Вирішуємо житлове питання – орендуємо квартиру

Оренда житлової нерухомості, з чогось незвичайного, давно перетворилася в стандартну практику для багатьох громадян України.

Вирішуємо житлове питання – орендуємо квартиру

Це обумовлено фінансовими проблемами українців, через які вони не в змозі придбати власне житло. Але незважаючи на популярність оренди багато орендарів продовжують поповнювати ряди ошуканих квартиронаймачів через власну недбалість.

Розставляємо пріоритети вибору тимчасового житла

Будь-яка дія починається з прийняття рішення. Пошуки тимчасового місця проживання не стали винятком. Але перш ніж вивчати доступні пропозиції наймач зобов'язаний визначиться з наступними питаннями:

  • Район розміщення житлоплощі. Якщо ви любите тишу та спокій, підійде квартира в спальному районі. Якщо в пріоритеті кар'єра, то знімайте квадратні метри ближче до центральної частини населеного пункту. При цьому від віддаленості від центру залежить вартість оренди.
  • Наявність меблів або іншого майна. Для економії знімайте порожні приміщення. Якщо важливий комфорт, то бажано наявність меблів, побутової техніки та інших корисних дрібниць.
  • Технічні особливості житлоплощі. Кількість житлових кімнат їх площа, висота стель та якість ремонту.
  • Поверх розміщення квартири. Популярністю користується житло з 3 по 7 поверх. Це обумовлено тим, що на нижньому та верхньому рівні виникають проблеми з протіканням даху та вогкістю з підвалу.

Загалом подумайте, що ви очікуєте від орендованої нерухомості – максимальний комфорт, зручність району, приємних сусідів або близькість інфраструктури. Але не можна вганяти себе в жорсткі рамки. Це може значно затягнути пошуки тимчасового місця проживання, особливо якщо бюджет що виділяється на оренду обмежений.

Починаємо активні пошуки

Досконально вивчаючи актуальні пропозиції важливо розуміти, що текст та фотографії не завжди відповідають реальності. Для власників їхнє житло найкраще, комфортне та в відмінному стані. Але не поспішайте їхати на огляд першого-ліпшого варіанту. Для того, щоб оренда квартири пройшла безпечно більшість питань можна з'ясувати, розмовляючи з наймодавцем телефоном.

Фахівці стверджують що вигідно зняти квартиру можливо на DOM.RIA. Це обумовлено тим що тут працює програма перевірених оголошень що гарантує безпеку всіх клієнтів. Кожну квартиру особисто відвідує інспектор сайту який фіксує стан житлових приміщень камерою панорамного типу. Завдяки актуальної інформації що регулярно з'являється на сторінках DOM.RIA сайту вдалося стати №1 серед конкурентів у сфері нерухомості.

Рекомендації досвідчених наймачів

Фахівці в сфері оренди житлової нерухомості рекомендують в процесі пошуку оптимальних варіантів дотримуватися наступних порад:

  • Обходити стороною оголошення, в яких сильно завищені вимоги до квартиронаймача.
  • Оглядати прийнятний варіант в денний час доби, коли помітні всі недоліки.
  • Перевіряти технічний стан житлоплощі. Якщо на вході встановлені ​​ненадійні двері уточніть можливості їх заміни.
  • Складати акт прийому-передачі всього наявного майна. Обов'язково опишіть, що та в якому стані знаходиться в кімнатах орендованої квартири. Це дозволить уникнути спірних ситуацій в майбутньому.

Перевіряємо право орендаря розпоряджатися квартирою

Перш ніж залишати свій автограф у договорі оренди важливо перевірити всю документацію на квартиру. Виходячи з часу покупки житлоплощі власник нерухомого майна може мати наступний правовстановлюючий документ:

  • реєстраційне свідоцтво;
  • виписку з Єдиного державного реєстру;
  • стандартний договір купівлі квартири.

Якщо нерухомість має кілька власників буде потрібна їх письмова згода. Бажано не орендувати квартиру, що знаходиться в заставі за іпотечним кредитом.

Переговори з власником нерухомості

При знайомстві з власником квартири постарайтеся справити на нього приємне враження. Переконавши орендодавця в своїй доброчесності, орендар може розраховувати не тільки на успіх угоди, а й на отримання знижки. Не потрібно бути сильно багатослівним, але приховувати про себе цікаву для наймодавця інформацію не варто. Обов'язково уточніть наступні нюанси:

  • Що входить в орендну плату. Якщо оплата послуг комунального характеру включена, відмінно, якщо ні з'ясуйте особливості погашення платежів. Обов'язково переконайтеся, що по комуналці немає заборгованостей.
  • Як часто власник житлоплощі буде перевіряти порядок. Зазвичай орендодавець відвідує свою квартиру не частіше ніж один раз на місяць або відповідно до умов, прописаних у договорі.
  • Можливість проживання третіх осіб спільно з орендарем. Якщо в квартирі з основним квартиронаймачем буде проживати його дружина або дитина – це обов'язково заздалегідь обговорюється з орендодавцем.

Якщо вам вдасться знайти оптимальний за всіма параметрами варіант не затягуйте з підписанням договору, а краще відразу вносіть завдаток. Головне, отримайте розписку що підтверджує передачу грошей. Так ви будете впевнені, що власник квадратних метрів не передумає та не відмовиться від подальшої співпраці.



На початок