Чи утворять село Азовське разом з Бердянськом об’єднану територіальну громаду?

По матеріалам пресс-службы исполкома
19.04.2018 · 10:27 · переглядів - 1452

Таке питання обговорювали сьогодні під час зустрічі у виконкомі представники керівництва Бердянська, Бердянського району, село Азовське та профільні спеціалісти Запорізької облдержадміністрації. Очолив зустріч міський голова Бердянська Володимир Чепурний.

Чи утворять село Азовське разом з Бердянськом об’єднану територіальну громаду?

Як розповіла керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, 3 квітня поточного року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроект №6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення. Цей законопроект дозволяє містам обласного значення об’єднати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром такої громади без зайвої бюрократичної тяганини, адже таке приєднання не вимагає проведення виборів.

За словами Зінаїди Михайлівни, на сьогодні в Україні уже створено 47 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), 5 із них – з початку цього року. Їм надається вагома фінансова підтримка з боку держави. Так, наприклад, у 2016 році для ОТГ було виділено 46,5 мільйонів гривень, 96% від названої кількості коштів були ефективно освоєні. Минулого року кожна ОТГ отримала 500 тисяч гривень. Цього року також планується виділяти кошти усім об’єднаним територіальним громадам, зокрема, на розробку Стратегії розвитку.

Зінаїда Бойко підкреслила, що саме Бердянський район є одним з лідерів по області щодо проведення такої реформи, адже вже зараз утворені та успішно функціонують Берестівська, Осипенківська та Андровська ОТГ.

Наступним узяв слово директор Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Свистун. Він детально розповів про перспективи утворення об’єднаної територіальної громади шляхом приєднання село Азовське до міста Бердянськ.

Переваги для сільських територій:

  • суттєве збільшення бюджету;
  • об’єднання навколо центру економічного розвитку;
  • доступ до міської інфраструктури (медицина, освіта, соціальні послуги, культура);
  • більшість сільських мешканців працюють в містах та сплачують податок на доходи фізичних осіб саме до міського бюджету;
  • покращення якості адміністративних послуг;
  • зміцнення кадрового потенціалу.

Переваги для міст обласного значення:

  • збільшення міського простору для розвитку (нові ділянки для будівництва житла, земельні ділянки для інвестиційних проектів, додаткові рекреаційні території та зони відпочинку);
  • ОТГ отримують кошти для інфраструктурної субвенції з державного бюджету на розвиток сільських територій;
  • збільшення бюджету за рахунок ефективного управління землями сільгосп призначення;
  • статус ОТГ – додаткові можливості для залучення коштів державного бюджету та міжнародної технічної допомоги.

Ще один запорізький експерт – юрисконсульт Центру розвитку місцевого самоврядування Тетяною Гуліян – розповіла про деякі нюанси юридичної сторони процесу утворення об’єднаної територіальної громади. Так, за умови приєднання село Азовське до Бердянська, сільський голова збереже свої повноваження, стане старостою, а також членом виконкому Бердянської міської ради. Бюджети міської та сільської ради після створення ОТГ до кінця бюджетного періоду будуть існувати окремо; наприкінці бюджетного періоду залишки сільського бюджету переходять до Бердянської міської ради; з нового періоду – бюджет спільний. 

Розповіли гості і про альтернативний варіант утворення ОТГ – між селами Азовським та Дмитрівкою. При цьому Зінаїда Бойко наголосила, що основним при утворенні об’єднаної територіальної громади є принцип добровільності. Тож, тепер справа за рішенням мешканців Азовського. Який саме варіант більше до душі азовчанам, ще незрозуміло. Присутня на зустрічі представник Азовської сільської ради, коментуючи це питання, повідомила, що населення розділилося щодо того, з ким саме утворювати ОТГ.

Висловили свої думки щодо перспективи приєднання села Азовське до Бердянська і присутні на зустрічі депутати Бердянської міської ради Володимир Безверхий та Віктор Цуканов. Так, Володимир Петрович зауважив, що для утворення такої ОТГ і місто, і село мають бути готовими. У свою чергу, Віктор Володимирович висловив думку про те, що процес приєднання (якщо воно станеться) буде суто економічним, а відтак і при прийнятті рішення сторони мають зважувати перш за все власну вигоду від такого об’єднання. Також прокоментував перспективи створення даної ОТГ і голова Бердянської райдержадміністрації Роман Молодецький. На його думку, існуюча на сьогодні азовська громада є успішною та ефективною. У свою чергу, міський голова додав, що утворення ОТГ шляхом приєднання села Азовське до міста Бердянськ, може бути корисним обом сторонам. Проте остаточне рішення – за мешканцями села Азовське. Яким воно буде, дізнаємося згодом.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 18 квітень, четвер 2024
вчора, 17 квітень, середа 2024
16 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок