Британський консул та підприємець Джон Грієвз: бердянські науковці презентували книгу про життя і діяльність відомого промисловця

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
19.09.2017 · 17:25 · переглядів - 2930

В актовому залі Центру дитячої та юнацької творчості відбулась презентація книги про Джона Грієвза. Доктори історичних наук Вікторія Константінова та Ігор Лиман разом з молодим починаючим дослідником, учнем муніципального ліцею, Євгеном Данченко детально дослідили життєвий шлях Джона Грієвза та його родини.

Британський консул та підприємець Джон Грієвз: бердянські науковці презентували книгу про життя і діяльність відомого промисловця

Дореволюційний Бердянськ був добре відомий як потужний промисловий центр не тільки в Російській імперії, а й в Західній Європі. Зв’язки компанії «Джон Грієвз і Ко» поширювались одразу на декілька країн Європи. Генеалогічні зв’язки родини Джона Грієвза, пов’язують британського промисловця з Великобританією (звідки походить засновник компанії), Німеччиною і Російською імперією.

Дослідження «Британський консул та підприємець Джон Грієвз» є однією зі складових масштабного проекту «Британські консули в Бердянську». За хронологією книга про Джона Грієвза є заключною, однак опублікована вона була першою. Основна проблема – відсутність меценатів, які б допомогли надрукувати дослідження. Презентація видання вже відбулась в Німеччині і була поширена на провідних українських історичних сайтах, німецьких та канадських ресурсах.

Завдяки участі Ігоря Лимана та Вікторії Константінової в проекті «Міста-порти Чорного моря» бердянські науковці отримали доступ до унікальних джерел з британських архівів, де змогли дослідити рапорти консулів з Бердянська до Великобританії. Цілий пласт матеріалів від європейських колег-науковців, власних матеріалів з архівів різних країн Європи дозволили професорам БДПУ детально прослідити життя і діяльність як самого Джона Грієвза, так і членів його родини. Робота в Бердянську, поневіряння в тюрмах під час Першої світової війни, повернення до Бердянська і перипетії революції 1917-го року зацікавлять не тільки професійних істориків та краєзнавців, а й стануть корисними учням, студентам та всім, кого цікавить історія рідного міста.

Дорадянський період історії Бердянська, його розвиток під впливом інвестицій з Європи, дозволить по-новому поглянути на сам Бердянськ. Не тільки, як портове містечко Російської імперії, а й як європейське місто кін. ХІХ – поч. ХХ століття, - переконана одна з авторів Вікторія Константінова.

В книзі представлені фото з колекцій Віктора Михайличенко та Євгена Денисова. Краєзнавець Володимир Карпенко висловив сподівання, що унікальна за своїми матеріалами книга спонукає місцевих можновладців реконструювати будинок Грієвзів та вулицю Консульську. Всім, хто допомагав науковцям у зібранні матеріалів, автори презентували по примірнику.

Учень муніципального ліцею Євген Данченко опрацьовував фотографії, працював над макетом обкладинки, досліджував генеалогію Джона Грієвза. Отриманий досвід юний дослідник оформить в наукову роботу для участі в конкурсі МАН.

Вікторія Константінова та Ігор Лиман планують продовжувати збирати матеріали про Джона Грієвза. Зібрані матеріали про інших консулів ще очікують на публікацію в окремих виданнях. Детальніше ознайомитись з книгою можна за посиланням http://ri-urbanhistory.org.ua/library/konstantinova-liman/John%20Greaves.pdf.




Останні новини Бердянська
вчора, 19 квітень, п'ятниця 2024
18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок