Геннадій Виходцев розповідає, як своєчасна реформа логістики стала конкурентною перевагою ритейлера

Логістика мінімізує витрати при переміщенні матеріальних цінностей. Основи логістики зародилися під час Першої Світової війни, коли від забезпечення армійських підрозділів залежала перемога цілої армії.

Геннадій Виходцев розповідає, як своєчасна реформа логістики стала конкурентною перевагою ритейлера

Сучасний бізнес часто подібний до військових дій: є стратегія, тактика, лінія поведінки. Тому своєчасна доставка товарів покупцям стає бізнес-перевагою комерційного підприємства. Завдяки цьому формується лояльність та добре ставлення покупців до торгової мережі.

У 2019 році торгова мережа Фокстрот виділила чималий ресурс для реорганізації власної системи логістики. Який зиск отримав з цього Foxtrot? Для цього зазирнемо в минуле, а потім повернемося за умовні лаштунки одного з найбільших в Україні рітейлерів електроніки та побутової техніки.

Ритейлер – це продавець. Займається продажем предметів кінцевому споживачу. Наприклад, магазин приймає на реалізацію хліб від трьох хлібозаводів та однієї приватної пекарні, а потім продає його людям.

Геннадій Виходцев: перша реформа логістики в 90-роках дозволила нам обійти конкурентів

Геннадій Виходцев – один з засновників Групи компаній Фокстрот – неодноразово розповідав, яку користь бізнесу дала грамотно організована логістика.

– Бізнес з продажу побутової техніки та електроніки ми розпочали в 1994 році. Починали з оптової торгівлі. Їздили до ОАЕ, купляли телевізори та відеомагнітофони, ввозили в Україну на продаж. У ті часи в магазинах були голі полиці – попит в сотні разів переважав пропозицію. Частина імпорту відправлялася в регіони. Ми вперше використали залізничний транспорт для доставки вантажів в регіони. Це дало нам наступні переваги: наші партнери отримували все вчасно – це раз. Перевезення залізницею на відстань більше 500 км були дешевшими за автомобільний транспорт, – це два. Транспортування з використанням залізничного транспорту виділило нас серед конкурентів та дозволила суттєво збільшити обсяги комерційних операцій, – розкриває секрети вдалого старту бізнесу співзасновник Foxtrot Геннадій Виходцев, один з фундаторів бренду, який згодом всі пізнавали по силуету лисеняти на фасаді.

Друга хвиля глобальної реформи логістики у торговій мережі

Звичайно, після використання залізничного транспорту та розвитку мережі магазинів роздрібної торгівлі електронікою та побутовою технікою у Foxtrot вибудували власну систему транспортування предметів.

Підприємець Gennadiy Vykhodtsev, як один з засновників ,бренду, порівняв логістичні перевезення з кровоносною системою:

– Без логістики неможливо ні існування, ні розвиток ритейлу. Відпрацьована схема доставки – артерія, по якій продукція рухається від виробника до покупця, – заявив Геннадій Виходцев.

Швидкість надходження

Протягом 2018- 2019 років торгівельна мережа Foxtrot кардинально трансформувала власну логістичну систему. Це варто було зробити для утримання конкурентної переваги бренду. Адже сучасний покупець прагне отримати куплені речі як мога швидше. Тому Фокстрот мав завдання зменшити час доставки грузів по системі 24/48/72. Для цього було реорганізована робота зі складами, на яких зосереджувалися товари для покупців.

Раніше весь товар зберігався в Гостомелі (Київська область) та в Чорноморську (Одеська область). Склад в Гостомелі обслуговував північ, центр і захід України. Сховище в Чорноморську – південну та східну частину країни. Саме робота цього підрозділу вимагала реформи у першу чергу: фура яка виїжджала з Чорноморська в напрямку до Маріуполя чи в Харків, Запоріжжя, рухалась до місця призначення повільніше, ніж в середньому по країні. Покупець втрачав терпіння, а магазин – покупців.

Тому склад з Чорноморська було перенесено в Дніпро. Це дозволило скоротити термін доставки покупок людям. 60 магазинів сьогодні отримують замовлення зі складу у Дніпрі, а 100 – зі сховища в Гостомелі. Площа складських приміщень в Гостомелі 23 000 кв. м., у Дніпрі – 12 500 кв. м.

Аутсорс у логістиці

Управління складами – тема не однієї дисертації. Тому бренд передав справу управління складськими приміщеннями професіоналам в галузі організації подібних процесів – компанії «Паклайн логістик», яка вже має досвід співпраці з ритейлером побутової техніки та електроніки.

Дорожня карта

До реформи логістики фура, яка слідувала по маршруту Гостомель-Львів, заїзджала в усі міста по маршруту, залишаючи там замовлений товар. Чим далі знаходився кінцевий магазин від Гостомеля, тим більше часу на свою покупку очікував кінцевий замовник.

Сьогодні Фокстрот “живе” за новим графіком. Система збирає заявки, які надійшли від покупців в магазинах та замовників товару в Інтернеті. Система обробляє заявки раз на добу. Після цього в гейтах (спеціальне місце, де відбувається завантаження товарів) формується вантаж. Один напрямок – 1 гейт. За три години до відправки фури вантаж вже сформований, впорядкований та маркований. Це дозволяє мінімізувати до нуля часові затримки.

Всі процеси в дорожній карті автоматизовано – розподіл заявок, формування грузів, обмін інформацією між основним складом та сховищем перевантаження та місцем видачі замовлень. Графік руху фур регулюється cross-dock-platform. Час доїзду фури від старту до точки видачі не перевищує 12 годин. Точність виконання графіка доправлення товару доведена до 98%.

Остання міля

В світовій практиці ритейлу найбільше проколів стається саме на останній мілі, коли замовлення доставляються клієнту безпосередньо з рук в руки. “В пріоритет в компанії була поставлена організація ідеальної передачі покупки клієнту. Компанія вирішила повернутися до власної служби доправлень, щоб мати прямий канал комунікації з клієнтами”, - говорить начальник управления ланцюга поставок бренду Foxtrot Вадим Осинський.

Крім власної служби доставки, в транспортуванні покупок сьогодні задіяні:

  1. Нова пошта – 40% всіх замовлень.

  2. Інші партнерські компаніЇ – 30%.

  3. Самовивіз покупки клієнтом.

Проте, після збільшення частки власної служби довезень в передачі товару клієнту, кількість скарг скоротилася з 5% до 0,05%.

Грамотно організована служба довезень – відмінна можливість підвищити якість сервісу та збільшити кількість задоволених клієнтів. Враховуючи те, що грамотна організація транспортування дозволяє бренду бути конкурентним, не може бути сумніву, що і далі найбільший в Україні рітейлер електроніки та побутової техніки буде вдосконалювати систему, за якою річ швидко потрапляє до свого власника.



На початок