Історія традиційної української вишиванки

Вишиванка в своєму первозданному вигляді сьогодні збереглася тільки в музеях і засіках прабабусь і прапрабабусь

Історія традиційної української вишиванки

Ця деталь гардеробу має досить значну, давню і цікаву історію. Власне цей факт повністю підтверджують знахідки зроблені археологами, які вивчають історію України. Крім того, сьогодні можна побачити масу свідчень із стародавніх літописів і записів мандрівників, які розповідали про традиції, характер і навіть одяг давніх слов'ян. Раніше жінки самі шили собі одяг і наносили на неї різні візерунки, сьогодні можна купити дитячу вишиванку в Києві на ярмарках, спеціалізованих магазинах і на точках, які займаються рукоділлям.

Перші згадки про вишиванки датуються часом, коли на території сучасної України жили скіфи. За твердженнями істориків, особливо яскраво описував це Геродот, вони прикрашали свій одяг, не тільки сорочки, різними орнаментами. Коли проводилися розкопки на території Черкаської області, археологи знайшли срібні бляшки із зображенням чоловіків, які були одягнені в одяг, який дуже схожий на український.

У давні часи саме жінки відповідали за одяг, в тому числі і прикрашали її вишивкою. Рукодільниця створювала різні візерунки, винаходили зручні техніки нанесення вишивки і забарвлення ниток. Отримані знання з покоління в покоління передавалися від матері до дочки. Таким чином, за роки сформувалися характерні техніки і ознаки, які були присутні на вишивці, вони ж були характерними для кожного роду, місцевості або цілого села. Тому, сьогодні вивчаючи історію вишивки можна простежити, що кожен район України має свої відмінні риси вишивки, це стосується колірного рішення, техніки і навіть візерунків. Сьогодні можна так не морочитися, адже купити вишиту сорочку чоловічу можна на замовлення у рукодільниць люблячих цю справу, або ж в спеціалізованому магазині.

Наші предки вірили в прикмети, і багато предметів носили певні знаки - символи, це були предмети побуту і навіть одягу. Не оминула ця традиція і вишиванки, тому робився цей предмет гардероба для всієї родини і кожному наносилися свої символи. Вагітним жінкам для допомоги під час пологів, чоловікам для гарного полювання, дітям від пристріту і т.д.

З часом значення багатьох символів були загублені, але символи, які були укладені в вишивку, продовжували використовуватися. Сьогодні, дівчата займаються рукоділлям перейняли традицію вносити щось своє і використовувати стародавні зооморфні і рослинні візерунки. Звичайно, багато і тих, хто просто робить все по запропонованим шаблоном.

За допомогою геометричних візерунків в давнину зображували на вишиванці бажане. Для цього використовувалися хрести, кола, лінії, трикутники та інші візерунки. Значення, які носили ці візерунки, стародавні люди знали і спеціально підбирали для свого одягу. Сьогодні ж розшифрувати можна тільки частково і не точно. Доступні лише припущення на основі гіпотез дослідників.



На початок