Сума договірних закупівель знижена. Детальніше про нововведення в держзакупівлях

Тим самим закрили дірку допорогових закупівель на суму до 200 тис грн

Сума договірних закупівель знижена. Детальніше про нововведення в держзакупівлях

Публічні закупівлі, що здійснюються державними органами, проходять через систему Prozorro – відкритий офіційний портал, який надає доступ до всіх державних закупівель та інформацію про них.

Це забезпечує прозорість проведення тендерів, швидкого доступу до використання та економить час завдяки діючому електронному документообігу.

Дана електронна система закупівель постійно вдосконалюється, впроваджуються нові законодавчі зміни. Так, наприклад, можуть знизити проблеми у сфері закупівель впровадження «спрощених» закупівель. Сьогодні деякі труднощі складають для замовлення встановлена допорогова сума. Згідно ж «спрощеної» процедури закупівель, можна буде проводити закупівлі через Прозоро від 50 до 200 тисяч в обов’язковому порядку, а робіт – на один мільйон 500 тисяч гривень. Це нагадуватиме процедуру відкритих торгів зі скороченими строками. Це дозволить учасникам бізнесових операцій виправляти помилки в тендерних пропозиціях протягом 24-х годин.

Для зручності закупівель на невеликі суми  вводяться електронні каталоги, що нагадує  процедуру купівлі-продажу через електронний магазин.

Дані нововведення спрощують механізм оскарження торгів в Антимонопольному комітеті. Основним в нововведеннях є розмір оскарження, що складає півтора проценти передбачуваної вартості самої закупівлі. Кошти, витрачені на оскарження, повертаються скаржнику.

Якщо говорити загалом про зміни в держзакупівлях, то вони розроблені у рамках виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Оскільки зміни торкаються буквально кожної статті законодавства, то це вносить  суттєву гармонізацію української законодавчої бази в питаннях закупівель.

В Законі також передбачені зміни підходів до визначення критеріїв оцінки у випадку протидії «ціновому демпінгу».

Очікується, що результати нововведень зменшать випадки зловживань та зривів закупівель, які іноді дозволяють собі недобросовісні учасники. Показово, що організацією і проведенням закупівель згідно нововведень будуть займатися уповноважені особи. Крім того, учасник закупівель може передавати свої закупівлі централізованим організаціям.

Отже, завдяки таким нововведенням учасники бізнесових процесів мають більше можливостей для відстоювання своїх прав. Крім того, це дасть можливість вивезти з тіні понад 250 тисяч процедур на рік. А це складе додатково економії до 9 мільярдів гривень на рік.



На початок