Комплексний погляд на рак легені: від типів і симптомів до факторів ризику та метастазів

Комплексний погляд на рак легені: від типів і симптомів до факторів ризику та метастазів

Рак легені – це тип онкологічного захворювання, яке утворюється в тканинах легень, найчастіше в клітинах, що вистилають дихальні шляхи. Воно виникає, коли ці клітини починають неконтрольовано рости і розмножуватися, зазвичай унаслідок впливу токсинів, таких як тютюновий дим, радіація та азбест.

Існує два основних типи раку легені:

  • Недрібноклітинний рак легені. Близько 85% випадків раку легені вважаються недрібноклітинним видом. Він виникає з епітеліальних клітин легень, типу клітин, які вистилають поверхню органів. Існує кілька видів недрібноклітинного раку легені, залежно від типу епітеліальних клітин, з яких починається захворювання, включаючи аденокарциному, плоскоклітинний рак і крупноклітинний рак.
  • Дрібноклітинний рак легені. Близько 15% раку легенів – це дрібноклітинний рак, який майже завжди спричинений курінням тютюну. Він часто починається в центральній частині грудної клітки. Зазвичай він швидко росте і поширюється на інші частини тіла, включаючи лімфатичні вузли. Через свою агресивність хірургічне втручання при дрібноклітинному раку легень застосовується рідше, ніж при недрібноклітинному раку.

Коли рак легені перебуває на ранній стадії, він зазвичай не викликає симптомів. Однак коли хвороба розростається, вона може пошкодити навколишні тканини, перешкоджаючи нормальній роботі легень і викликаючи такі симптоми, як кровохаркання, задишка або біль.

Рак легені часто поширюється або метастазує через лімфатичну систему. Лімфа – це прозора рідина, яка відтікає від наших тканин і містить імунні клітини, що допомагають боротися з інфекціями. Вона подорожує по тілу лімфатичними судинами. Лімфатичні вузли – це невеликі органи у формі квасолини, які з'єднують лімфатичні судини. Вони часто затримують ракові клітини, які поширилися в лімфатичній системі.

Ракові клітини також можуть поширюватися в інші частини тіла через кровотік. Коли рак легені поширюється на інші органи, такі як печінка або кістки, це називається IV стадією раку легені або метастатичним раком легені. Те, чи поширився рак легені на лімфатичні вузли або на інші органи, суттєво впливає на спосіб лікування пухлини.

Метастази в легенях

Іноді пухлина починається в іншій частині тіла, а потім поширюється (метастазує) в легені. Ці пухлини називаються метастазами в легенях, і вони відрізняються від раку легені. У цих випадках вони належать до того типу раку, з якого виникли. Наприклад, рак товстої кишки з метастазами в легенях називається метастатичним раком товстої кишки.

рак легенів

Фактори ризику

Фактор ризику – це все, що підвищує ймовірність того, що у людини розвинеться певне захворювання. Основними факторами ризику раку легені є:

  • Вживання тютюну в минулому або в нинішній час.
  • Вплив пасивного куріння.
  • Вплив азбесту, миш'яку, хрому або інших хімічних речовин.
  • Мешкання в районі із забрудненим повітрям.
  • Сімейний анамнез раку легені.
  • Інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ).
  • Променеве опромінення, включаючи променеву терапію молочної залози або грудної клітки, а також вплив радону. Це незначний фактор ризику, а переваги променевої терапії як методу лікування раку значно перевищують ризики.

У деяких випадках рак легені може передаватися з покоління в покоління. Можливо, вам потрібна генетична консультація. Відвідайте Лікарню ізраїльської онкології LISOD, щоб дізнатися про можливі методи тестування та виявлення ризиків пухлини в легенях.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я



На початок