Як вибрати моторне масло для турбованого двигуна?

Як вибрати моторне масло для турбованого двигуна?

Спочатку турбодвигуни призначалися для спортивних та гоночних машин, але пізніше водії оцінили їхню економічність за високої потужності. Виробництво вдалося оптимізувати і більшість сучасних авто обладнають посиленим агрегатом. Зміна системи спричинила нові потреби, а саме використання спеціалізованої моторної олії.

Особливості роботи турбованого двигуна

Турбонаддуви відрізняються за конструкцією: від компактних до досить масивних. Але останні моделі встановлюють окремо, для гонок чи стріт-рейсингу. Невеликий пристрій здатний підсилити двигун. Достатньо тільки вибрати якісне мастило — наприклад, масло Хадо. Система працює так:

  1. Вихлопні гази обертають турбіну, а компресор засмоктує повітря.
  2. Потім його направляють в інтеркулер для охолодження.
  3. Після цього повітря змішують із пальним і запалюють.

Повітря обов'язково потрібно охолодити — воно втрачає об'єм і набуває необхідної щільності. В результаті змішування з паливом виходить насичена киснем суміш, яка горить набагато ефективніше і забезпечує підвищену потужність двигуна.

Конструктивні особливості моторів сильно змінилися - вони стали потужнішими і вимогливішими. Високі характеристики, у яких прагнуть водії, також означають зону ризику. Мастильна рідина повинна справлятися з усіма потоковими навантаженнями, тому для турбодвигунів розробляють спеціальні склади.

Яка олія підійде для турбодвигуна?

При виборі слід орієнтуватися на рекомендації автовиробника. В інструкції вказані бажані параметри, інколи ж навіть конкретні марки моторних мастил. Часто рекомендують всесезонне Хадо 5w40 з ревіталізантом, тобто здатністю відновлювати пошкоджені поверхні.

Також потрібно звертати увагу на якість та додаткові властивості олії. Купуючи автомобіль із дорогим потужним двигуном, потрібно бути готовим до підвищених супутніх витрат. Бажано підібрати засіб із захистом від самозаймання горючої суміші. Це поширена проблема у турбованих моторах. Необхідна профілактика, адже таке займання руйнує блок циліндрів.

Міняти масло потрібно згідно з рекомендаціями виробника. Їх постійно підвищують характеристики, відповідно, зростає витривалість. Мастило спеціально роблять так, щоб воно працювало довше і вміщало більше бруду. Але перевіряти стан мастила та масляного фільтра потрібно з тією ж регулярністю, що у звичайних агрегатів.

При виборі нового складу слід вивчити відгуки покупців, а також допуски до конкретних моделей авто та типів двигунів. До рідин для турбованих версій вимоги вищі, тому не можна заливати звичайні олії, але з посиленими характеристиками.



На початок