Характерні особливості гуми різних типів сезонності

З вибором змінного комплекту покришок стикається кожен водій. Безпека їзди, її якість і поведінку машини на дорозі безпосередньо залежать від того, наскільки гума відповідає погодним умовам і клімату.

Характерні особливості гуми різних типів сезонності

З вибором змінного комплекту покришок стикається кожен водій. Безпека їзди, її якість і поведінку машини на дорозі безпосередньо залежать від того, наскільки гума відповідає погодним умовам і клімату. Тому вкрай важливо вибирати оптимально відповідні певному сезону автопокришки, особливо якщо вони призначаються для позашляховиків, як шини 205 60 R16. В іншому випадку при неправильно вибраному комплекті або ігноруванні процедури їх зміни гума не просто швидко зноситься, але може стати причиною аварійних ситуацій. Не варто ризикувати, краще розібратися в особливостях різних моделей, що допоможе визначитися з покупкою.

Основні типи сезонності

Всього покришки на ринку представлені в 3 видах, які визначаються по можливості експлуатації при різній погоді. Так, за типом сезонності вони розрізняються на:

  • літні;
  • зимові;
  • всесезонні.

Гума кожного виду характеризується певними параметрами в структурі матеріалу, дизайні протекторів. І зважаючи на такі відмінностей автошини по-різному поводяться на дорогах в спеку або холоду.

Літні моделі

Вони призначені для експлуатації в теплу пору року. «Перевзуватися» в них водії навесні, коли вже повністю зійшов сніг, а знімають з приходом перших морозів. Точно визначити терміни експлуатації літніх покришок не виходить через різницю температурних режимів і клімату в кожному з регіонів країни. Тому орієнтуватися потрібно виключно на конкретні погодні умови.

Для літньої гуми характерними є такі особливості: щільна пружна структура, великий малюнок протекторів на поверхні. Твердість матеріалу дозволяє уникнути надмірного розм'якшення покришки на спеці, що, в свою чергу, збереже основні їздові показники і керованість. Протектори спроектовані в виразному дизайні, з великими блоками і елементами. Така конфігурація забезпечує хорошу прохідність і стійкість, уповільнює стирання поверхні шини. У малюнку також обов'язково присутні похилі поперечні борозенки. Вони забезпечують оперативне осушення зони контакту шляхом відведення вологи. Дана особливість захищає від аквапланування і втрати курсової стійкості.

Зимова гума

Шини для холодної пори року істотно відрізняються від літніх моделей. Для зимової гуми характерні властивості виражаються в наступних проявах:
м'якості структури;складному дизайні протектора;наявності дрібних ламелей на поверхні.При цьому в малюнку часто присутні елементи агресивної конфігурації, V-подібні або зигзаги. Такий дизайн забезпечує посилені тягові здатності автошин, тим самим покращуючи їх прохідність по сніжних заметах. Дрібні ламелі, які испещрялись всю поверхню протектора, відповідають за зчеплення з дорогою. У малюнку гуми, призначеної для експлуатації в регіонах з суворим кліматом, додатково передбачені шипи. Ці елементи відповідають за покращене зчеплення і здатні забезпечити надійність навіть на обмерзлих ділянках шляху

М'якість структури гумової суміші, що характерна для зимових типів шин, досягається за рахунок включення до складу мінеральних масел. Цей компонент вберігає матеріал від затвердіння і розтріскування на морозі, що сприяє збільшенню експлуатаційного терміну комплекту.

Всесезонні моделі

Ці покришки досить поширені і користуються попитом серед водіїв. У всесезонне виконанні випускаються різні їх типорозміри, включаючи і 205/55 R16 lester.ua/shiny/c1/filter/width=205-profile=55-diametr=R16. Такі моделі поєднують в собі основні параметри літніх і зимових видів. Малюнок на поверхні часто представлений в асиметричною конфігурації. Тобто одна сторона виконана в «зимовому» дизайні, а друга - в «літньому». За рахунок такої будови протекторів всесезонні шини способи забезпечувати непогану стійкість і керованість як на сухому асфальті, так і на мокрій дорозі або снігу. Багато хто вважає, що краще придбати цю автогуму, щоб виключити клопоти з «перевзуванням». Тим більше що така покупка економічніше, ніж придбання двох змінних комплектів.

Однак, як відзначають досвідчені водії, авторезина цього типу сезонності не в змозі повноцінно замінити собою спеціально розроблені шини. Вона істотно поступається за надійністю, якістю їзди і швидко зношується. Тому краще уникати активної експлуатації всесезонки в спеку або при сильних погодних катаклізмів, характерних для зим країн Центральної Європи.



На початок