Материнство в 2020 році: особливості виплат

Дівчатам та жінкам, які плануються стати матерями (вперше чи знову) у 2020 році варто знати, що розмір виплати на першу дитину становить 52 прожиткових мінімуми. На 2 дитину – 70 прожиткових мінімумів, а на третю – 120.

Материнство в 2020 році: особливості виплат

Механізм нарахування фінансів залишився незмінним з 2019 року, тобто відразу після народження малюка, матір отримує одноразово 10 тис. грн.., а потім щомісячно по 860 грн. протягом трьох років. Аби отримати гроші, слід надати заяву, яка може бути відправлена в електронному вигляді. Що стосується дитячих грошей на сиріт і тих діток, які позбавлені батьківського піклування, то в цьому випадку сума становитиме не 2 прожиткових мінімуми (як було раніше), а 2,5. Окрім вищезазначеної фінансової допомоги, молода матуся отримує і додатковий «пакет малюка», який містить в собі все найважливіше, що знадобиться в перші місяці життя дитини.

Слід зазначити, що соціальна виплата на дітей 2020 здійснюється:

  • для жінок які були звільнені у зв’язку з ліквідацією компанії;
  • для студенток вищих навчальних закладів;
  • для жінок-військовослужбовців;
  • для безробітних українок (які зареєстровані в центрі зайнятості) та для домогосподарок.

Допомога одиноким матерям також дещо підвищилася в 2020 році і може максимально досягати суми в майже в 2000 грн. Держава також пропонує фінансову підтримку для малюків, чиї батьки ухиляються від сплати аліментів. Діти отримають гроші до 18тирічного віку, причому розмір аліментів дорівнює різниці між 50% ПМ для дитя та середньомісячним сукупним доходом сім’ї.

Як подати заяву на отримання грошей?

Зробити це можна дистанційно, завдяки спеціальному онлайн-сервісу, тому не варто боятися бюрократичних моментів, адже процес здійснюється навіть з дому. Необхідно відвідати портал Мінсоцполітики, заповнити анкету, надати електронний підпис та подати на розгляд. Потім матусі треба почекати, коли працівник соцзахисту перевірить надану інформацію та підтвердить видачу фінансів. Зазвичай тривалість розгляду заявки не перевищує 10 робочих днів, але можливі і форс-мажорні ситуації із самим сервісом. А інформація щодо рішення відправляється протягом 5 робочих днів на електронну почту заявника. Отримати гроші можна як через банківський рахунок, так і завдяки відвідуванню відділення Укрпошти. Послуга подачі заявки доступна цілодобово, тому можна не поспішати і перед поданням детально вивчити умови та представлену інформацію.



На початок