Народні депутати та обласна влада об’єднують зусилля для соціально-економічного розвитку регіону

По матеріалам пресс-службы исполкома
23.11.2017 · 08:55 · переглядів - 743

У середу, 22 листопада відбулась зустріч голови облдержадміністрації Костянтина Бриля з народними депутатами України від Запорізької обл.

Народні депутати та обласна влада об’єднують зусилля для соціально-економічного розвитку регіону

До обговорення важливих для Запорізького регіону питань долучилися Олександр Пономарьов, Сергій Валентиров, Володимир Бандуров, Ігор Артюшенко, Микола Фролов та Олександр Романовський. Взяв участь у нараді і міський голова Володимир Чепурний. 

Насамперед Костянтин Бриль звернув увагу народних обранців на актуальні проблеми соціально-економічного розвитку області, які потребують розв’язання   на державному рівні.

Хочу запропонувати вам написати спільне звернення до Кабінету Міністрів України стосовно виділення коштів на Запорізьку область в держбюджеті 2018 року. Це стосується таких проектів як Національний заповідник Хортиця, будівництво доріг та інші напрямки соціально-економічного розвитку. Вважаю, що наші об'єднані зусилля дадуть свої плоди на благо жителів Запорізької області,  - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Народний депутат України Олександр Пономарьов порушив гостре питання щодо можливості залишити перерахування реверсної дотації в діючих обсягах – 50%. А не 80%, як пропонується в проекті Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України». Це позбавляє місцеві бюджети стимулу для нарощування дохідної частини – вважає нардеп.

Бердянська, на щастя, це не стосується, - заспокоїв бердянців Олександр Сергійович. – А ось деякі інші міста області та обласний бюджет можуть постраждати.

Важливою для регіону також є можливість залишити у 2018 році державні вищі навчальні заклади І-ІІ рівня акредитації на фінансуванні з держбюджету. За словами Костянтина Бриля, передачу варто здійснювати після завершення процедури виведення ВНЗ І-ІІ рівня акредитації зі складу вищих навчальних закладів ІІІ–ІV рівня акредитації та створення відповідних юридичних осіб, а також після їх передачі з державної у комунальну власність. У Запорізькій області налічується 20 таких закладів. Додаткова потреба фінансового ресурсу складе 246,6 млн. грн. Проте із них  лише чотири мають статус окремих юридичних осіб, решта – без такого статусу.

Народний депутат України Микола Фролов наголосив на важливості підготовки кваліфікованих кадрів у галузі освіти. Зокрема, вчителів природничих, історичних та інших дисциплін.

Народні депутати України звернули увагу на звернення Бердянського міського голови Володимира Чепурного стосовно роботи облгазу та зростання соціальної напруги з приводу неналежної якості надання послуг. Адже ситуація з встановленням надомних вузлів обліку природного газу, які не забезпечують персоніфікований облік спожитого газу, та незадоволення у мешканців багатоповерхових будинків щодо непомірно високими об’ємами сплати за спожитий газ властива не тільки Бердянську, а й всім містам області, і навіть по всій Україні, зазначили присутні. Така ж ситуація спостерігається і в обленерго.

Ми маємо написати спільне звернення до Кабміну щодо діяльності монополістів у галузі енергетики. Адже наші люди не мають страждати через те, що кошти, сплачені споживачами,  залишаються в Києві. Тоді як місцеві фахівці звільняються через невиплату зарплатні, - зазначив  Костянтин Бриль.

Костянтин Бриль також звернувся до депутатів з проханням підтримати важливі інфраструктурні об’єкти регіону. Також очільник регіону попросив сприяння народних депутатів України і в питанні завершення будівництва міжселищних підвідних газопроводів та погашення заборгованості місцевих бюджетів перед НАК «Нафтогаз України». Оскільки будівництво підвідних газопроводів є гострою соціальною проблемою для Запорізької області, Костянтин Бриль попросив народних обранців звернути увагу Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, а також Міністерства енергетики та вугільної промисловості України на цю проблему. Крім цього, при доопрацюванні проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» передбачити видатки на завершення будівництва міжселищних підвідних газопроводів до сіл Запорізької області в обсязі 300 млн. грн.;  розглянути можливість погашення заборгованості місцевих бюджетів перед ПАТ «НАК «Нафтогаз України» в обсязі 44,8 млн. грн. Про цю проблему акцентував увагу колег і народний депутат України Сергій Валентиров.

Крім цього до списку актуальних проблем регіону, що були обговорені владою області та народними депутатами України, увійшли: передача доріг загального користування місцевого значення в управління облдержадміністрацій; наявна заборгованість по субсидіях і пільгах (на 01.11.2017: за житлово-комунальні послуги -  667,4 млн. грн., на тверде паливо та скраплений газ – 27,0 млн. грн.); необхідність субвенції з державного бюджету в розмірі 403 544,476 тис. грн. для реалізації проектів з будівництва, реконструкції та капітального ремонту централізованих систем водопостачання і водовідведення Запорізької області, продовження терміну дії державних житлових програм та відновлення їх фінансування при розгляді проекту «Про Державний бюджет України на 2018 рік», адже згідно з офіційними даними в області потребують поліпшення житлових умов 24797 громадян.

Перелік питань, актуальних для Запорізького регіону, учасники зустрічі домовилися підписати, після чого народний депутат України Сергій Валентиров передасть їх до Кабінету Міністрів та Верховної Ради України.

За матеріалами Департаменту  інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок