Співпраця з ворогом - дружина морпіха з Бердянська під слідством за проросійську пропаганду

По матеріалам Судовий репортер
26.04.2024 · 12:19 · переглядів - 4019

Співпраця з ворогом - дружина морпіха з Бердянська під слідством за проросійську пропаганду
Марина Ашифіна підозрюється у злочинах проти національної безпеки

Жителька окупованого міста Бердянська Запорізької області Марина Ашифіна підозрюється у злочинах проти національної безпеки.

Підозра опублікована на сайті Офісу генпрокурора.

Громадянка України Ашифіна народилася у Донецькій області. Але до повномасштабного вторгнення проживала у Бердянську, де її чоловік Павло Ашифін проходив військову службу в 501 батальйоні морської піхоти 36 бригади як матрос і механік водій. У квітні 2022-го він здався у полон, але згодом його відпустили без процедури обміну.

Марина Ашифіна після випадку з чоловіком дала згоду державному телеканалу країни-агресора «Россия-1» та державному інформагентству «Риа новости» на проведення за її участі низки інтервʼю для створення пропагандистьких сюжетів щодо військовополонених ЗСУ, їх зустрічей з рідними та подальшого звільнення.

 

скрін з інстаграм підозрюваної

У липні 2022-го вона створила Telegram-канал «Жена пленного ВСУ» і акаунт в Instagram «missis ashifina». На цих інтернет-ресурсах жінка поширює свої виступи й інтервʼю у ЗМІ, в яких закликає до підтримки країни-агресора і представників окупаційної адміністрації, зокрема схвально відгукується про співпрацю з т.зв. «омбудсменом ДНР» Дарʼєю Морзовою.

22 вересня 2023-го Ашифіна опублікувала у своєму Telegram-каналі інтервʼю полоненого українського військового, яке вона провела спільно з російським журналістом. Спілкуючись із полоненим, Ашифіна пропагувала думку, що бранець має відмовитися від патріотизму і українського громадянства на користь російського, адже Україна нібито не хоче обмінювати полонених. Крім того, з допомогою уточнювальних запитань щодо «ДНР» Ашифіна підвела військовополоненого до бажаної відповіді, а саме, що окуповані території України з квазідержавним утворенням «ДНР» були названі «Російською Федерацією».

скріншот з відео

У листопаді 2023 року Ашифіна поширила інтервʼю за її участі телеканалу «Россия-24» під назвою «Новые русские, почему украинские военнопленные хотят остаться в России».

В інтервʼю Ашифіна заявила таке: «Все ребята, которые возвращались из плена, всех возвращали обратно на передовую. Ну и сейчас, собственно, происходит то же самое. Из Пашиного батальйона, где он служил, обменяли в районе 30 человек, из 270 на секунду. И они все на передовой… Они нашли Пашу, установили его место содержания… если он не причастен к преступлениям, зверствам и тому прочее, то его освободить…».

Розповідаючи про свою псевдоволонтерську діяльність, Ашифіна назвала окуповані Маріуполь і Бердянськ новими територіями Російської Федерації.

Ашифіну підозрюють в інформаційній співпраці з державою-агресором (ч.1 ст.111-1 ККУ), розповсюдженні матеріалів із закликами до незаконної зміни меж території і кордону України (ч.1 і 2 ст.110 ККУ), а також у поширенні матеріалів, у яких заперечується збройна агресія РФ проти України (ч.2 ст.436-2 ККУ).

Підозрювана проживає в Москві

Із публікацій в Instagram видно, що сьогодні Ашифіна з чоловіком і сином проживає у Москві. Колишній український військовий Ашифін сфотографувався у футболці «Русское ополчение». У вересні 2023-го дружина виклала пост із окупованого Донецька, що давно шукала іноземних журналістів, які би висвітлили їхню історію і турецькі та італійські журналісти начебто записали з ними інтервʼю.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 6 травень, понеділок 2024
вчора, 5 травень, неділя 2024
4 травень, субота 2024
3 травень, п'ятниця 2024
2 травень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок