Знищення «Мрії»: Екскерівника ДП «Антонов» судитимуть через службову недбалість

По матеріалам Громадського
28.07.2023 · 12:28 · переглядів - 635

Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт щодо колишнього гендиректора ДП «Антонов» Сергія Бичкова у справі про знищення транспортного літака АН-225 «Мрія». Слідство зазначає, що через службову недбалість посадовця літак своєчасно не перевезли з небезпечної зони

Знищення «Мрії»: Екскерівника ДП «Антонов» судитимуть через службову недбалість
Сергій Бичков, який очолював ДП «Антонов» на початку 2022 року (Олександр Синиця / УНІАН)

Про це повідомив Офіс генпрокурора.

Ще минулого року командир екіпажу «Мрії» Дмитро Антонов записав відеозвернення, де розповів, що перед повномасштабним вторгненням росії літак залишився у Гостомелі під Києвом, оскільки не було рішення про перегін.

За його словами, майже за місяць до війни представники НАТО та NSPA через попередження про можливий напад росії на Україну пропонували керівництву «Антонова» перебазувати весь його флот у Лейпциг з усім персоналом, екіпажем та запчастинами. Але відповіді на це, за словами Антонова, не було.

Тоді у ДП «Антонов» відповіли, що інформація ґрунтується винятково на особистих думках та оцінних судженнях командира екіпажу «Мрії». А «встановити ключовий чинник знищення АН-225 неможливо» через захоплення аеродрому.

Однак слідчі встановили, що «Мрія» напередодні вторгнення була технічно справна, на аеродромі зберігалася достатня кількість авіапального для виконання рейсу, екіпаж був готовий до вильоту і були всі можливості для евакуації судна до Німеччини. Утім глава ДП «Антонов» не віддав відповідного наказу та проігнорував доповіді та пропозиції підлеглих.

Слідство зазначає, що війська росії знищили найбільший у світі літак АН-225 через службову недбалість Бичков. Сума завданих державі збитків оцінюється у понад 8,4 мільярда гривень.

Наразі Сергій Бичков перебуває під вартою. Прокурори скерували до суду обвинувальний акт щодо нього за ч. 2 ст. 367 КК України. За цією статтею йому загрожує від двох до п'яти років за ґратами.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок