Як допомогти наркозалежному відмовитися від наркотиків

Як допомогти наркозалежному відмовитися від наркотиків

Щоб вплинути на наркозалежного, необхідно мати авторитет у його очах - він має повністю довіряти без будь-яких сумнівів. Саме таким чином буде успішною розмова з переконання наркозалежного почати лікування. Важливо також знати, де шукати кваліфіковану допомогу, наприклад, скористатися послугами центрів, що спеціалізуються на лікуванні та реабілітації наркоманії. Діалог із хворим потрібно вести в спокійній обстановці, якщо на наркомана почати тиснути, погрожувати, звинувачувати, то такі дії викличуть лише опір і ні про яку його згоду лікуватися не може бути й мови.

Як зрозуміти, що людина наркоман?

Варто пам'ятати, щоб уникнути важких наслідків, наркомана треба починати лікувати якомога раніше, доки не зміцнилися психологічний і фізичний потяг до наркотиків. Для цього важливо знати загальні ознаки, які проявляються у людей, що вживають речовини, а саме:

  • різка втрата ваги;
  • сірість і сухість шкірного покриву;
  • спостерігаються запальні процеси очей, їхнє почервоніння та сльозоточивість;
  • волосся тьмяніє і характерне швидке його випадіння.
  • людина не може зосередитися.

Також має насторожити наявність у домі різних предметів - якихось пакетиків або ампул із дивними речовинами, шприци, голки, закопчені ложки тощо.

Читайте також: Передозування наркотиками: ознаки та перша допомога

Як поводитися родичам наркомана?

Домогтися від наркомана щирого бажання почати лікуватися нерідко стає складним завданням, вони можуть обіцяти, що припинять, але це лише для того, щоб від них відв'язалися. Якщо ви бачите, що розмови з хворим не приносять позитивного результату, необхідно звернутися до кваліфікованих фахівців, поки життя наркозалежного ще можна врятувати.

Не варто наркомана змушувати, практика показує, що люди, які не бажають лікуватися, зриваються і продовжують вживати наркотики.

Про що говорити і як поводитися з наркоманом?

рехаб

Стосовно наркомана необхідно бути твердим і впевненим у своїх діях. Ніякі вмовляння і сльози не допоможуть. Це перевірено багаторічними спостереженнями. Зрушити з мертвої точки проблему може ретельно підготовлена бесіда з хворим, у процесі якої необхідно зробити наступне:

  • сказати наркозалежному, що ним дорожать, тому не хочуть залишати його наодинці зі своєю хворобою;
  • постаратися з'ясувати, з якої причини людина стала вживати наркотики;
  • запевнити хворого, що він не залишиться без підтримки під час лікування.

На наркомана категорично не рекомендується тиснути, оскільки в нього найімовірніше виникне бажання якомога швидше прийняти чергову дозу.

Якщо розмова була добре продумана і з хворим розмовляла людина, яка є для нього авторитетом, найімовірніше, наркоман погодиться лікуватися. Близьким і родичам слід розуміти, що лікування наркоманії є комплексною терапією, яка займає певний час (близько півроку), але це варте того, щоб врятувати рідну людину.

Що не рекомендується робити?

Наркоман у пошуках коштів на чергову дозу буде продумувати різні варіанти, як її роздобути, на ґрунті цього, фахівці категорично не рекомендують наступне:

  • давати гроші хворому;
  • дозволяти закладати речі в ломбард;
  • віддавати борги наркомана;
  • вирішувати проблеми, що виникають із правоохоронними органами;
  • замикати наркомана вдома.

Як діяти, якщо в наркомана ломка?

Якщо в наркомана ломка, його не можна залишати самого, щоб він не заподіяв шкоди собі або оточуючим. Далі якомога швидше зв'язатися з лікарем-наркологом, щоб він допоміг вивести хворого в стан, що не загрожує його життю. Відсутність наркотиків в організмі може призвести до серйозних незворотних наслідків, тому запобігти летальному результату можуть кваліфіковані фахівці.

Дії родичів до приїзду лікаря:

  • говорити з хворим і намагатися не допустити, щоб він втратив свідомість;
  • відпоювати міцним солодким чаєм;
  • при болях дати анальгетик.

Для подальшого порятунку наркомана, його відправлять на детоксикацію в клініку, де після проведення процедури очищення організму йому буде запропоновано анонімне комплексне лікування. Воно передбачає не тільки усунення фізичної тяги до наркотиків, а й психологічної залежності. 

Для цього пацієнту доведеться працювати над собою за допомогою наркологів, психотерапевтів і психологів, відвідувати індивідуальні та групові заняття.

У процесі комплексного лікування пацієнт заново вчитиметься жити в тверезості, вестиме нормальний спосіб життя і ставитиме перед собою життєві цілі, досягатиме їх.

Лікування відбувається в стаціонарі сучасного реабілітаційного центру, де створені всі умови для комфортного перебування і якнайшвидшого одужання пацієнтів.

Читайте також статтю: Як обрати наркологічний центр з ефективним лікуванням?

 



На початок