Йде процес приватизації кімнат у гуртожитках Бердянська

Бердянськ 24
12.09.2012 · 16:50 · переглядів - 2301

У вівторок, 11 вересня, відбулось чергове засідання виконкому. Одним з питань порядку денного було – про стан виконання Закону України „Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків”.

Йде процес приватизації кімнат у гуртожитках Бердянська

Сьогодні у Бердянську існує 44 гуртожитки, з них: 24 – у комунальній власності територіальної громади міста, 9 – навчальних закладів, 6 – ЗАТ «Бердянськбуд», 2 – у віддані підприємств, 1- у приватній власності та 2 гуртожитки на балансі ДП «Бердянський морський торговельний порт». При цьому, слід зазначити, що на сьогодні прийнято до комунальної власності від ПрАТ «Приазовкурорт» гуртожиток по вул. Котляревського, 43-а та надана згода Бердянської міської ради на прийняття гуртожитків ДП «Бердянський морський торговельний порт» по вул. Димитрова, 42,  вул. Пушкіна, 6 до комунальної власності.

Сфера дії Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» поширюється на гуртожитки, які є об’єктами державної та комунальної власності, крім гуртожитків, що перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні військових частин, закладів, установ та організацій Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до закону, Міністерства внутрішніх справ України та державних навчальних закладів. Дія цього Закону не поширюється на гуртожитки, що знаходяться у приватній власності, крім гуртожитків, що було включено до  статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації).

На виконання Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» та Указу Президента України «Про заходи щодо забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків» розпорядженням міського голови була створена та працює комісія із розв’язання проблемних питань забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків. До її складу увійшли посадові особи управління житлового господарства, комунальної власності, мешканці гуртожитків, члени незалежної профспілки «Захист прав», депутати міської ради та інші.

Окрім цього, на виконання постанови Кабінету Міністрів України рішенням виконавчого комітету була створена та успішно працює Місцева наглядова рада з питань розподілу і утримання житла у гуртожитках та використання гуртожитків і прибудинкових територій у місті Бердянську. Її основними завданнями є здійснення громадського контролю за цільовим використанням гуртожитків, як цілісних майнових комплексів, та прибудинкових територій, дотриманням законодавства з питань розподілу житлових приміщень у гуртожитках, встановленням для мешканців гуртожитків тарифів на комунальні послуги та послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій.

До складу Місцевої наглядової ради входять посадові особи управління житлового господарства, праці та соціального захисту населення, відділів у справах сім’ї, молоді та спорту, охорони здоров’я виконкому, члени незалежної профспілки України «Захист прав споживачів гуртожитків» та депутати міської ради.

Управління житлового господарства виконкому також постійно готує та надсилає до обласної державної адміністрації звіти щодо реалізації житлових прав мешканців гуртожитків, ходу приватизації приміщень у гуртожитках комунальної власності тощо.

Законом України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» передбачено, що дія цього Закону поширюється на гуртожитки, які включено до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації). Ці гуртожитки підлягають передачі у власність територіальних громад. Таким чином, на виконання листів Запорізької обласної державної адміністрації управлінням житлового господарства надана інформація щодо гуртожитків, які увійшли до статутних фондів підприємств. Це гуртожитки за адресою: Мелітопольське шосе, 75, який знаходиться у віданні ПАТ «Завод Південгідромаш», по вул. Горького, 7, який знаходиться у віданні ПАТ «Бердянський завод підйомно-транспортного обладнання» та гуртожитки ЗАТ «Бердянськбуд», а саме: по вул. Червоній, 16,  Кірова, 72, 74, Свободи, 60, Дюміна, 102.

Слід зазначити, що стосовно гуртожитків ЗАТ «Бердянськбуд» рішенням Господарського суду Запорізької області по справі у задоволенні позовних вимог Фонду державного майна України до Закритого акціонерного товариства «Бердянськбуд» про зобов’язання передати в комунальну власність територіальної громади м. Бердянськ згідно з актом прийому-передачі гуртожитки по вул. Червоній, 16, вул. Кірова, 72,  вул. Кірова, 74, вул. Свободи, 60, вул. Дюміна, 102 у визначених частках та про зобов’язання Бердянської міської ради прийняти у комунальну власність вказані гуртожитки, відмовлено.

На виконання Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у власність громадян, затвердженого наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України виконавчим комітетом Бердянської міської ради у 2011 році відновлені інвентаризаційні матеріали на гуртожитки комунальної власності через комунальне підприємство з технічної інвентаризації Бердянської міської ради.

У ході проведеної роботи виявлені грубі порушення наймачами жилих приміщень у гуртожитках комунальної власності в частині користування цими жилими приміщеннями, а саме: проведені самовільні перепланування, переобладнання та виконана реконструкція блоків (секцій) у гуртожитках без будь-яких дозвільних документів.

Таким чином, на сьогодні одним із актуальних питань є практична реалізація державної політики щодо приватизації жилих приміщень у гуртожитках комунальної власності громадянами, які мешкають у приміщеннях гуртожитків, де зроблено перепланування, переобладнання та реконструкція без дозвільних документів та не внесені зміни до технічної документації гуртожитків.

Тому, розпорядженням міського голови створена та працює комісія, яка вивчає та вирішує проблемні питання, які виникають при приватизації жилих приміщень у гуртожитках комунальної власності. До складу цієї комісії входять посадові особи управління містобудування та архітектури, комунальної власності, представники ТОВ «Бердянськгражданпроект», комунального підприємства «Архітектурно-планувальне бюро», депутати міської ради та інші.

Управлінням житлового господарства виконкому зроблено запит до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України стосовно надання роз’яснення щодо зазначеного питання. На це отримано відповідь, що наймачі, які припустили самовільне переобладнання або перепланування жилих приміщень, що призводить до порушення конструктивних елементів або засобів протипожежного захисту, зобов’язані за свій рахунок привести ці приміщення до попереднього стану. Тільки після цього вони зможуть реалізувати своє право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку. В інших випадках усі зміни, що призвели до змін у плану гуртожитку та його інженерному обладнанні, повинні бути узаконені наймачами.

Тому, рішенням виконавчого комітету Бердянської міської ради від 11.05.2012 №235 затверджено Порядок проведення переобладнань і перепланувань жилих будинків, квартир у житлових багатоквартирних будинках, кімнат у гуртожитках в м. Бердянськ, яким передбачається одержання дозволу  виконавчого комітету Бердянської міської ради на проведення робіт з переобладнання і перепланування індивідуальних жилих будинків, квартир у житлових багатоквартирних будинках, кімнат у гуртожитках.

Також, управлінням житлового господарства виконкому розроблено та затверджено Положення про порядок передачі жилих приміщень у гуртожитках, що належать до комунальної власності територіальної громади м. Бердянськ у власність громадян.

На сьогодні комунальним підприємством з технічної інвентаризації прийнято до роботи 150 заяв на приватизацію кімнат в гуртожитках від громадян, які не порушували правила користування жилими приміщеннями в гуртожитку, підготовлено 60 свідоцтв про право власності на кімнату в гуртожитку комунальної власності та видано і отримано громадянами більш 20 таких свідоцтв.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок