Використання банківського овердрафту для фермерського господарства

Використання банківського овердрафту для фермерського господарства

Овердрафтом називають спосіб короткотермінового кредитування, яке отримати набагато простіше та швидше. Це ідеальне рішення за нестачі коштів на проєкт або для завершення фінансового місяця. Він підходить лише для бізнес-потреб і строго контролюється представниками банку.

Переваги овердрафту для фермерського господарства

Цей інструмент підходить для аграріїв, у яких можуть виникати несподівані витрати на ремонт обладнання, закупку добрив чи сплату податків. За нестабільності доходів овердрафт — це найкраще рішення для короткострокових займів. Але для його отримання знадобиться високий кредитний рейтинг.

За овердрафту немає потреби щоразу подавати документи, надавати бізнес-план чи обґрунтування. Фермер отримує певний ліміт, але може знімати будь-яку необхідну суму, сплачуючи відсотки лише на неї. Багато банків надають пільговий період без процентів для постійних клієнтів. Кошти завжди доступні на поточному рахунку підприємства, але відсотки та штрафи за прострочення набагато вищі, ніж за звичайного кредитування.

Різновиди овердрафтів

Овердрафт можна оформити для отримання кредитних коштів за необхідності. Тоді на рахунку є заздалегідь обумовлений негативний баланс, який потрібно буде погасити в певний термін після зняття коштів. 

Також буває несанкціонований овердрафт, коли клієнту автоматично підключають кредитування за перевищення ліміту. Цей випадок означає пониження кредитного рейтингу та потребує термінового погашення. Овердрафти ділять на такі різновиди:

  1. Класичний. Визначається залежно від місячного обороту на рахунку.
  2. Зарплатний. Підключається за умови, що клієнт отримує на цей рахунок зарплату.
  3. Авансовий. Надається перевіреним юридичним особам разом з розрахунково-касовим обслуговуванням.
  4. Інкасаторський. Видається, якщо оборот на рахунку мінімум на 75% складається з інкасованої виручки.
  5. Технічний. Пропонується за загальними умовами, без глибокого аналізу фінансів підприємства.

Найбільше шансів отримати овердрафт у своєму постійному банку, де проходить основний оборот коштів. Менеджери перевірять щомісячні надходження, проаналізують рух коштів та визначать доступну суму ліміту. Юридичним особам пропонують більші ліміти та терміни погашення, але необхідно зробити заставу ліквідного майна. Знадобиться великий список документів, який різниться залежно від банку.

Погашення заборгованості відбувається автоматично, за надходження грошей на розрахунковий рахунок. Прострочення призводить до штрафу за підвищеною ставкою або додаткового платежу за продовження терміну. Також фермер отримає погіршення кредитної історії і підвищення ставки або відмову у наступний раз.

Джерело: Блог АгроАпп



На початок