Суди виправдали міліцейських начальників стосовно покривання наркоторгівлі

По матеріалам Наші гроші. Запоріжжя
05.11.2017 · 10:23 · переглядів - 1710

Апеляційний суд Запорізької області ухвалою від 26 вересня залишив у силі виправдальний вирок стосовно екс-міліціонерів Руслана Стельмаха та Андрія Вандинко щодо покривання ними наркоторгівлі.

Суди виправдали міліцейських начальників стосовно покривання наркоторгівлі

Згідно з матеріалами справи, бердянська міліція у грудні 2014 року під час обшуку приміщення  невказаної у справі особи знайшла наркотики. Тоді ж співробітник управління по боротьбі з наркоторгівлею обласної міліції Руслан Стельмах з телефону підозрюваної зателефонував одному із її знайомих та за хабар у 470 тис. грн запропонував вплинути на слідчого, щоб той не відображав у протоколі обшуку, що знайшов наркотики. Але той знайомий відмовив Стельмаху, оскільки не мав таких грошей. Згодом підозрювану засудили до шести років позбавлення волі.

По цьому епізоду слідчі кваліфікували дії Стельмаха за статтею 369-2 Кримінального кодексу (зловживання впливом).

Вже після цих подій (у серпні 2015 року) цей знайомий засудженої, Стельмах та ще один міліціонер Андрій Вандинко зустрілися у Запоріжжі. Під час розмови міліцейські домовились, що не будуть заважати йому та його спільникам у продажі наркотиків, якщо він кожного місяця буде передавати їм 100 тис. грн. Окрім цього, домовилися про аналогічну бездіяльність з боку міліції щодо їхніх минулих злочинів за передачу ще 75 тис. грн (по 10 тис. грн щомісяця).

Впродовж місяця Вандинко та Стельмах отримали 110 тис грн, а згодом слідчі кваліфікували їхні дії за ст. 368 КК (одержання неправомірної вигоди) та затримали при розподілі коштів у автомобілі.

Вже у суді Стельмах свою вину не визнав. Так, він вказував, що особа, з якою вони зустрічалися, (по справі він заявник та головний свідок), має підстави йому мститися, оскільки його знайому (по першому епізоду) засудили саме за оперативною інформацією Стельмаха. Вандинко зі свого боку зазначав, що вони зустрічалися з цією особою, оскільки той заборгував йому гроші (вони співпрацювали по купівлі-продажу автомобілів) і умовою їхнього повернення висунув зустріч зі Стельмахом. Під час зустрічі він хотів узгодити необхідні умови для того, щоб міліція не заважала продавати наркотики. Стельмах, у свою чергу, хотів притягти його до відповідальності, тому на зустріч погодився. Щодо їхнього затримання під час розподілу коштів, то у той момент Вандинка позичав Стельмаху гроші на ремонт, оскільки квартиру останнього незадовго до цього затопило водою.

Шевченківський районний суд в лютому 2017 року виправдав обох міліціонерів. Так, по першому епізоду усі свідки (міліціонери, що проводили обшук, та засуджена) вказували на відсутність Стельмаха при обшуку та будь-яких дзвінків з його боку кому-небудь (сам телефон засуджена тоді втопила у вбиральні). По другій справі суд спростував докази слідства, оскільки частина з них не була як слід оформлена, зокрема: процедура використання помічених коштів та засобів аудіо- та відеоконтролю. Обшук автомобіля проводився неуповноваженою особою, тому отримані під час цієї дії докази є недопустимими. Окрім цього, понятим не були роз’яснені їхні права та обов’язки, не повідомлено, у якій слідчій дії вони приймають участь, хто її проводить. Відповідно до висновку експерта, слідів спеціальної хімічної речовини на змивах з рук підозрюваних не виявилося. У свою чергу, залиття квартири Стельмаха підтверджується відповідним актом обстеження і, відповідно до рішення госпсуду, встановленим розміром збитків у сумі 76 тис. грн.

Прокурор із таким вироком не погодився та звернувся до апеляції для його скасування і розгляду справи наново. Однак доводи прокурора про однобічний підхід суду першої інстанції до розгляду справи не підтвердилися, оскільки, за твердженням апеляції, висновки суду були як слід аргументованими, а саме слідство дійсно не надало належних доказів на підтвердження вини Стельмаха та Вандинка.

Руслан Стельмах був заступником начальника управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків ГУМВС України в Запорізькій області, але згодом звільнився.

Андрій Вандинко у 2014 році займав посаду начальника карного розшуку Заводського райвідділу міліції, а у середині 2015 року став опероуповноваженим Шевченківського райвідділу (вочевидь вже звільнився), його дружина Вікторія Вандинко працює слідчим у цьому ж відділенні.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок