Колишнього бердянського “регіонала” підозрюють в ухиленні від сплати мільйонів податків через підставні фірми

По матеріалам Наші гроші
17.10.2016 · 15:40 · переглядів - 3573

Слідчі Державної фіскальної служби підозрюють ТОВ “Азов трейд Бердянськ” в участі в схемі щодо ухилення від сплати податків. Про це йдеться в ухвалі Мелітопольського міськрайонного суду від 5 серпня.


Згідно матеріалів справи, службові особи ТОВ “Азов трейд Бердянськ” не являючись фактичним виробником сільгосппродукції, а лише посередником – експортером, скористувалися схемою мінімізації ПДВ при купівлі-продажу зернових культур і тим самим надали змогу безпосереднім виробникам зернових культур, у тому числі пов’язаних між собою особам ПП “Войніков і Ко” та ТОВ “Сади Бердянська”, безпідставно отримати на власний спеціальний рахунок суму ПДВ в обсязі 9 млн. грн.

В подальшому, службові особи “Азов трейд Бердянськ” (далі “АТБ”) з метою мінімізації податкових зобов’язань уклали непрямі контракти пов’язані з експортом зернових культур до Лівії та Алжиру за цінами нижче світових з компаніями-нерезидентами, які мають ознаки сумнівності, – “Ferass Trade LP”, “Vsp Commodities LLP”. В результаті чого, фірма ухилилась від сплати податку на прибуток на суму 3,28 млн. грн., що фактично призвело до ненадходження коштів до державного бюджету в особливо великих розмірах.

Крім того, “АТБ” при здійсненні операцій з експорту зернової продукції отримало прибуток, з урахуванням різниці в оптових цінах на світовому ринку, в сумі 18 млн. грн., з якого має задекларувати та сплатити податок на прибуток в сумі не менш як 3,28 млн. грн.

В ході проведення негласних слідчих розшукових дій було також встановлено, що Войніков Володимир Миколайович є афілійованою особою, яка з метою мінімізації податкових зобов’язань через підконтрольних йому осіб, зареєстрував в державних органах цілий ряд суб’єктів підприємницької діяльності, зокрема, через матір: ПП “Сонячний берег Бердянська, СПП АФ “Людмила” (в яких є сам директором), ПП “Войніков і Ко”, ТОВ “Сади Бердянська”, ТОВ “Азовський тваринницький комплекс”, через невказаних у справі осіб -ТОВ “Бердянськ Шиппинг” та ТОВ “Азов трейд Бердянськ”.

Також було встановлено, що Володимир Войніков отримав в банківській установі кредит у сумі 60 млн. грн. на ведення фінансово-господарської діяльності вищевказаних підприємств фактичним власником яких він являється. Кредитні кошти було отримано під заставу майна, яке фактично перебуває на балансі групи цих же підприємств.

Тому, для встановлення фактичних доходів та витрат ТОВ “Азов трейд Бердянськ”, а також причетності Володимира Войнікова до створення та подальшого ведення фінансово-господарської діяльності підприємств “Ferass Trade LP” та “Vsp commodities LLP”, задіяних в схемі мінімізації податкових зобов’язань “Азов трейд Бердянськ” та кола осіб, які мали право розпоряджатись грошовими коштами даного підприємства, слідчі клопотали про тимчасовий доступ до банківських документів фірми з подальшим вилученням. Суд їх прохання задовольнив.

Володимир Войніков – це депутат Бердянської міськради від “Партії Регіонів” 2010-2015 років. Раніше він був директором згаданого у справі ПП “Войніков і Ко”. Вже до Бердянської районної ради у 2015 році обирався заступник директора цієї фірми Сергій Нехайчук від “Опозиційного блоку”.

ПП “Войніков І Ко”, ТОВ “Сади Бердянська”, ТОВ “АТК” належить Валентині Войніковій. Також вона має 50% у СПП АФ “Людмила”.




Останні новини Бердянська
вчора, 18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024
16 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок