Перші в Україні змагання з прикладного Хортингу відбулись у Бердянську

Бердянськ 24
20.03.2013 · 12:57 · переглядів - 2201

Ідея відродження оздоровчих, бойових, культурних, військово-патріотичних традицій Запорізької Січі у вигляді сучасного Хортингу, як комплексної системи самовдосконалення особистості, заснованої на фізичному, морально-етичному та духовному вихованні, пов'язана з відродженням давніх народних традицій.


У наші дні слово «Хортиця» асоціюється з лицарством і самопожертвою, відвагою та вихованням могутніх і вольових воїнів. Саме тому спортивне єдиноборство «Хортинг» символічно назване на честь місця проведення всіх прадавніх козацьких поєдинків – кола козаків «хорт», в який вони збиралися для виявлення найсильніших, та на честь величного острова на Дніпрі «Хортиця» – сакрального центру й місця народження козацької доблесті Запорозької Січі. Саме Січ була оплотом багатотисячної армії воїнів, яка встановила для себе правила найвищої дисципліни в перервах між походами і самопожертви у поході. Хортиця була притулком воїнів, де постійно вдосконалювалося бойове мистецтво з метою захисту рідного краю.

хортинк 2013

Крім рукопашних сутичок, на Січі проводилися постійні тренінги з холодною зброєю, основною з яких були: козацька шабля, ніж і палиця (прямий посох, приблизно 150 м). Але з різних історичних джерел відомо, що на Хортиці козаки також постійно вдосконалювали навички володіння короткою і довгою сокирою, булавами різної величини, списами і сталевими прутами. Стрільба з пістоля у козаків також була важливим елементом підготовки.

З метою розвитку військово-прикладного та охоронно-прикладного розділу хортингу 19 лютого 2013 року наказом № 22 в Українській федерації Хортингу було засновано Колегію прикладного Хортингу.

Перші в Україні ознайомчі змагання з прикладного Хортингу відбулися в Бердянську 16 березня на базі ЗОШ № 3. Підтримали ідею розвитку національного виду спорту та взяли участь у змаганнях 102 учасники – представники 14 організацій нашого міста та районів області: міська федерація Хортингу, ДНЗ БЦ ПТО, БМПЛ, Бердянський прикордонний загін, Азовський козацький округ, Бердянський козацький полк, Бердянський курінь Азовського козачого округу, козацька дружина «Сармат», військово-патріотичні клуби «Джура», «Благовіст», «Гусари», Бердянський союз радянських офіцерів, Бердянська міська лікарня, ТОВ «Колосок».

Спортсмени змагалися в розділі прикладного Хортингу «снайперське багатоборство», яке містить стрільбу з пневматичної гвинтівки, пневматичного пістолету та метання бойового ножа.

хортинк 2013

Слід зазначити, що такі змагання для багатьох спортсменів не є новими: відкриті чемпіонати Бердянська зі снайперського багатоборства проводилися щорічно з ініціативи Молодіжного спортивного клубу «Дан-Те». Тож спортсмени показали непогані результати зі стрільби як із гвинтівки, так і з пістолета. Особливістю цьогорічних змагань було застосування дослідного зразка, максимально за характеристиками наближеного бойового, ножа «Хорт-М», на відміну від звичного ножа «Юніфайт», але і в цій дисципліні результати виявилися відмінними!

Переможців у кожній віковій категорії визначали за сумою балів із зазначених трьох дисциплін. Командну перемогу здобула команда Бердянської федерація Хортингу, друге місце у команди «Сармат» третє – у команди «Джура».

Вітаємо переможців та учасників змагань зі здобутими результатами та чекаємо всіх бажаючих на наступні змагання, які будуть приурочені Дню перемоги.

Автор: Алла Хатько

На світлинах: молодша група учасників змагається у стрільбі з пневматичної гвинтівки; робота суддівської бригади: головний суддя змагань, віце-президент УФХ по південному регіону С. І. Вельчев, суддя 3 категорії А. В. Хатько, суддя 3 категорії О. М. Черемісін, спостерігач – представник команди «Сармат» С.М. Саєнко; змагання зі стрільби з пневматичного пістолета серед дівчат та жінок; дорослі учасники змагань; А. В. Хатько.




Останні новини Бердянська
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок