В Бердянську в кав’ярні помітили заступника командира 501-го батальйону морпіхів Безсмертного

По матеріалам Новинарня
29.04.2023 · 10:48 · переглядів - 5470

Заступника командира 501-го батальйону морпіхів Костянтина Безсмертного помітили в кафе в окупованому Бердянську Запорізької області.

В Бердянську в кав’ярні помітили заступника командира 501-го батальйону морпіхів Безсмертного

Рік тому його підрозділ опинився в оточеному Маріуполі та був вимушений здатися в полон.

На це звернула увагу спільнота “Євромайдан” у твітері.

“Костя Безсмертний, заступник командира 501-го батальйону морської піхоти нашої 36-ї бригади, відпочиває в окупованому Бердянську. Разом з командиром батальйону Миколою Бірюковим здав в полон росіянам майже 300 військовослужбовців”, – йдеться у твіті.

предательДопис проілюстрований відповідним колажем.

 

“Медійна ініціатива за права людини” теж описувала ситуацію з полоном 501-го батальйону та роллю власне Безсмертного у своєму розслідуванні.

Ситуацію, яка відбувалася 3 квітня 2022 року в одному з бункерів на металургійному комбінаті ім. Ілліча, переповіла військовослужбовиця цього батальйону Наталія.

“У наш бункер на заводі ім. Ілліча зайшов старший лейтенант Костянтин Безсмертний. Він сказав зібрати всю зброю та боєприпаси — ми виступаємо на підмогу хлопцям у Мирному (на околицях Маріуполя)”, — розповідає вона. І додає, що на той час частину хлопців уже забрали на позиції в район цього селища.

Наталія згадує, як здивувалась та запитала: “Пораненого теж брати?” На що почула ствердну відповідь. Далі уточнила: “А з речей що брати?” “Нічого, вони вам не знадобляться”, — сказав Безсмертний.

Після цього Наталя прийшла в ангар, було вже темно, приблизно 23:00: “Там стояв бус. Нас було 15 осіб. Знову підійшов Безсмертний, у руках тримав сумку в клітинку.

“Здаємо зброю, патрони, гранати, ножі. Усе, що маєте”, — наказав він. Це було дивно”, – каже Наталя.

Приблизно в цей час Анатолій, військовослужбовець того ж підрозділу, разом із побратимом був на чергуванні в одному з ангарів на території “Азовмашу”.

Він говорить: “Була десь друга година ночі 4 квітня. По рації з нами зв’язався Костянтин Безсмертний, сказав прибути у підвальне приміщення. Коли ми прибули, нам наказали здати зброю, сказали, що йдемо на підмогу іншому підрозділу. На той момент там було десять осіб, уже без зброї. Знаєте, спершу ніяких підозр не було, хоча питання виникали. Ми навіть запитали: “Навіщо зброю лишати? Хоч щось можна взяти?” У відповідь почули: “Ні, нічого не беріть із собою”.

Анатолій згадує, що командир його взводу теж був присутній, він теж здавав зброю: “Ми зробили те саме. Безсмертний наказав зачистити телефони та залишити на собі бронежилети. Ми погрузились в автомобіль “Форд” із тентованим кузовом. На півдорозі зупинилися, до нас підсіли наші медики. Машину вів командир мого взводу, поруч сидів Безсмертний”.

Один зі свідків, опитаних МІПЛ, стверджує, що коли військові їхали машиною в бік Мирного, Безсмертний кілька разів говорив по рації. “І це не були наші. Припускаю, що це були представники “ДНР”. Я почув, як він вимовив позивний “Ворон” (цей позивний чули й інші морпіхи, які здавалися в полон 4 та 12—14 квітня). Ця людина сказала їхати далі”, — каже свідок. “Ми ще трохи проїхали і машина зупинилася,  — продовжує Анатолій. — Усі почали вигружатися, я виходив майже останнім. Пам’ятаю: виставляю голову з-за тенту, а там уже росіяни. Дивлюся, наші вже всі вишикувані стоять, став до них. Усім сказали скинути всі документи і телефони. Нас обшукали. У мене ще знайшли гранату, правда, без запалу. Нам сказали: “Ви тепер військовополонені “ДНР” і Російської Федерації”.

Також на відео росЗМІ помітно, що старший лейтенант Костянтин Безсмертний, виводячи морських піхотинців, в руках тримає рацію. “Ти уже п’ятий раз здаєшся в полон”, — звертається до Безсмертного пропагандист Сладков.

Після в розмові зі Сладковим Безсмертний відповідає на питання, чому здалися в полон: “Не хочемо жертв, кровопролиття. Набридло дивитися, як люди вмирають”.




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок