Тенденції на ринку шин у 2023 році

Сучасні особливості, тенденції та складності розвитку машинної індустрії у 2023 році

Тенденції на ринку шин у 2023 році

Розробники різних компаній, незважаючи на можливі промахи, давно усвідомили одну річ: ідеальної автомобільної гуми не існує, чи то літня, чи зимова. враховуючи ще більшу кількість факторів, всесезонні шини є значно більшим компромісом.

Думка інженерів, суперечить гаслам маркетологів: кожна автошина є компромісом між комфортом, гальмуванням, керованістю та ресурсом.

Можна провести аналогію з багатоборством, де кожен учасник може бути сильним у певній дисципліні, але переможцем стає той, хто набере найбільшу кількість очок у всіх дисциплінах. Аналогічна справа з колесами.

Гальмування на сухій або мокрій дорозі, розгін, стійкість при маневрах, ресурс, шумність і плавність ходу - всі ці параметри вимагають спеціальних інженерних рішень, які іноді суперечать один одному. Наприклад, шина Continental PremiumContact 5 має відмінне зчеплення і плавність ходу, але власники скаржаться на невеликий ресурс, що не перевищує 25 тисяч кілометрів.

Цікавий момент полягає в тому, що склад суміші, що забезпечує мінімальний гальмівний шлях на сухому асфальті, часто неефективний на мокрій дорозі і навпаки.

Якщо раніше основна увага приділялася малюнку протектора та полегшенню каркасу без шкоди для міцності, то сучасні реалії змушують шукати нові шляхи. Ми все частіше чуємо про застосування нано- та молекулярних рішень у виробництві, так званих "секретних інгредієнтів", які складно скопіювати та швидко впровадити – йдеться про склад гумової суміші. У цій галузі не очікується революційних проривів, але спостерігається деякий прогрес із невеликими щорічними поліпшеннями. Бренди активно впроваджують нові технології, часто із хайповими. Наприклад, Continental застосовує олію з кульбаб.

Тенденції на ринку гуми можна відстежити за технологіями Michelin Dual Sport Tread Design, Toyo Flexible та Rigid Compound, які активно впроваджуються та іншими виробниками. Суть протектор розділений на дві частини: м'яку (середину) і жорстку (боковини). Як результат, нас переконують у відмінній керованості та комфортності, але це знову ж таки компроміс між характеристиками.

Структура коліс та їх каркас залишаються міцними. Боковини міцні, а під протектором застосовується гібридний шар з араміду та нейлону щільного плетіння. Арамідні рішення, дуже дороге рішення, що відбивається на вартості.

Тенденції на ринку шин

Кожне інноваційне рішення тягне за собою витрати, а це зрештою відбивається на кінцевій вартості продукту.

Також слід враховувати відмінності у типорозмірах гуми, оскільки вона може відрізнятися через невеликі відхилення в балансі характеристик. Шини розміром 225/50 R17 та 225/45 R19 не матимуть однакових показників: відмінності в масі транспорту, площа контакту та висоті профілю, в сумі можуть видати зовсім інші цифри на євроетикетці.

Важливо усвідомити, що основу характеристик автошини забезпечують матеріали та технології, які приховані під протектором. Вони та основа, яка відповідає за збереження форми та площі плями контакту, показники гальмування, аквапланування та керованості. Це особливо актуально для електрокарів, де використовуються гума з вузькою шириною. Власники електрокарів звертають увагу на енергоефективність, що впливає на запас ходу.

Таким чином, пляма контакту є головною проблемою, над якою працюють інженери шинної індустрії.

Великий пробіг чи хороша керованість? Вам доведеться забути про м'якість і комфорт, тому що ці характеристики суперечать одна одній.

Якщо важлива низька шумність, варто звернути увагу на моделі з пінополіуретановим шаром на внутрішній поверхні, інакше різниця шумності буде незначною. Форма протектора може впливати на показники, але не так суттєво.

Зрештою, маркетингові гасла не заважають продукції рекламувати якості, але вони підтверджуються тестами провідних журналів, тобто покращення відбуваються.

Якщо порівняти можливості моделей з різницею 15 років, можна побачити колосальний розвиток у шинній індустрії. Зрештою, для споживача важливими є результати тестів без прив'язки до розмірів, інновації та економія на витраті.



На початок