Свято на честь пам’яті Преподобного Серафима Саровського в Бердянській виправній колонії № 77

Бердянськ 24
01.08.2012 · 18:52 · переглядів - 1854

З перших кроків нове керівництво Бердянської виправної колонії № 77 розпочало вибудовувати системну виховну та корекційно-розвивальну роботу із засудженими на якісно новій основі.

Свято на честь пам’яті Преподобного Серафима Саровського в Бердянській виправній колонії № 77

Ставлячи за мету прагнення до дійсно цивілізованих форм відбування покарання засудженими громадянами згідно зі світовими стандартами, команда однодумців на чолі з новим начальником виправного закладу майором внутрішньої служби Вороніним М.В. ініціювала та втілила в життя законодавче підґрунтя на місцевому рівні всьому комплексу виховних заходів із засудженими.

„Ресоціалізація – в дії!” – таку неофіційну назву серед офіцерського складу установи набуло рішення виконавчого комітету Бердянської міської ради від 11.10.2011 року № 478 „Про порядок взаємодії БВК-77 зі спостережної комісією, громадськими, релігійними організаціями, вищими навчальними закладами та ЗМІ міста Бердянська”.

фото

Саме завдяки зазначеному рішенню свято на честь пам’яті Преподобного Серафима Саровського в Бердянській виправній колонії стало, мабуть, найнасиченішим за останні роки.

Довідка автора:

19 липня 1754 року в у купецькій сім'ї Машкіних народився майбутній великий світильник Православної Віри – Преподобний Серафим Саровський. У святому хрещенні хлопчика назвали Прохором, на честь апостола від 70 Прохора, який співслужив святому апостолу Петру. День його пам'яті Свята Церква вшановує 28 липня за старим стилем.

Від своїх батьків Прохор успадкував доброчесність, ревність до молитви та безмежну любов до храмів Божих. Ще з раннього дитинства Прохора його мати бачила, що дитина знаходиться під Божим покровом. Одного разу мати, здійснюючи нагляд за будівництвом храму, яке розпочав ще її чоловік, узяла з собою семирічного Прохора. Дитяча необережність привела до того, що хлопчик з висоти будівлі упав на землю. Нажахана мати вмить збігла до низу і побачила справжнє диво: син стояв на землі зовсім неушкодженим і радісно простягав до неї руки. Всім стало зрозуміло, що Господь береже свого обранця. Це було перше, але зовсім не останнє диво, явлене йому.

фото

Років через три після такого дивного спасіння Прохора від смерті він тяжко захворів. Хвороба була настільки серьйозною, що навіть мати почала втрачати надію на його удужання і ось у найтяжчі хвилини його страждань Прохору у вісні з'явилася вперше Цариця Небесна та пообіцяла відвідати його і уздоровити. Лише декілька днів пройшло і нове диво здійснилося.

Свята юність Прохора завершилася. Попереду було велике подвижнецьке чернече житя довжиною в 54 роки в Богом береженій Саровській землі. Із них 47 років з іменем Серафима, що означає (полум'яний).

1 серпня, у день пам'яті преподобного Серафима Саровського, цьому особливо шанованому святому молилися не тільки в храмах і чернечих обителях. Водосвятний молебен Саровському старцю був відслужений у храмі Серафима саровського, розташованого на території Бердянської виправної колонії.

фото

Святковий молебень на території колонії очолив клірик Бердянського Єпархіального управління Української Православної Церкви Московського Патріархату протоієрей Юренко Віталій Григорович, який вже не один рік духовно опікує виправний заклад.

Після завершення молебену, усім присутнім засудженим, яких, до речі, зібралося у храмі та біля нього близько 200 чоловік, отець Віталій промовив: «Для нас це особлива радість мати такого молитовника. Ми добре пам'ятаємо його слова, які він виголошував, зустрічаючи своїх відвідувачів: «Радість моя»! Пам'ятаємо і його православне правило умиротворення: «Стяжи дух мирний, і навколо тебе спасуться тисячі». Ці слова Преподобного Серафима Саровського відомі всьому Православному світі і є правилом для віруючої людини. Бажаю всім присутнім мати в душі світлу та чистоту помислів, пізнати радість і повноту життя, а ще завжди мати непохитну переконаність у світлому майбутньому».

По-різному закінчилося свято на честь пам’яті Преподобного Серафима Саровського для засуджених. Для одних це були дійсно приємні спогади, інші, можливо, вперше за своє життя замислилися над майбутнім та шляхом до нього. Яким буде цей шлях – залежить виключно від самого себе.

Старший інспектор СВПР БВК-77 - Васильчук С.Д.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 29 березень, п'ятниця 2024
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок