Храми закриті, пастори в полоні. Окупанти в Бердянську забороняють всі церкви, крім РПЦ

Бердянськ 24
19.04.2024 · 15:13 · переглядів - 2988

За два роки окупації в Бердянську діють лише ті церкви, священники яких погодилися перейти під підпорядкування РПЦ. Інших парафій та релігій в захопленому місті наразі не існує

Храми закриті, пастори в полоні. Окупанти в Бердянську забороняють всі церкви, крім РПЦ
Священників УГКЦ Івана Лeвицького і Богдана Гелету окупанти, ймовірно, тримають в росії. Фото: Міг

Як повідомив «Новинам Приазов’я» канцлер Донецького екзархату Української греко-католицької церкви Андрій Бухвак, до повномасштабного вторгнення та окупації в Запорізькій області діяли понад 20 парафій греко-католицької церкви. Зараз залишилося 7 таких осередків, всі вони на підконтрольній території.

Що стосується наших храмів у Бердянську і Мелітополі, вони були зачинені, а потім перетворені невідомо в що. Є офіційна інформація з окупованої території про наш храм у Приморську, який включено окупаційною адміністрацією в перелік майна, яке не має власника чи господаря. Це означає, що вони збираються його продавати, чи здавати в оренду, – розповів отець Андрій.

Пресвітер Церкви євангельських християн «Благодать» з Мелітополя Михайло Брицин в інтерв’ю «Новинам Приазов’я» зазначив, що двоє греко-католицьких пасторів з Бердянська тривалий час перебувають у полоні. Йдеться про Івана Левицького та Романа Гелету. За даними на офіційному сайті УГКЦ священників утримують майже півтора роки. Точне їхні місцеперебування невідоме.

Раніше «Бердянськ 24» повідомляв про затримання отця Івана, а також голови Лютеранської громади Бердянська Артура Кожевнікова.

З власних джерел «Бердянськ 24» дізнався, що протестантські церкви так само вимушені були припинити богослужіння. Окупанти запропонували їм оформити діяльність за російським законодавством, але отримали відмову. Коли християнська громада виявила таке бажання, загарбники сказали, що пропозиція вже недійсна. Також на початку минулого року окупаційна влада Бердянська закрила два молитвених дома євангельських християн-баптистів.

Увірвалися російські військові, влаштували обшук та перевірку документів у присутніх. Потім всіх вивели, замкнули будівлю церкви та забрали ключі, – повідомили в прес-службі Баптистського союзу.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 2 травень, четвер 2024
вчора, 1 травень, середа 2024
30 квітень, вівторок 2024
29 квітень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок