Тепловий лічильник в будинку

З настанням холодів з’явилася потреба в економії теплопостачання. Зрозуміло, що економія починається з розумного використання тепла.

Тепловий лічильник в будинку

Дуже часто споживачам доводиться констатувати той факт, що нараховані суми оплати за опалення не завжди відповідають дійсності. Наприклад, у будівлі є приміщення, які не опалюються, а згідно з загальною площею за них також береться оплата. Таким чином, при нарахуванні комунальних послуг не враховано фактичне опалення будинку.

Отже, для для правильного обліку спожитої теплової енергії і встановлюють тепловий лічильник.

Він показує реальне постачання теплової енергії. А отже, справедливою буде й оплата за поставлене тепло. Хто скільки використав, той за стільки ж і сплатив. Щоб познайомитися з перевагами встановлення загальнобудинкового теплового лічильника, радимо звернутися до сайту https://thermomodernisation.org/teplovyi-lichylnyk-v-budynku/.

Загальнобудинкові теплові лічильники встановлюють згідно Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 22 червня 2017 року. Тепловий лічильник сприяє визначенню межі розподілу інженерної мережі між оператором зовнішніх теплових мереж і співвласниками будинку.

Загальний обсяг спожитої теплоенергії розподіляється пропорційно показникам квартирних лічильників або площі квартири за існуючим методом розподілу тепла. Встановлення теплового лічильника забезпечує великі переваги під час розподілу тепла. Основне те, що споживачі сплачують кошти лише за спожиту теплову енергію.

Якщо в будинку утеплені стіни, замінені двері, вікна на сходових клітках, встановлено індивідуальний тепловий пункт та радіаторні терморегулятори то кількість реально спожитої, і відповідно, зекономленої теплової енергії може зафіксувати лише лічильник. Якщо ж його не буде, то зменшення енергоспоживання від запроваджених енергоефективних заходів не буде врахуватися.

Тільки реальний обсяг спожитого тепла

Важливо те, що платити споживачі будуть суму за фактичну кількість спожитої теплоенергії в ГДж або Гкал, а не згідно загальноміського тарифу, який нараховується за обігрів квадратури квартири.

Відтак при проведенні чергового етапу термомодернізації будинку відчутним буде економічний ефект від запроваджених енергоефективних заходів.

Важливо запам’ятати, що встановлений загальнобудинковий лічильник не впливає на те, яку кількість теплової енергії споживає будинок. Він дозволяє вести нормальний об’єктивний облік, а економія починається з того, як мешканці  будинку будуть дбати про розумне використання тепла. Досягти значної ж економії на комунальних послугах допоможе проведення комплексної термомодернізації будинку.



На початок