Громадськість просить Порошенка вплинути на Кабмін і розблокувати антикорупційну реформу

Бердянськ 24
27.07.2015 · 15:45 · переглядів - 390

Провідні громадські організації б’ють тривогу: Камбін блокує антикорупційну реформу, План дій з лібералізації візового режиму з ЄС під загрозою зриву

Громадськість просить Порошенка  вплинути на Кабмін і розблокувати антикорупційну реформу

У зв’зку з цим фахові антикорупційні об’єднання звернулися до Президента Петра Порошенка із проханням негайно втрутитися у ситуацію і сприяти нормальному запуску Національного агентства з питань запобігання корупції, передає сайт Реанімаційного пакету реформ. Відкритий лист до Порошенка підписали ВО «Автомайдан», Електронна демократія, Інститут Медіа Права, Наші гроші на каналі ZIK, Пацієнти України, Реанімаційний Пакет Реформ, Рух «Ні хабарництву!», Рух Чесно, Transparency International Україна, Український інститут публічної політики, Центр UA, Центр політико-правових реформ, Центр Політичних Студій та Аналітики і Центр Протидії Корупції.

«На жаль, нам доводиться констатувати, що впровадження Закону України «Про запобігання корупції», який передбачає контроль за майновими деклараціями та способом життя чиновників, захист викривачів корупції, запобігання конфлікту інтересів протягом більш ніж 9-ти місяців блокується Урядом. Яскравим прикладом цього є маніпуляції Кабінету Міністрів навколо створення Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), як органу, покликаного контролювати майнові декларації посадовців країни та відслідковувати їх спосіб життя. Внаслідок дій уповноваженого представника Кабінету Міністрів громадська частина конкурсної комісії НАЗК, яка складає половину від її складу, була вибрана з порушенням цього закону», - сказано у відкритому зверненні антикорупційників до гаранта Конституції України. На їхню думку, процедура відбору  громадських представників в конкурсній комісії була організована так, щоби мати в ній членів, підконтрольних Кабміну. Таким чином, Уряд фактично не дотримується основної вимоги Європейського Союзу щодо формування НАЗК як незалежного, незаполітизованого антикорупційного органу.

Активісти підкреслюють, що нещодавня спроба Кабінету Міністрів України частково вирішити проблему шляхом заміни свого скомпрометованого представника в конкурсній комісії НАЗК Романа Греби на кандидата від громадськості шляхом онлайн-виборів також не мала успіху. Через технічні маніпуляції онлайн-голосування було провалене. Система голосування не була захищена належним чином, і за кожного кандидата можна було голосувати нескінченну кількість разів. Показово, що Кабінет Міністрів України самоусунувся від цієї проблеми, хоча був організатором онлайн-голосування. Організації вважають, що така його позиція є невипадковою. Затвердження Кабінетом Міністрів переможця технічно провалених виборів буде прямо свідчити про бажання виконавчої влади зберегти контроль над членами конкурсної комісії НАЗК.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок