Бізнес-інтереси оточення В. Баранова: День депутата завершився грандіозним скандалом

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
27.04.2021 · 20:42 · переглядів - 6807

Майже 7 годин тривало засідання Депутатського дня. Останнім питанням порядку денного був проект рішення щодо оголошення мораторію на сезонну торгівлю в центрі Бердянська. Обговорення завершилось емоційною перепалкою депутатів, чиновників та міського голови.

Бізнес-інтереси оточення В. Баранова: День депутата завершився грандіозним скандалом

Ремонтні роботи в центрі міста за кошт підприємців в обмін на преференції?

Голова бюджетної комісії Микола Рудницький дорікнув міському голові про відхід міської влади від прозорих конкурсів на право ведення сезонного бізнесу в центрі міста. Депутат навів приклад видачі паспортів прив'язки на тимчасові споруди для організації торгівлі сувенірами і пов'язав дану практику з певними ремонтними роботами, які проводяться за кошт підприємців в центрі міста.

Міський голова Валерій Баранов резонно зазначив, що стримувати підприємців, які мають прагнення допомогти місту з благоустроєм він не буде за жодних обставин. Інформацію про видачу окремих преференцій у вигляді надання права ведення сезонного бізнесу мер назвав фейками, нісенітницею і закликав обранців не поширювати безглузді чутки.

Свою принципову позицію міський голова озвучив абсолютно чітко і зрозуміло.

“Піратські шхуни”. Емоційний вибух депутатів та чиновників. Псевдо викриття попередників

Гречка

В інформаційному просторі міста добре відомо, що за попередньої влади так званими “рєшалами” в сфері сезонного бізнесу були два депутати, на той час представники “Європейської солідарності”, які сьогодні обидва перебувають в статусі обвинувачених у скоєнні кримінальних правопорушень. Своєрідну пальму першості з лобіювання власних бізнес-інтересів в новосформованій владній команді намагається перейняти заступник міського голови Віталій Гречка.

В продовженні обговорення надання переваг окремим бізнесменам, які допомагають владній команді, Тетяна Лігута зачепила тему функціонування “піратських шхун”. Депутат обурилась, чому на Приморській площі суб'єкти господарювання розпочали підготовку до сезону без публічного визначення, хто саме буде займатись цим видом сезонного бізнесу.

Від імені цієї групи підприємців, чомусь взяв слово діючий заступник міського голови Віталій Гречка. Раніше він мав відношення до даного виду бізнесу, однак сьогодні, перебуваючи на посаді, жодного відношення до підприємницької діяльності мати не може. Свій виступ Віталій Гречка намагався вибудувати, як викривальний на адресу попередників та колишніх депутатів міської ради. Так, за словами діючого чиновника, з 2016-го року з даної групи підприємців влада “вимагала” певні матеріальні винагородження... Перша частина заяви, як мінімум, тягне на цілий ряд кримінальних справ для групи колишніх і нині діючих чиновників мерії. Це було б логічно, якби не друга частина “викривального виступу” - кошти “вимагали” для благодійних внесків у місцевий бюджет! Тобто, діючий чиновник публічно обурюється практикою, коли держслужбовці вживають заходи для знаходження додаткових законних джерел поповнення міського бюджету.

Також Віталій Гречка заявив, що аналогів подібним підходам в історії Бердянська не було! Далі міський голова Валерій Баранов заявив, що таких внесків більше не буде... І ще далі, в ході дискусії, виявилось, що група з 5 підприємців, які працюють даному виді бізнесу і є тими меценатами, які “добровільно” і без будь-яких додаткових преференцій від влади допомагають у ремонті об'єктів благоустрою в центрі міста. Щоправда Валерій Баранов продовжував наполягати — жодних домовленостей про надання переваг у бізнесі з боку влади не має і не буде. Однак після побаченого і почутого в ході обговорення мораторію, слова міського голови сприймаються вкрай неоднозначно.

Добровільні внески від підприємців не новизна. Таку практику практикували з 2006 року за мера В. Баранова

Глувинский

Депутат Олександр Глувінський нагадав меру, що з 2006 року, під час роботи Валерія Баранова та його заступника Віктора Кулібаби в Бердянську була поширена практика укладання інвестдоговорів з підприємцями. Також за мерства діючого очільника міста в'їзд на Косу перекривали шлагбаумом і стягували плату за проїзд з автомобілістів, що, за словами депутата, має всі ознаки зловживання владою.

Валерій Баранов підтвердив, що така практика існувала і, можливо, інколи, не зовсім все було по закону, однак інакше досягти б успіхів владі не вдалось.

Працювати чесно і не зазирати в кишеню до підприємців

Байдала

Емоційним виступом відзначився ще один депутат — Віталій Байдала. Обранець доцільно дорікнув колишньому міському голові Володимиру Чепурному, що кошти від проведення ярмарків в центрі міста не спрямовували на благоустрій прилеглих територій до багатоквартирних будинків по вул. Горького та Азовському проспекту. Також депутат закликав своїх колег не заважати сезонному бізнесу розвиватись і не рахувати чужі гроші, адже зароблені вони були тяжкою працею.

Сесія розгляне проект рішення про запровадження мораторію

Незважаючи на емоційне обговорення даного питання, вирішено проект рішення розглянути на черговій сесії та підтримати його.

 




Останні новини Бердянська
27 квітень, субота 2024
26 квітень, п'ятниця 2024
25 квітень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок