Інформація від Бердянскої податкової інспекції від 19 січня

Бердянськ 24
19.01.2017 · 14:42 · переглядів - 2061

Новини та роз'яснення податкового законодавства від Бердянскої ОДПІ

Інформація від Бердянскої податкової інспекції від 19 січня

Бердянська ОДПІ повідомляє 

Запрошуємо на інформаційний семінар

Бердянська ОДПІ запрошує платників податків на інформаційний семінар на тему: «Зміни до Податкового кодексу України та Закону «Про єдиний соціальний внесок».

Семінар відбудеться у приміщенні Бердянської ОДПІ за адресою м. Бердянськ, пр. Праці, 20, актова зала.

26 січня 2017 року об 11-00 – семінар для Фізичних осіб – підприємців.

27 січня 2017 року об 11-00 – семінар для юридичних осіб.

Увага! Нові рахунки!

Бердянська ОДПІ повідомляє, що з 03.01.2017 року відкрито рахунки для сплати платежів до місцевого бюджету по Осипенківській об’єднаній територіальній громаді. За номерами рахунків звертатись до Бердянської ОД ПІ (каб. 217, 213).

На очищення довкілля бердянські підприємства спрямували до місцевих бюджетів 2,6 мільйони

За словами начальника Бердянської ОДПІ Оксани Федорової платники екологічного податку міста Бердянськ, Бердянського та Приморського районів за 2016 рік сплатили 2,6 мільйона гривень. Порівняно з 2015 роком надходження збільшились на 0,4 мільйонів гривень. А рівень очікуваної суми доходів на 2016 рік перевищено майже на 1,4 мільйонів.

У 2016 році в м. Бердянськ та Бердянському районі було зареєстровано понад 350 платників екологічного податку.

Підприємствам Бердянська відшкодовано понад 44 мільйонів гривень ПДВ

Платникам податку на додану вартість міста Бердянськ у 2016 році відшкодовано 44,4 мільйона гривень, що майже на 29 мільйонів більше, ніж за аналогічний період 2015 року. Про це повідомила начальник Бердянської ОДПІ Оксана Федорова.

Лише за останній місяць минулого року платники отримали на розрахункові рахунки 12,3 мільйонів.

Порівняно з попереднім роком середньомісячні суми відшкодування податку зросли на 2,4 мільйонів – з 1,3 мільйони у 2015 році до 3,7 мільйонів у 2016 році.

Усього упродовж 2016 року платниками податку на додану вартість задекларовано до бюджетного відшкодування 49,4 мільйона гривень ПДВ.

Українська армія торік отримала від бердянських платників понад 25 мільйонів

За минулий рік бердянські платники перерахували 25,2 мільйон гривень військового збору. Як підкреслила начальник Бердянської ОДПІ Оксана Федорова, сума надходжень на підтримку та реформування армії перевищила рівень 2015 року майже на 3,5 мільйони та на 2,6 мільйони – прогнозні показники на рік.

За останні три роки сума щомісячної сплати військового збору у місті Бердянськ та його районах зросла щонайменше на 0,9 мільйонів. Якщо у 2014 році платники кожного місяця спрямовували у середньому 1,2 мільйона, у 2015 році цей показник склав 1,8 то у 2016 році зріс до 2,1 мільйона.

ГРАФІК особистого прийому громадян керівництвом Бердянської ОДПІ Головного управління ДФС У Запорізькій області

Федорова Оксана Володимирівна – начальник Бердянської ОДПІ Головного управління ДФС у Запорізькій області – кожен другий вівторок місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв. 

Сергієнко Анастасія Олексіївна – перший заступник начальника Бердянської ОДПІ Головного управління ДФС у Запорізькій області – кожен третій вівторок місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв. 

Круц Олена Миколаївна – заступник начальника – начальник Приморського відділення Бердянської ОДПІ Головного управління ДФС у Запорізькій області – кожен перший четвер місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.

Новини законодавства

Щодо звільнення від сплати єдиного внеску

З 01.01.2017 фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Зазначена норма не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

З 2017 року неприбуткові організації подають разом з річним звітом про використання доходів (прибутків) річну фінансову звітність

Неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені п. 133.4 ст. 133 Податкового Кодексу, подають річний звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 № 553.

Крім того, неприбуткові підприємства, установи та організації подають річну фінансову звітність.

Фінансова звітність, що складається неприбутковими підприємствами, установами та організаціями, є додатком до звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та її невід'ємною частиною.

При цьому професійні спілки, їх об'єднання та організації профспілок звітують у разі порушень пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу, тобто тільки у разі недотримання вимог, щодо неприбутковості і сплати податку на прибуток підприємств.

Зазначена норма передбачена п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Щодо періоду, за який необхідно сплати єдиний внесок у разі припинення підприємницької діяльності, та подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна»

Фізична особа – підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою, а отже і позбавляється статусу платника єдиного внеску.

Таким чином, останнім періодом, за який необхідно сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи.

У разі припинення діяльності фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Термін сплати зобов’язань, визначених фізичною особою –підприємцем або особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, у Звіті з позначкою «ліквідаційний», настає в день подання такого Звіту, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дати подання Звіту включно.

Крім цього, зняття з обліку фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, здійснюється органами доходів і зборів на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, а осіб, які провадять незалежну професійну діяльність – за їхньою заявою, після проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, така особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску в частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою-підприємцем або особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Для неприбуткових організацій, які не сплачують податок на прибуток, встановлено річний податковий період для подання звітності

Для неприбуткових організацій, які відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, встановлюється річний податковий (звітний) період, крім випадків, передбачених п.п. 133.4.3 цього пункту.

Тобто для тих неприбуткових організацій, які не сплачують податок на прибуток, і не порушили вимог щодо відповідності неприбутковості, встановлено річний податковий (звітний) період щодо подання звітності.

Форма Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 № 553.

Зазначена норма передбачена п.п.133.4.7 ст. 133 Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Зміни в оподаткуванні підприємців на загальній системі оподаткування з 2017 року

Об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між виручкою у грошовій та негрошовій формі і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такого підприємця.

З 01.01.2017 року при визначенні об'єкта оподаткування до доходу не включаються суми акцизного податку з реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

З 01.01.2017 р. до витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, включаються не тільки суми ЄСВ у розмірах і порядку, встановлених законом, а також:

  • суми податків, зборів, які пов'язані з проведенням господарської діяльності (крім ПДВ у платників податку на додану вартість, та акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб з доходу від господарської діяльності, податку на майно);
  • платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності,
  • одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов'язані з господарською діяльністю.

З 01.01.2017 року до складу витрат не включаються: - витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації; - документально не підтверджені витрати; - витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності.

При цьому підприємці отримали право за власним бажанням включати до складу витрат амортизаційні відрахування за витратами на придбання основних засобів та нематеріальних активів та витратами на самостійне виготовлення основних засобів.

Разом з тим, не підлягають амортизації об'єкти житлової нерухомості та легкові і вантажні автомобілі.

Ремонт, реконструкція, модернізація та інші поліпшення основних засобів, а також ліквідація основних засобів (у частині залишкової вартості) не підлягають амортизації, а повністю включаються до складу витрат звітного періоду.

Розрахунок амортизації здійснюється із застосуванням прямолінійного методу, за яким річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта основних засобів та нематеріальних активів.

Строк корисного використання визначається самостійно, але він не може бути меншим, ніж мінімально допустимий, визначений пп. 177.4.10 Податкового кодексу.

Зазначена норма передбачена ст. 177 Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

З 01 січня 2017 року платник єдиного податку - фізична особа при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах, не враховує працівників, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період

При розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку - фізичною особою, не враховуються наймані працівники, які перебувають:

  • у відпустці у зв'язку з вагітністю і пологами,
  • у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку,
  • а також працівники, призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Одним із критеріїв перебування на спрощеній системі оподаткування для підприємців - платників єдиного податку 2-ї групи є неперевищення кількості осіб, які одночасно перебувають з ним у трудових відносинах 10 осіб.

Тобто, з метою перевірки права перебування на спрощеній системі оподаткування,  при розрахунку загальної кількості найманих осіб у підприємця, не враховуються працівники, які призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Зазначена норма передбачена п. 291.4 ст. 291 та п.п. 291.4.1 ст. 291 Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Декларування доходів громадян -2016

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

З 1 січня 2017 року розпочалася кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом звітного 2016 року. Бердянська ОД ПІ запрошує громадян задекларувати отримані протягом звітного року доходи(каб. 226 Бердянської ОД ПІ).

Одночасно повідомляємо, що громадяни та підприємці загальної системи оподаткування будуть надавати декларацію за підсумками 2016 року за новою формою. Нова форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15.09.16 №821.

З 1 січня стартувала деклараційна кампанія – 2017

З початку 2017 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2016 року.

За вибором платника податків декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

У разі необхідності платники зможуть отримати безкоштовні консультації і допомогу в заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи. Бланки декларацій надаються платникам податків безкоштовно.

Граничні строки подання декларації:

  • для громадян та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день подання декларації за 2016 рік – 03.05.2017;
  • для підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування)  – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Останній день подання декларації за 2016 рік – 09.02.2017;

Також нагадуємо, що з 1 січня 2017 року запроваджується нова форма декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».

Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

  • при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого ступеня споріднення тощо;
  • при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, операції з інвестиційними активами;
  • при отриманні іноземних доходів;
  • та в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

  Обов'язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

  • від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу ПКУ;
  • у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Електронні сервіси ДФС

З початку 2017 року на веб-порталі ДФС запрацювала альтернативна версія для людей з вадами зору та слуху

«Наразі сервіс працює в тестовому режимі. Важливим для нас є те, що користуватися альтернативною версією можна й з мобільних пристроїв, а це, по-перше, зручно для наших клієнтів, а по-друге – відповідає сучасним вимогам Інтернет-користувачів», – зазначив Голова ДФС Роман Насіров.

Для переходу до альтернативної версії для людей з особливими потребами на головній сторінці порталу розміщено відповідне гіпертекстове посилання.

Складається сервіс з трьох підсистем.

Перша – це версія для людей з вадами зору.

«Користувач має можливість збільшувати розмір літер тексту та обирати кольорові пари для літер та фону (синій-білий, чорний-білий). При цьому розмір шрифту тексту, за винятком титрів, змінюється в межах до 200 відсотків, а візуальне представлення тексту має коефіцієнт контрастності не менше 5:1», – розповів Роман Насіров.

Друга підсистема розрахована для людей з вадами слуху. Так, в кожну сторінку сайту інтегровано звукові файли, які відтворюватимуть інформацію вказаних сторінок у вигляді синтезованого голосу для сприйняття користувачами Internet на слух.

Третя підсистема – це блок текстового відображення звукової інформації, який дозволятиме адміністраторам Сервісу, відповідно до прав доступу, публікувати стенограми матеріалів підрозділу веб-порталу ДФС «Медіа-центр-Відеогалерея».  

Роз’яснення законодавства

Терміни надання річної податкової декларації

Громадяни надають декларацію за звітний податковий рік до 1 травня наступного за звітним року. В такий же термін надають річну декларацію особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність – це приватні нотаріуси, адвокати, арбітражні керуючі.

Фізичні особи – підприємці, які здійснювали у звітному році підприємницьку діяльність за «загальною» системою оподаткування надають податкову декларацію за звітний рік не пізніше 9 лютого наступного року.

Громадяни, які бажають скористатися правом на нарахування податкової знижки надають річну податкову декларацію включно по 31 грудня наступного за звітним року.

З 1 січня 2017 року річна податкова декларація про майновий стан та доходи надається за новою формою

З 1 січня 2017 року розпочинається кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

Декларацію мають право подати фізичні особи для отримання податкової знижки.

Наказом МФУ 15.09.16 №821, який набирає чинності 31 грудня 2016 року, внесено зміни до форми податкової декларації.

В оновленій формі податкової декларації, яка запроваджується з 01 січня 2017 року:

- кількість додатків зменшено з чотирьох до двох, в яких здійснюється розрахунок податкових зобов'язань з урахуванням понесених витрат: розрахунок інвестиційного прибутку (додаток Ф1) та розрахунок податкових зобов'язань самозайнятими особами (додаток Ф2).

Додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

Додатки є складовою частиною декларації і без декларації не є дійсними.

- змінено порядок розрахунку податкових зобов'язань із доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, з урахуванням змін щодо порядку сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб;

- уточнені показники податкової декларації з урахуванням введення в дію ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18%.

У зв'язку із впровадженням ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18% у платників податку, які отримували доходи від двох та більше податкових агентів за результатами 2016 року, не виникає обов'язку щодо подання декларації.

Щодо термінів сплати єдиного внеску

Терміни сплати єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у 2017 році залишаться незмінними.

Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок .

Фізичні особи – підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року.

Платники запитували

Чи застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120 прим 1. 3 ст. 120 прим 1 Податкового кодексу України, за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг?

Відповідно до п. 120 прим. 1.3 ст. 120 прим. 1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) допущення продавцем товарів/послуг помилок під час зазначення обов’язкових реквізитів податкової накладної, передбачених п. 201.1 ст. 201 ПКУ, виявлених контролюючим органом за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця, - тягне за собою накладення на платника податку - продавця штрафу в розмірі 170 гривень та зобов’язання виправити такі помилки.

Невиконання податкового повідомлення-рішення контролюючого органу з попередженням про необхідність виправлення платником податків - продавцем зазначених в абзаці першому цього пункту помилок протягом 10 календарних днів, наступних за днем його отримання, - тягне за собою накладення на такого платника податку штрафу в розмірах від 10 до 100 відсотків суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній в залежності від кількості календарних днів невиправлення помилкми.

Разом з цим, згідно з п. 35 прим. 1 підрозд. 2 розд ХХ ПКУ до 31 грудня 2017 року не застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120 прим. 1.3 ст. 120 прим. 1 ПКУ, за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

В яких випадках неприбуткова організація зобов’язана подати до контролюючого органу фінансову звітність?

 Відповідно до п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені п. 133.4 ст. 133 ПКУ, подають звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, утворені в порядку, визначеному законом, звітують у разі порушень п. 133.4 ст. 133 ПКУ), та річну фінансову звітність.

     Згідно з п.п. 133.4.3 п. 133.4 ст. 133 ПКУ у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п. 133.4 ст. 133 ПКУ, за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

     З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає податкову декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому розд. ІІІ ПКУ для платників податку на прибуток.

За якими ставками справляться земельний податок?

Ставка земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування - не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

Ставка земельного податку встановлюється у розмірі не більше 12 відсотків від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності)

Ставка податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, а для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області.

Яким критеріям повинен відповідати платник податку на прибуток для застосування ставки нуль відсотків?

  На період до 31 грудня 2021 року застосовується ставка нуль відсотків для платників податку на прибуток, у яких річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період, не перевищує трьох мільйонів гривень та розмір нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) кожному з працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим як дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом, та які відповідають одному із таких критеріїв:

     а) утворені в установленому законом порядку після 01 січня 2017 року;

     б) діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років) щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує трьох мільйонів гривень, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду становила від п’яти до 20 осіб;

     в) які були зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до 01 січня 2017 року та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до трьох мільйонів гривень та середньооблікова кількість працівників становила від п’яти до 50 осіб.

За яких умов ФОП можуть бути платниками ЄП?

  Відповідно до п.п. 1 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до платників єдиного податку, які відносяться до першої групи, належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300000 гривень.

До платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, згідно з п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ належать фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

До платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень (п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ).

Як визначається дохід ФОП – платника ЄП при здійсненні операцій з експорту товарів (робіт, послуг), якщо валютні кошти надходять на розподільчий рахунок та частина валютної виручки підлягає обов’язковому продажу?

Діє до 16.06.2017

     Доходом платника єдиного податку для фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

     Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

     На період з 16.12.2016 до 16.06.2017 встановлено вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті із-за кордону, зокрема на користь фізичних осіб – підприємців.

     Враховуючи те, що розподільчі рахунки використовуються банківськими установами при перерахуванні певних видів доходів в іноземній валюті на поточні рахунки клієнтів як транзитні, то до складу доходу платника єдиного податку від здійснення операцій з експорту товарів (робіт, послуг) включається сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок в гривнях від обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України. Валютні кошти, перераховуються у гривні за офіційним курсом Національного банку України на дату надходження їх на валютний рахунок фізичної особи – підприємця.

