Чому розвивається ендометріоз та як його позбутись?

Чому розвивається ендометріоз та як його позбутись?

Ендометріоз може розвиватись у жінок різного віку, проте найчастіше від захворювання страждають жінки після 30 років, а також ті, які мають шов на матці (наприклад, після кесарського розтину). Це захворювання розвивається на фоні гормонального збою та потребує негайного лікування. Воно здатне вражати будь-які органи малого таза жінки, проте найчастіше розвивається на матці. Лікування ендометріозу в клініці Оксфорд Медікал відбувається сучасними методами, тому жінки мають можливість вилікувати захворювання швидко та з мінімальним ризиком рецидиву.

Що таке ендометріоз та чому він розвивається

Ендометріоз — це захворювання органів малого таза жінки, яке розвивається на фоні гормонального збою та являє собою наростання ендометрію на стінках матки та поза нею. Ці нарости належать до категорії доброякісних пухлин, проте за відсутності або неправильного лікування ця патологія може призвести до розвитку ракових захворювань.

Захворювання активно розвивається, тому його заведено розділяти на стадії залежно від вираженості та степеню ураження:

  • легка — ураження є лише на зовнішньому шарі слизової, як правило, лікується медикаментозно та вітамінною терапією;
  • середня — часткове ураження м’язового шару матки, може лікуватися медикаментозно;
  • важка — ураження всього м'язового шару та частково яєчників, що супроводжується розвитком кісти, лікується медикаментозно або оперативно залежно від особливостей протікання;
  • дуже важка — потребує негайного хірургічного втручання, оскільки відбувається проростання в інші органи малого таза.

Попри ступінь розвитку, процес розростання можна зупинити й повністю позбутися його.

Як діагностується та лікується ендометріоз

Діагностика ендометріозу відбувається на гінекологічному кріслі та за допомогою УЗД, також призначається цитологія. Після постановки діагнозу гінеколог визначає ступінь ураження, збирає анамнез, скарги пацієнта та визначає метод лікування.

Медикаментозне лікування включає знеболювальні, протизапальні препарати, засоби, спрямовані на покращення кровообігу в органах малого таза, та ліки, які забезпечують ефективну профілактику неврологічних захворювань.

При хірургічному лікуванні видаляються всі осередки ендометріозу. Метод оперативного втручання визначає лікар, проте найчастіше використовується лапароскопія — найменш травматичний метод.



На початок