Зміни в оподаткуванні в 2013 році

Бердянськ 24
26.12.2012 · 11:57 · переглядів - 3982

2012 рік, що минає, видався для суб’єктів господарювання та податківців плідним різного роду новаціями.


Не менша кількість нововведень очікує бізнес і у наступному році. Саме змінами, які очікуються в оподаткуванні в 2013 році, поділилася під час брифінгу начальник Бердянської ОДПІ Алла Горбатюк.

Податок на нерухоме майно.

З 1 січня 2013 року вступає в дію стаття 265 Податкового кодексу України про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Відповідно до цієї норми, платниками податку будуть фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

За словами Алли Володимирівни: «Обчислення суми податку здійснює податкова служба за місцем знаходження об’єкта житлової нерухомості. При нарахуванні суми податку враховується зменшення, яке надається один раз на базовий податковий період, тобто на рік і до одного об’єкта нерухомості за вибором (якщо їх декілька у власності): для квартир до 120 кв. метрів, для жилих будинків до 250 кв. метрів. Тобто, податок на нерухомість нараховується на житлову площу, яка перевищує, ці показники».

Ставки податку приймаються сільською, селищною або міською радою. Так, згідно Рішення Бердянської міської ради ставка податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 1 квадратний метр житлової площі об’єкта житлової нерухомості становить: 

  • - 0,1 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, - для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів;
  • -  2,7 % мінімальної заробітної плати, встановленої законом на  1 січня календарного року, - для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів.

До 1 липня звітного року органи державної податкової служби надсилають платникам податків – фізичним особам податкове повідомлення-рішення про суму податку на нерухомість, яке необхідно оплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Податок на прибуток підприємства.

З 2013 року докорінно змінюється підхід до декларування та сплати платниками податку на прибуток своїх податкових зобов'язань.

Так, з 1 січня 2013 року до Податкового Кодексу будуть внесені зміни згідно із Законом України № 5083-VI, зокрема, в частині змін пункту 57.1 статті 57 Податкового Кодексу щодо строків сплати податкових зобов'язань. Це в свою чергу призведе до зміни методики адміністрування податку на прибуток.

Передбачено, що платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

ДПС України підготовлено зміни до відповідних форм податкових декларацій з податку на прибуток, які на теперішній час проходять процес погодження з відповідними міністерствами та відомствами у порядку, визначеному законодавством.

Головним у таких змінах є те, що платники податку на прибуток самостійно визначатимуть авансовий внесок, що підлягатиме сплаті щомісячно.

При цьому, пунктом 2 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу встановлено, що платники податку на прибуток підприємств, які починаючи з 2013 року подають річну податкову декларацію відповідно до пункту 57.1 статті 57 цього Кодексу, сплачують у січні - лютому 2013 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев'ять місяців 2012 року, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (до 20 січня та до 20 лютого).  

Звичайні ціни 

Як наголосила Алла Горбатюк: «Однією з найбільш значимих законодавчих новацій 2013 року безумовно можна вважати зміни в порядку визначення звичайної ціни. Цей основоположний для цілей оподаткування показник не піддавався змінам навіть з прийняттям Податкового кодексу. Методи визначення звичайної ціни описані в ст.39 Податкового кодексу України, вони застосовуватимуться з 01.01.2013 р. Відмінною рисою процедури визначення звичайної ціни є принцип послідовності вживання встановлених методів. Це означає, що кожен наступний в переліку метод може бути використаний лише в тому випадку, якщо звичайну ціну неможливо визначити по попередньому методу. Зважаючи на обширний перелік випадків вживання звичайної ціни, необхідно заздалегідь ґрунтовно попрацювати над обґрунтуванням її рівня. Зокрема, при укладенні договорів наступного року або при плануванні операцій, оподаткування яких здійснюється на рівні звичайної ціни».

Реєстратори розрахункових операцій

З 01 січня 2013 року для суб’єктів господарювання стає обов’язковим подання звітності про використання реєстраторів розрахункових операцій до органів державної податкової служби в електронному вигляді.

Як зазначила Алла Володимирівна: «Ці норми не вводять додаткових обов’язків для суб’єктів господарювання, а лише змінюють старий порядок подання звітності. Так, замість подання звітності на паперових носіях 1 раз на місяць, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця, передбачено подання в електронному вигляді по дротовим або бездротовим каналам зв’язку. Основною метою прийняття зазначених норм є створення більш комфортних умов для суб’єктів господарювання».

По-перше, застосування передачі інформації у електронному вигляді до органів ДПС надасть можливість платникам податків зекономити час. По-друге, це надасть можливість суб’єктам господарювання зменшити витрати на утримання касової техніки за рахунок відсутності необхідності друкування паперової контрольної стрічки та її зберігання протягом 3-х років, у чому більше не буде потреби. По-третє, використання електронної контрольної стрічки призведе до значного скорочення перевірок платників податків.

Для суб’єктів господарювання існує два способи виконання вимог законодавства:

перший - придбання реєстраторів розрахункових операцій нового покоління, що створюють контрольну стрічку в електронній формі та містять вбудовані модеми;

другий - доопрацювання існуючої касової техніки та приєднання до неї відповідних модемів для передачі звітної інформації.

Користувачам касової техніки при її придбанні або заміні необхідно обов’язково звертатись до Центрів сервісного обслуговування. 

Для суб'єктів індустрії програмної продукції

Для суб'єктів індустрії програмної продукції з 1 січня 2013 передбачені пільгові умови оподаткування ПДВ (звільнення) і податком на прибуток.

Діяльність платника податків в індустрії програмної продукції з 01.01.2012 року по 01.01.2023 рік звільняється від обкладення ПДВ, якщо вона пов'язана з виданням програмного забезпечення, комп'ютерним програмуванням, консультуванням по питаннях інформатизації, управлінням комп'ютерним устаткуванням, створенням і впровадженням інформаційно-технічних комплексів, систем і мереж, а також обробкою даних і розміщенням інформації на веб-вузлах.

Крім того, ставка податку для таких суб’єктів на той же період складе 5%.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 24 квітень, середа 2024
вчора, 23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок