«Багато ППО та окопів». Окупанти готуються оборонятися у Бердянську?

По матеріалам radiosvoboda.org
23.11.2022 · 12:57 · переглядів - 6499

Колишній український військовослужбовець з Бердянська переховується від російських окупантів із початку повномасштабного вторгнення


Сім’я чоловіка полишила місто задля власної безпеки, а він вимушений змінювати місце проживання, щоб уникнути полону. На умовах анонімності колишній учасник АТО розповів проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя», як змінюється поведінка російських військових в окупованому Бердянську після звільнення Збройними силами України Херсону і правого берега Дніпра.

«Живуть у найближчих селах»

Бердянець запевняє, що після звільнення Херсону кількість російських військових значно збільшилась, проте це не впадає в очі, адже вони переважно розташовуються у селах навколо міста.

«Сюди загнали мобілізованих, дуже і дуже багато. Їх селять у найближчих селах. У мене є знайомий в одному з сіл під Бердянськом, поряд оселилися 8 осіб в одному будинку, це мінімум. Вони приїхали сюди брудні, втомлені, немиті. «Орки» (російські військові – ред.) присутні у великій кількості, дуже великій кількості. І зараз вони намагаються заселитися до звичайних будинків. Тобто не кооперативи, не в держсектор, а просто в житловий чийсь будинок, тому що газу може і не бути взимку», – повідомив чоловік.

Як і інші бердянці, які давали інтерв’ю «Новинам Приазов’я», він каже, що пересування військової техніки містом зменшилось.

«Вони (російські військові – ред.) тепер почали об'їжджати іншою трасою, що йде з Маріуполя на Мелітополь. Вони перестали гнати техніку у таких величезних кількостях. Ось увечері бувало таке, що на Мелітопольському шосе тиша, взагалі ніхто не їздить», – розповів житель Бердянська.

«Почуваються дуже вільно»

Чоловік впевнений, що російські військові планують оборонятися і у Бердянську.

«Мелітополь забитий «орками», вони чекають на наступ. У місті (Бердянську – ред.) вони вже укріплені, звісно. Вони настільки укріпилися, що почуваються дуже вільно у місті. Настільки вільно, що ті, хто приїхав сюди воювати – за контрактом, мобілізовані, вони вже тут працюють, вони влаштовуються тут на роботу та заробляють гроші», – зазначив чоловік.

спуск західний проспект

«Вони під Осипенком (село у Бердянському районі – ред.)окопалися настільки сильно, що у них там уже цілі бункери, це по-перше. По-друге, дуже багато ППО в місті, дуже багато фільтраційних заходів», – поділився спостереженнями бердянець.

Він стверджує, що окупанти змушують працівників комунальних установ копати окопи.

«Ті, хто залишився там працювати, звичайні слюсарі, я не вважаю їх колаборантами, звичайні обхідники, я теж не вважаю їх колаборантами. А коли людина, яка все життя працювала водієм у 104, різко стає кимось, ось це я вважаю колаборант. Мені надходила така інформація, що «Міськгаз», який колишній «Запоріжгаз» (працівники підприємства – ред.) для них (російських військових – ред.) копав окопи з боку РТС (мікрорайон на в’їзді в місто з боку Мелітополя – ред.)», – зауважив бердянець.

«Посилили фільтрацію»

Водночас каже чоловік, відбуваються стихійні перевірки перехожих і фільтраційні заходи.

«Кожен Божий день перевзута поліція катається вулицями. Перевіряють документи. Зустріли людину на вулиці, наприклад, беруть телефон, перевіряють на наявність, як вони кажуть, «груп київського режиму» у Telegram. Записують прізвище, імʼя та по батькові, створюють якусь свою базу даних, не знаю, для чого. Коли виїжджаєш (з міста – ред.) знімають відбитки пальців, фотографують», – розповів він.

Влітку бердянці повідомляли про велику кількість родин російських військових, зокрема, з дітьми, які перебували в місті. Переважно їх бачили в оздоровчих таборах та на базах відпочинку. Наразі більшість родин військових полишили місто, а з ними та частина тих, хто пішов на співпрацю з окупаційною владою, стверджує колишній учасник АТО.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 19 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок