Лляна тканина – характеристики та переваги

Лляна тканина вважається найстарішою у світі, яка використовувалася для виготовлення одягу та інших речей протягом тисячоліть

Лляна тканина – характеристики та переваги

Вона має багато унікальних характеристик, які роблять її популярною серед дизайнерів та споживачів. Зазвичай продається тканина лляна оптом та вроздріб.

Характеристики тканини

Лляна тканина відома своєю екологічністю. Вона виготовляється з рослини льону, яка вирощується без використання пестицидів та інших хімічних речовин. Матеріал з такої сировини пропускає повітря та добре поглинає вологу, що дозволяє використовувати її для пошиття літнього одягу.

У цього полотна характерна текстура, що відрізняє його від інших тканин. Може мати нерівну поверхню з деякою грубістю та жорсткістю, або бути більш гладкою та м'якою. Щільність лляного полотна варіюється від дуже тонкої до досить грубої, що залежить від товщини ниток, які використовувались на виробництві.

Лляна тканина відрізняється зносостійкістю. Вона витримує великі навантаження та розтягування без пошкодження. Льон також має високу стійкість до хімічних речовин, таких як кислоти та луги.

Переваги на недоліки

Серед сильних сторін лляного матеріалу виділяють:

  • натуральність – виготовляється з волокон льону, який є природним матеріалом; не містить шкідливих хімічних речовин, що можуть бути присутні в синтетичних полотнах.
  • високий рівень вентиляції;
  • стійкість до розривів та стирання;
  • природні антибактеріальні властивості, які запобігають розвитку бактерій та запахів; підходить для людей, схильних до прояву алергії.

Недоліків не багато, але вони все ж таки є:

  • при використанні швидко з'являються зморшки, тому льон підходить не для всіх видів одягу;
  • належить до високоякісних тканин, тому може бути дорожчою в порівнянні з іншими матеріалами.

Різновиди лляної тканини

Різновиди лляної тканини

З льону виготовляють різноманітні тканини, найпопулярнішими з яких вважаються:

  • Лляний шовк – м'який, приємний на дотик, має вишуканий вигляд та гладку текстуру. Він добре зберігає тепло, а також витримує високі температури.
  • Лляний батист – легке та приємне на дотик полотно, що має прозору текстуру. Підходить для літнього одягу та білизни, адже спроможний пропускати повітря.
  • Лляний джинс – важкий та міцний матеріал, який має грубу текстуру та багато заглиблень на поверхні. Використовується при пошитті джинсових штанів та іншого міцного одягу.
  • Лляний креп – відрізняється гладкою текстурою, має стильний та елегантний вигляд. Підходить для вечірнього одягу, такого як сукні та жакети. Полотно добре зберігає форму, пропускає повітря та вдало виглядає на різних типах фігури.
  • Лляний сатин – гладка та блискуча тканина, яка зовні схожа на шовк. Використовується для пошиття суконь, блузок та жакетів.

У кожного виду лляного матеріалу свої унікальні характеристики та властивості. Перед вибором лляної тканини важливо врахувати її призначення, щоб отримати оптимальний результат при пошитті. Підібрати полотно з великого каталогу тканин допоможуть спеціалісти компанії Гранд Текстиль.



На початок