За ростом тарифів на комунальні послуги, в Бердянську може зрости плата за землю

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
27.04.2018 · 09:24 · переглядів - 1692

В мерії запускають регуляторну процедуру для збільшення вдвічі податку на землю власникам вбудованих приміщень з 1-го січня 2019-го року.

За ростом тарифів на комунальні послуги, в Бердянську може зрости плата за землю

26 квітня, в стінах мерії, відбулось перше засідання щодо старту регуляторної процедури про затвердження нових ставок оплати за землю для суб'єктів господарювання, які володіють чи орендують вбудовані приміщення. Тобто, це стосується магазинів, барів, ресторанів, різноманітних офісних установ та інше.

Необхідність збільшення податкового навантаження на малий бізнес в мерії обґрунтовують двома факторами. Держава знизила податкову ставку для дитячих оздоровчих центрів — тепер вона становить 1% від оціночної вартості земельної ділянки. Законодавець вжив такі заходи, оскільки в Україні скорочується кількість таких центрів. Лише в Запорізькій області кількість дитячих оздоровчих закладів скоротилась з 55 — до 34-х. Крім того, держава зменшила відсоток оподаткування для Укрзалізниці. Ці два фактори суттєво вплинуть на наповнюваність місцевого бюджету, тому в мерії розглядають варіанти, як компенсувати втрати. Озвучені дані представила в.о. начальника фінансового управління мерії Світлана Ткаченко.

На сьогоднішній день підприємці-власники вбудованих приміщень сплачують 1% від оціночної вартості земельної ділянки. Визначення кінцевої суми податку відбувається у пропорційній складовій розміру приміщення до обсягів земельної ділянки. З 1 січня 2019 року пропонується збільшити відсоток оподаткування в два рази — до 2%.

На засіданні були присутні і депутати міської ради та громадські активісти. Зокрема, Олена Мартищенко та Віталій Байдала поставили цілий ряд критичних запитань, щодо ініціативи міської влади. На їх думку, ці заходи призведуть до остаточного занепаду малого бізнесу. Громадський активіст Іван Харченко закликав владу не обтяжувати додатковим оподаткуванням дрібних підприємців. Натомість він запропонував домогтися сплати земельних податків великими підприємствами, такими як Азмол, Бердянські жниварки та ін. . За цей рахунок, вважає Іван Харченко, можна покрити втрати місцевого бюджету.

В підсумку вирішено опублікувати всі матеріали, які дають старт регуляторній процедурі і впродовж місяця зібрати всі пропозиції мешканців, обговорити їх на круглому столі, після чого винести питання на розгляд депутатського корпусу.




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок