Військовослужбовцю з Бердянська Андрію Холоднякову просять посмертно присвоїти звання Героя України

По матеріалам Суспільного
02.05.2023 · 10:09 · переглядів - 5504

Військовий Андрій Холодняков із Бердянська боронив Україну з 2019 року. Від початку повномасштабного вторгнення у складі 53-ї окремої механізованої бригади брав участь у боях на сході України. Пораненим потрапив в оточення та на пропозицію здатися в полон — відкрив вогонь по окупантах. Аби вшанувати його пам’ять, сестра створила петицію про присвоєння старшому лейтенанту Андрію Холоднякову звання Героя України (посмертно).

Військовослужбовцю з Бердянська Андрію Холоднякову просять посмертно присвоїти звання Героя України
Андрій Холодняков, військовий. Фото: Суспільне Запоріжжя

Суспільне поспілкувалося з сестрою загиблого військового Катериною Холодняковою.

Катерина Холоднякова, сестра загиблого військовослужбовця. Фото: Суспільне Запоріжжя

Андрій Холодняков навчався у Дніпропетровському університеті залізничного транспорту. Там на кафедрі військової підготовки здобув і військову освіту — розповіла Катерина Холоднякова.

Після завершення навчання працював на залізниці:

"Він потрапив за розподілом у місто Запоріжжя, тому що ми самі з Бердянська. Та працював на передаточній станції. Був заступником начальника станції. Потім його перевели на Запоріжжя Ліве. Він працював в дирекції Запорізькій, а потім він поїхав до Бердянська та працював у порту, ближче до батьків".

У 2017 році Андрія Холоднякова призвали на строкову службу. З 2019 по 2021 роки — був учасником Операції Об’єднаних сил.

Андрій Холодняков, військовослужбовець. Фото: з архіву Катерини Холоднякової, сестри загиблого військовослужбовця

"Поїхав туди на рік. Потім, коли він повернувся, його, зацікавили ці командири, командування. Він був у захваті, тому що вони такі мужні, сильні. Він побачив там істинну ситуацію, яка у нас відбувається на сході. Та прийняв рішення, що треба йти, допомогти нашій країні. Зараз я розумію, що це його було, що він горів цим".

З перших днів повномасштабного вторгнення Андрій Холодняков брав участь у боях на сході України у складі 53-ї окремої механізованої бригади. 13 березня 2022 року під час артобстрілу в селищі Микільське, Волноваського району, Андрій отримав поранення ноги та руки й потрапив в оточення ворога. Про те, що сталося з братом, Катерина дізналася від його побратимів:

"Я зробила пост, виклала фото та мені в месенджер почали писати побратими його. Вони мені написали, що він був поранений та залишився на полі бою. Можливості евакуювати його не було. А на питання що з ним, вони мені сказали: "Ми не знаємо. Мабуть чи 200 чи 300, тому що ми відійшли, він залишився там і зайшли "сепари".

Рідні Андрія не знали чи залишився він живим, аж поки за два місяці потому, 12 травня, на сайті Президента оприлюднили Указ №332/2022 згідно з яким Андрій Холодняков був посмертно нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Фото: з архіву Катерини Холоднякової, сестри загиблого військовослужбовця

"І вже після оприлюднення Указу Президента України, почали приходити нам листи. Батьки почали ходити до військкомату, почали приходити листи про загибель".

Про подробиці останніх хвилин життя Андрія, Катерина дізналася від російського військового.

"Першого грудня я отримала повідомлення на WhatsApp з російського телефону. "Можно вопрос, а вы брата похоронили?". Рашист написав, що коли були наступальні дії у селищі Микі́льському, брат був поранений та йому пропонували здатися в полон. На що він відкрив вогонь та бій був недовгим".

Повідомлення від російського військового у WhatsApp, які отримала сестра загиблого. Фото: Суспільне Запоріжжя

Збір підписів про присвоєння звання "Героя України" Андрію Холоднякову триває. Нині петиція набрала 5 591 голосів.




Останні новини Бердянська
вчора, 19 квітень, п'ятниця 2024
18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок