлює свій, вигідний для себе курс обміну валют. При цьому, котирування валют можуть змінюватися по кілька разів на день. Тому, коли говорять, що курс валют — то виражене вартості однієї валюти допомогою іншої валюти, не зовсім вірно. До цього визначення обов'язково треба додавати – «в певний момент часу». Цей параметр дуже важливий для трейдера.

Коливання курсу валют

Коливання курсів валют залежать від багатьох чинників. Заведено виділяти декілька основних, таких, що чинять найбільш сильний тиск на вагу національної валюти. Передусім, це - емісія валюти. Якщо держава починає інтенсивно друкувати гроші або збільшувати грошові маси в обороті, наприклад, видаючи кредити банкам, то це веде до зростання пропозиції національної валюти. А коли пропозиції по валюті починає перевищувати попит, її курс падає. Ще один важливий чинник, що формує попит і пропозиції на національну валюту, - зовнішньоторговельний баланс. Закономірність проста - чим більше експорту в країні, тим вище попит на внутрішню валюту, а, отже, вище її курс. Імпорт навпаки створює пропозиції на валюту. І відповідно, більше імпорту - нижче курс валюти.

Існує ще таке поняття, як довіра до валюти. Так, наприклад, якщо громадяни країни, прагнучи захистити свої заощадження від ризиків пов'язаних зі зміною курсів національної валюти, вважають за краще зберігати гроші в євро, то це веде до підвищення попиту на євро і підвищення його курсу. Такий же вплив роблять великі компанії, вибираючи при укладенні контрактів ту або іншу валюту. Але рухи курсів можуть бути спровоковані та іншими чинниками. Все, від стихійних лих до заяв впливових політиків, може сильно вплинути на курс. Передбачити кожен рух неможливо, але, якщо зміни курсу не підкріплені якимись реальними економічними подіями, такі рухи короткочасні.



На початок