Яким чином ФОП – платники ЄП ведуть облік доходів та витрат?

Платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

     Для реєстрації Книги обліку доходів такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги, у разі обрання способу ведення Книги у паперовому вигляді.

     Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Для реєстрації Книги обліку доходів та витрат такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги.

      Форми Книги обліку доходів, Книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579.

Чи поширюється обмеження щодо граничної суми розрахунків ФО з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 50000 грн. при проведені таких розрахунків через РРО, РК?

Відповідно до абзацу третього п. 1 постанови Правління Національного Банку України від 06 червня 2013 року № 210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» із змінами та доповненнями, гранична сума розрахунків між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня в розмірі 50000 (п’ятдесяти тисяч) гривень.

     Пунктом 1.2 глави 1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року № 637 із змінами та доповненнями, визначено, що готівкові розрахунки – платежі готівкою підприємств (підприємців) та фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.

     Враховуючи викладене вище, обмеження щодо граничної суми розрахунків встановлене у розмірі 50000 грн. поширюється на розрахунки між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги), проведені через реєстратори розрахункових операцій, розрахункові книжки.

Головне управління ДФС у Запорізькій області

На очищення довкілля запорізькі підприємства спрямували до місцевих бюджетів 262 мільйони

Платники екологічного податку Запорізького регіону за 2016 рік сплатили 262,5 мільйона гривень (без показників Запорізького управління Офісу великих платників податків ДФС). Як повідомила в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Юліана Козаченко, порівняно з 2015 роком надходження збільшились на 186 мільйонів гривень. А рівень очікуваної суми доходів на 2016 рік перевищено майже на 210 мільйонів.

– За минулий рік зафіксовано значне перевиконання дохідної частини місцевих бюджетів з екологічного податку. Це означає, що кожна територія Запорізької області матиме більше ресурсів для поліпшення екологічної ситуації в регіоні. Лідери зі сплати податку – підприємства, які обслуговуються в Енергодарській, Вільнянській, Запорізькій та Мелітопольській об'єднаних державних податкових інспекціях, – підкреслила Юліана Козаченко.

Так, за рік найбільші суми "екоподатку" надійшли до бюджетів громад м. Енергодар – 228,5 мільйона гривень, Запорізького району – 17,6 мільйона, м. Запоріжжя – 5,4 мільйона, Якимівського району – 2,8 мільйона, Мелітопольського – 2,1 мільйона та Бердянського районів – майже 2 мільйони.

У 2016 році в територіальних органах фіскальної служби Запорізької області було зареєстровано понад 2,7 тисячі платників екологічного податку.

За нехтування правилами торгівлі одній із запорізьких АЗС доведеться сплатити штрафів майже на півмільйона гривень

Одразу шість фактів порушення законодавства встановили ревізори фіскальної служби Запорізької області під час перевірки однієї із автозаправних станцій м. Запоріжжя.

У ході перевірочної роботи з'ясувалося, що розрахункові операції з клієнтами на АЗС здійснювалися без застосування касової техніки, відповідно, покупцям не видавалися розрахункові документи, які б могли підтвердити факт продажу товару саме на цьому торговельному об'єкті.

Також було виявлено порушення щодо порядку обліку товарних запасів за місцем їх реалізації на суму понад 33 тисячі гривень. На місці проведення розрахунків загальна сума готівки не відповідала тій, яка зазначена у денному звіті реєстратора розрахункових операцій.

Крім того, фахівці ДФС виявили неоприбутковану у книгах обліку готівку на загальну суму майже 79 тисяч гривень. До того ж, на АЗС торгували ще й алкогольними напоями за цінами нижче мінімальних роздрібних цін.

Таким чином власник заправної станції порушив одразу кілька норм законодавства, зокрема, Закону України "Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого Постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 тощо.

Отже, за результатами перевірки до суб'єкта застосовані штрафні (фінансові) санкції на загальну суму майже 460 тисяч гривень.

Запорізькому бізнесу відшкодовано майже 820 мільйонів гривень ПДВ

Запорізьким платникам податку на додану вартість у 2016 році відшкодовано 819,7 мільйона гривень, що на 363,7 мільйона більше, ніж за аналогічний період 2015 року. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Юліана Козаченко.

– Лише за останній місяць минулого року платники отримали на розрахункові рахунки близько 155 мільйонів. Порівняно з попереднім роком середньомісячні суми відшкодування податку зросли на 30 мільйонів – з 38 мільйонів у 2015 році до 68 мільйонів у 2016 році. Оскільки адміністрування ПДВ здійснюється в електронній системі, це забезпечує не тільки автоматичний облік платників, а й всі операції, що проводяться з податком на додану вартість, – зазначила Юліана Козаченко.

Серед найбільших отримувачів сум податку – підприємства, які зареєстровані в Запорізькій ОДПІ – їм повернено 318,7 мільйона, у Мелітопольській ОДПІ – майже 215 мільйонів, у Вільнянській ОДПІ – понад 157 мільйонів та Пологівській ОДПІ – 83,6 мільйона.

Усього упродовж 2016 року платниками податків області задекларовано до бюджетного відшкодування 877,2 мільйона гривень ПДВ.

Крім того, фахівці фіскальної служби упередили неправомірно задекларовані до бюджетного відшкодування суми ПДВ у розмірі 20 мільйонів, що майже на 4 мільйони більше, ніж 2015 року.

Нагадаємо, інформація щодо надходження ПДВ до загального фонду державного бюджету та відшкодування податку з бюджету органами Державної казначейської служби розміщується на веб-порталі Державної казначейської служби України: http://www.treasury.gov.ua/.

Українська армія торік отримала від запорізьких платників понад 340 мільйонів

За минулий рік запорізькі платники перерахували 314,6 мільйона гривень військового збору. Як підкреслила в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Юліана Козаченко, сума надходжень на підтримку та реформування армії перевищила рівень 2015 року майже на 73 мільйони та на 41 мільйон – прогнозні показники на рік.

Тільки за грудень перераховано близько 36 мільйонів, що на 3 мільйони більше очікуваної суми та на 3,8 мільйона – від даних грудня 2015 року.

Юліана Козаченко також зазначила, що за останні три роки сума щомісячної сплати військового збору у Запорізькому регіоні зросла щонайменше на 13 мільйонів. Якщо у 2014 році платники кожного місяця спрямовували у середньому 15,4 мільйона, у 2015 році цей показник склав 22,4, то у 2016 році зріс до 28,4 мільйона.

Серед топ-10 територій м. Запоріжжя та Запорізької області, де упродовж минулого року платники забезпечували найбільші суми збору, знаходяться Вознесенівський район – понад 51 мільйон гривень, м. Енергодар – 35,7 мільйона, Шевченківський район – 35,6 мільйона, Мелітопольський – 28,7 мільйона, Олександрівський – 25,4 мільйона, Дніпровський – майже 22,5 мільйона, Бердянський – більш ніж 21 мільйон, Комунарський – 16,2 мільйона, Заводський – 15,9 мільйона та Василівський райони – 11,1 мільйона.

Нагадаємо, військовий збір запроваджено з серпня 2014 року, його ставка складає 1,5% від об'єкта оподаткування. Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні. Відповідальними за нарахування військового збору до бюджету є роботодавці, що нараховують доходи у вигляді заробітної плати на користь платника податків.

За результатами податкового аудиту порушникам донараховано понад 200 мільйонів гривень

Кількість податкових перевірок у Запорізькому регіоні за 2016 рік зменшилася майже на 200 порівняно з 2015 роком. Усього за минулий рік співробітники підрозділів аудиту провели 157 планових та 322 позапланові перевірки, що, відповідно, на 19 та 167 менше показників попереднього року.

Як відзначила в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Юліана Козаченко, за виявлені у ході перевірочних заходів порушення законодавства до бюджетів донараховано 206 мільйонів гривень. На даний момент чверть з цієї суми вже сплачено до державного та місцевого бюджетів.

– Усього за актами перевірок підрозділів аудиту до державного бюджету забезпечені надходження 86 мільйонів гривень, що на 2,2 мільйона більше, ніж 2015 року. Як свідчить статистика, кількість перевірочних заходів зменшується, а якість – зростає. Цьому сприяє запроваджена ризикоорієнтована система, яка дозволяє виявити потенційні порушення ще до виходу ревізора на перевірку. Адже її завдання – унеможливити фіскальний тиск на платника, який працює прозоро, – сказала Юліана Козаченко.

Зокрема, спільно з підрозділами податкової міліції та правоохоронними органами на підставі судових ухвал проведено 16 позапланових перевірок, за наслідками яких нараховано понад 790 тисяч гривень, з якої вже надійшло 222 тисячі.

У сфері валютного законодавства та фінансових установ здійснено 143 перевірки. За виявлені порушення донараховано податків та штрафних санкцій на суму більш ніж 16 мільйонів. Близько 10 мільйонів вже сплачено до бюджету.

Результат діяльності податкової міліції Запорізької області: до бюджету спрямовано понад 37 мільйонів

За результатами роботи оперативних підрозділів фіскальної служби Запорізької області у 2016 році бюджету відшкодовано понад 12,5 мільйона гривень, ще майже 25 мільйонів стягнуто внаслідок відпрацювання "конвертів".

Як повідомив начальник оперативного управління Головного управління ДФС у Запорізькій області Богдан Красюк, торік за матеріалами співробітників податкової міліції обліковано 73 кримінальні провадження, 97 відсотків з яких – це тяжкі злочини у сфері економіки. Майже половина з них стосується ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

До суду направлено 19 розслідувань, у тому числі 6 – для звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з повним відшкодуванням збитків. За закінченими провадженнями порушники повернули державі більш ніж 12,5 мільйона гривень.

Крім того, оперативники ДФС ліквідували діяльність п'яти "конвертаційних центрів" із загальним обсягом проконвертованих коштів у 650 мільйонів та ймовірними втратами бюджету майже 102 мільйони. За результатами відпрацювання контрагентів та фіктивних суб'єктів господарювання до бюджету стягнуто 24,8 мільйона.

У сфері державних закупівель викрито 18 злочинів, 7 з яких – за ухилення від сплати податків та єдиного соціального внеску (ст.212, 212 1 КК України), 11 – за привласнення, розтрату або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (ст. 191 КК України).

За фактами незаконних заявок на відшкодування ПДВ з бюджету розпочато чотири кримінальні провадження, а також встановлено 26 випадків ухилення від сплати податку, у результаті чого порушники нестимуть відповідальність за ст. 212 КК України.

У митній сфері співробітники податкової міліції виявили 7 злочинів, які стосувалися ухилення від сплати податків у великих розмірах, перекрили 6 каналів потрапляння на територію області товарів підакцизної групи поза митним контролем.

Фахівці фіскальної служби Запорізької області поповнили ринок офіційної праці 4400 робітниками

Завдяки заходам органів ДФС регіону з детінізації сфери зайнятості населення у 2016 році офіційну працю та зарплату отримали 4390 громадян, які працювали без належного оформлення у роботодавців. Їм виплачено майже 5,2 мільйона гривень доходу. Завдяки цьому бюджети поповнились на 2,3 мільйона гривень, у тому числі на 959 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб та 1,3 мільйона єдиного соціального внеску.

Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Олег Матвійчук під час обласної селекторної наради.

Захід з питань реалізації підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати було проведено за участю керівництва Запорізької облдержадміністрації, Головного управління ДФС у Запорізькій області, ГУ Пенсійного фонду України в Запорізькій області та органів місцевої виконавчої влади.

Як зазначив Олег Матвійчук, упродовж року співробітники фіскальної служби області провели 276 перевірок фінансово-господарської діяльності юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців з питань дотримання вимог податкового законодавства під час виплати доходів громадянам.

У результаті порушникам нараховано 24,3 мільйона податку на доходи фізичних осіб з урахуванням штрафних санкцій та 5,8 мільйона ЄСВ, з яких майже 10,5 мільйона вже сплачені до бюджетів та соцфондів.

Крім того, він відзначив, що органи фіскальної служби постійно проводять галузевий аналіз суб'єктів господарювання на предмет виявлення фактів виплат заробітних плат на рівні менше, ніж встановлений законодавством. Так, найбільше таких випадків встановлено у сільському господарстві, торгівлі та сфері надання послуг.

Посадовець також підкреслив, що на сьогодні істотно зросли вимоги до належного оформлення найманих працівників та підвищено ступінь відповідальності роботодавців. Передусім, це стосується штрафних санкцій за використання нелегальної праці, несплату податків та неподання звітності щодо робітників.

Заступник голови Запорізької облдержадміністрації Едуард Гугнін повідомив, що в регіоні створена робоча група, до складу якої увійшли представники обласної та районної влади, Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду та інші державні органи. Вона буде здійснювати моніторинг оплати праці на підприємствах та установах Запорізької області, а також з питань неухильного дотримання роботодавцями вимог законодавства щодо підвищення рівня мінімальної зарплати.

Увагу було акцентовано на тому, що на сьогодні органами місцевої влади надані повноваження щодо контролю за виплатами заробітних плат на підприємствах різних форм власності.

Попередні підсумки робочої групи планують розглянути у середині лютого поточного року.

Члени обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва розглянули зміни у податковому законодавстві

З початку року набули чинності зміни до податкового законодавства. Розгляд основних нововведень відбувся під час засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва за участю першого заступника голови Запорізької облдержадміністрації Дмитра Давтяна, заступника начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Елли Слепян, керівників органів влади та представників бізнесу.

Про новації податкового законодавства доповіла член Громадської ради при ГУ ДФС у Запорізькій області, голова громадської організації "Центр медіації та екаунтінгу "Точка зору" Лариса Церетелі.

Як відзначила заступник начальника ГУ ДФС у Запорізькій області Елла Слепян, внесені до законодавства зміни стосуються адміністрування більшості податків і зборів та спрямовані на покращення інвестиційного клімату. На сьогодні фіскальна служба у рамках тісної взаємодії з бізнесом проводить відповідну роботу для успішного впровадження нововведень та налаштована на подальший діалог із суб'єктами підприємництва.

ДФС України

Члени Громадської ради та представники ДФС обговорили новації в оподаткуванні, які набрали чинності з 1 січня поточного року

Реалізація рішень Громадської ради та практичне застосування змін податкового законодавства, які почали діяти з 1 січня 2017 року, обговорювалися під час робочої зустрічі членів Громадської ради при ДФС та керівників структурних підрозділів фіскальної служби.

«З нового року бізнес отримав нові правила оподаткування. Саме тому сьогоднішня наша зустріч присвячена розгляду в тому числі цих нововведень, їх аналізу, пошуку точок взаємодії та пропозицій щодо їх успішного введення», – зазначив голова Громадської ради Дмитро Олексієнко.

Учасники зустрічі розглянули питання оподаткування сільськогосподарських підприємств, застосування штрафів за порушення строків реєстрації податкової накладної, обкладання ПДВ сум коригувань цін за контрольованими операціями.

Активне обговорення викликало питання застосування касового методу визначення податкових зобов’язань та правильності заповнення обов’язкового реквізиту податкової накладної – коду УКТ ЗЕД. Так, зокрема, сторони діалогу дійшли до спільної позиції щодо правильності застосування коду для послуг житлово-комунального господарства.

Порушувалися і питання щодо врахування поточних зобов’язань з податку на прибуток авансових внесків, сплачених при виплаті дивідендів, порядок надання звітності та оподаткування неприбуткових організацій.

Цікавилися представники Громадської ради при ДФС також питанням, що раніше порушувалось на засіданні Податкового комітету Громадської ради, а саме порядком подання податкових декларацій з податку на нерухоме майно. Так, на сьогодні платники мають подавати дві декларації в розрізі типів об’єктів нерухомості (житлової та нежитлової). Враховуючи це фахівці ДФС вже працюють над новим алгоритмом контролю декларації з податку на нерухоме майно.

«При опрацюванні законодавчих новацій нами виявлено низку спірних моментів, які потребують додаткових роз’яснень та уточнення. Враховуючи це, було прийнято рішення написати відповідне звернення розробнику змін – Міністерству фінансів, в якому також викласти і наші пропозиції», – наголосив Дмитро Олексієнко. 




Останні новини Бердянська
вчора, 17 травень, п'ятниця 2024
16 травень, четвер 2024
15 травень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок