Як захистити своє майно в окупації?

По матеріалам Бердянськ Сьогодні
22.05.2023 · 15:54 · переглядів - 3805

Недавні поправки до закону про воєнний стан у рф дозволяють окупантам і їхнім прибічникам просто забирати у людей будь-яке житло та звільняти його від законних хазяїв. Навіть, якщо вони не виїхали з окупації. А потім вже використовувати це житло на власний розсуд. Приводом для примусового виселення може бути, зокрема, відсутність російського паспорта.

Як захистити своє майно в окупації?

Як захистити своє майно в окупації? Чи треба звертатися в Нацполіцію?

Адвокат Олександр Розум дав поради, що робити, щоб захистити своє майно на окупованій території:

Жителям ТОТ важливо зберегти всі можливі українські документи, які засвідчують право власності на житло та інші об'єкти.

Всі документи, які можуть підтвердити ваше право власності, право користування або право володіння. Це уставні документи, договори купівлі-продажу, витяги з реєстру речових прав на нерухоме майно, печатки, електронні цифрові підписи, все, що може документально свідчити що, ця нерухомість, будь то нежитлове приміщення, або квартира, є вашою.

Треба зробити скани всіх документів та надіслати або в інтернет-сховище або на електронну пошту родичам чи друзям на території, підконтрольній Україні.

Наявність сканів допоможе відновити документи, якщо їх оригінали загубляться, зіпсуються або їх відберуть окупанти. Якщо ви не можете відсканувати документи, сфотографуйте їх. Постарайтеся, щоб фото було якісним.

Якщо будь-яку вашу нерухомість на ТОТ відібрали, якщо окупанти заселилися у вашу квартиру, обов'язково слід подати заяву до Нацполіції чи СБУ.

У такий спосіб ви документально зафіксуєте факт незаконного заволодіння майном. У разі пошкодження майна (не у разі бомбардування) можна буде вимагати компенсацію з боку винного. Також легше буде довести комунальним службам, що борги за послуги не є вашими. Наявність офіційної заяви дозволить подати документи і на участь у програмі компенсації збитків.

Поки триває окупація, Україна не може забезпечити непорушність права власності. Втім, після звільнення територій все майно повернеться до їхніх власників, наголосив юрист.




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок