СБУ шукає винних у незаконному відчуженні майна бердянського заводу “Прилив”

По матеріалам Наші гроші
25.07.2017 · 17:09 · переглядів - 3907

Слідчі обласного СБУ займаються справою щодо незаконної передачі активів ВАТ «Завод Прилив» під приводом відновлення діяльності підприємства та вкладення інвестицій. Про це йдеться в ухвалі Жовтневого районного суду від 11 липня.

СБУ шукає винних у незаконному відчуженні майна бердянського заводу “Прилив”

Згідно з матеріалами справи, НАК «Нафтогаз» як кредитор ще у 2000 році звернулося до суду з заявою щодо банкрутства ВАТ «Завод Прилив». Через 8 років це підприємство, Фонд Держмайна України, Державний департамент з питань банкрутств та ТОВ «Азовський завод нестандартного устаткування» у якості інвестора погодили план санації заводу. Відповідно до нього, для відновлення платоспроможності державного «Завод Прилив», сторони передбачили створення ТОВ «Бердянський завод «Прилив».

Надалі ж ВАТ «Завод Прилив» та «Азовський завод нестандартного устаткування» уклали інвестиційний договір за яким держпідприємство мало внести у статутний капітал вказаного новоствореного товариства 11,85 млн грн у вигляді свого рухомого та нерухомого майна, а приватний партнер – вкласти гроші, зокрема, у якості гарантійного внеску 3,6 млн грн.

Однак досудове слідство з’ясувало, що керівник санацією порушив ці вимоги (йдеться про несплату гарантійного інвестиційного внеску) і впродовж 2009-2010 рр. передав майно заводу до ТОВ «Бердянський завод «Прилив» (61% належать ВАТ «Завод Прилив» і 39% «Азовському заводу нестандартного устаткування). Після цього, майно передали до статутного капіталу ТОВ «Бердянськкапстрой» та ТОВ «Бердянськмортранс» і реалізовані до ТОВ «Південна зернова інвестиційна компанія» та ТОВ «Югмашсервіс».

Окрім цього, слідчі вказували, що зараз у суді розглядається справа щодо банкрутства вказаного інвестора «Азовський завод нестандартного устаткування».

З огляду на це, вони клопотали у суді про надання тимчасового доступу до цієї справи, що і задовольнили.

Варто додати, що описане кримінальне провадження №12016080000000066 від березня 2016 року відкрило СБУ, оскільки йдеться не тільки про зловживання службовим становищем, а й про диверсію.

Керівником санацією заводу «Прилив» на вказаний у справі час був Тягунов Юрій Володимирович. У 2010 році Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку наклала на нього штраф за несвоєчасне розкриття регулярної інформації Завод «Прилив» на фондовому ринку.

нвестор у спільне з державним заводом підприємство ТОВ «Азовський завод нестандартного устаткування» належить маріупольцю Геннадію Сєроухову та дніпрянину Ярославу Александрову, керує нею Яків Мінкін. Останній балотувався до Маріупольскої міськради у 2015 році від «Самопомочі». Александров очолює КП «Екосервіс» Кам’янської міськради Дніпропетровської області.

У 2016 року акції ВАТ «Завод «Прилив» продали дніпровському ТОВ «Контакт-К» Сергія Потійка і наприкінці року переформили весь пакет акцій на невказану фізичну особу. За два тижні після цього Служба безпеки України повідомила про викриття оборудки з незаконного відчуження майна саме заводу «Прилив», який виробляв спеціалізовану техніку для потреб Військово-морських сил. Зокрема, вказувалося, що майно перепродавалося декілька разів і бізнесменам тісно пов’язаним з РФ.

Фірми, на які переоформляли майно «Приливу»:

ТОВ «Південна зернова інвестиційна компанія» нині належить бердянцю Олегу Оникієнку та маріупольцю Валерію Соколову. У 2009 році цю фірму заснували мешканці Бердянська Володимир Щербина і Валерій Тихонов.

Маріупольське ТОВ «Югмашсервіс» належить Олегу Кальницькому та Леоніду Шварцу. Фірма займається орендою та наданням інформаційних послуг. Шварц у 2015 році балотувався до маріупольської міськради від партії «Наш край».

ТОВ «Бердянськмортранс» та ТОВ «Бердянськкапстрой» записані на бердянця Романа Пліска. Останнє має спільну адресу з вищевказаним інвестором, ТОВ «Бердянський завод «Прилив» та, до зміни реєстрації, з «Південною зерновою інвестиційною компанією». Співзасновником обох цих фірм у 2010 році виступило ТОВ «Бердянський завод «Прилив».




Останні новини Бердянська
сьогодні, 23 квітень, вівторок 2024
вчора, 22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок