Про небезпечність отруєння грибами

Бердянськ 24
02.10.2017 · 15:26 · переглядів - 934

Управління держдпродспоживслужби в м. Бердянську застерігає про небезпечність отруєння грибами

Про небезпечність отруєння грибами

Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. В той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.

Про отруйні властивості грибів люди знали з сивої давнини. Оповіді про отруєння грибами передавалися з покоління в покоління. Це призвело до того, що в деяких країнах Західної Європи виникла упередженість проти грибів взагалі.

До смертельно отруйних грибів відносяться:

бліда поганка (мухомор зелений);

опеньок сірчано-жовтий;

волоконниця Патуйяра, плютка.

До дуже отруйних грибів відносяться:

  • мухомор  білий;
  • мухомор червоний;
  • мухомор пантерний.

До просто отруйних грибів відносяться:

  • опеньок цегляно-червоний, несправжній; 
  • печериця рудіюча.

Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

Період вегетації  грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців. Однак необхідно  враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року. 

Слід пам'ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. По-перше, це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м'ясі або рибі. По-друге, дослідженнями за кордоном встановлено, що в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м'якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково-шлункового тракту. Далі, нещодавно були одержані нові дані про наявність та особливість отруйних речовин у їстівних грибах. Деякі гриби, зокрема зеленуха, гнояк, дубовик-синяк містять отруйні речовини, які в шлунково-кишковому тракті не розчиняються під дією шлункового та кишкового соків. Отож, ці гриби їдять не боячись сумних наслідків. Однак ці речовини легко розчиняються алкоголем, тому при вживанні грибних страв разом з алкоголем може виникати отруєння, нерідко з тяжкими наслідками.

У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:

  • Збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;
  • Не  збирайте гриби,  навіть  свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів,а також уздовж автомобільних і залізниць;
  • Не  збирайте і не їжте гриби  переспілі, червиві  чи зіпсовані, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу чи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі;
  • Під час посухи грибів  краще не брати  взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на  смак;
  • Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;
  • Не купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;
  • Не зберігати готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3  днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;
  • Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.
  • Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові! Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних. І отруйних грибах. А колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який  також міститься в усіх грибах.
  • Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких ( нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очісну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
  • Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.


Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких - основа для запобігання отруєння грибами!

Фельдшер санітарний відділу державного
нагляду за дотриманням санітарного
законодавства Управління
Держпродспоживслужби в м. Бердянську

Л.М.Гашицька




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок