Від домашнього вина "для себе" до ведення власного бізнесу

Від домашнього вина "для себе" до ведення власного бізнесу

Багато мешканців України займаються виготовленням домашнього плодово-ягідного або виноградного вина. З ним можна експериментувати, як завгодно: додаючи цукор, мед, барвники. Але кожен, кому для перероблення винограду знадобилася дробарка, хоч раз замислювався над тим, що при правильному підході приємне захоплення може приносити непогані гроші.

При організації бізнесу перед винарем відкриваються два шляхи:

  • Відкриття великого підприємства, що вимагає значних вкладень, купівлі потужного устаткування, серйозних виробничих площ;
  • Гаражне або теруарне виноробство, до якого відносяться невеликі виробництва, що продають товари з власного винограду.

Організацію якого б бізнесу ви не обрали, варто бути готовим до тривалих вкладень грошей без отримання фінансової вигоди.

Але більшість початкуючих підприємців роблять вибір на користь теруарного виноробства, де є місце для творчості та потрібні набагато менші витрати. У будь-якому разі, у виготовленні вина головне – якість, яку забезпечують:

  • Дбайливе відношення до ягід і напою;
  • Строгий контроль якості сусла;
  • Правильна організація витримки та зберігання.

Ринок авторського вина в Україні

Легальним виробництвом теруарних напоїв займається близько дюжини компаній, що дбайливо ставляться до якості, рецептури й сімейних традицій, що стосуються виноробства.

Та недавнього часу окрім дозволу на виготовлення, виробникам була потрібна ліцензія на оптову торгівлю товарами виноробства, яка коштувала 500 тис. грн в рік.

Її скасування для теруарних підприємств, що виробляють продукцію з власного винограду, дала поштовх появі нових винокурень і зростанню об'ємів виготовлення.

Як відкрити свій бізнес

Якщо вино для вас не просто напій, а творчість, якою ви хочете поділитися з іншими, то вам доведеться серйозно викластися, перш ніж отримати перші результати. Щоб легально займатися виноробством, потрібно:

  • Зареєструвати діяльність;
  • Виростити виноградник;
  • Купити устаткування для виробництва і місткості для зберігання;
  • Знайти шляхи збуту.

Реєстрація діяльності

Будь-яке підприємство перед початком роботи потребує державної реєстрації. Для цього потрібно зібрати усі папери, необхідні для отримання статусу приватного підприємця, отримати дозвільні документи, всілякі довідки, ліцензії від податкових служб і соціальних фондів.

Істотно спростити процес реєстрації бізнесу допоможе запис в графі виду діяльності: "реалізації продукції власного виготовлення" замість "виробництва і продажу винних напоїв".

Виноградник

Створення будь-якого вина розпочинається зі збору стиглого винограду. Смакові якості ягід багато в чому залежать від складу грунту, клімату, а завдання винаря – не лише підібрати правильну ділянку для вирощування лози, але і не зіпсувати те, чим щедро ділитися природа.

Після вибору земельної ділянки для бізнесу варто серйозно підійти до підбору сортів винограду, які ви захочете вирощувати. При цьому потрібно враховувати кліматичні особливості регіону, попит на винні марки, що робляться з конкретних видів ягід.

Високої врожайності виноградника в перші роки зростання чекати також не доводиться. Свою норму врожаю молода лоза почне давати тільки до семи років.

Дуже важливо купувати саджанці для виноградника у перевірених постачальників, не ризикуючи отримати замість одного сорту – інший.

Виробництво вина

З виноградника зібраний виноград поступає в приймальний бункер, після чого починається безпосередній процес виготовлення напою. Для виноробства потрібна ціла лінія устаткування. Деякі виробники задовольняються мінімумом пресів, насосів, місткостей відповідного об'єму для ферментації, збереження.

Але тим, хто планує вести серйозний бізнес, до вибору устаткування доведеться підійти ретельніше. Сучасні механізми дозволяють добитися більшої швидкості роботи, але часто – жертвуючи якістю сусла. Щоб цього не сталося, підбирати машини слід, виходячи строго з планованих обсягів виробництва.

Вибір кількості й об'єму місткостей також надзвичайно важливий. Напій може міститися тільки в повній тарі, тому обов'язково обзавестися місткостями різного обсягу. До того ж заповнення місткостей різних розмірів істотно полегшує купажування, внутрішню логістику віноматеріалів.

Реалізація продукції

Пройшовши складнощі реєстрації, виробництва, залишається налагодити реалізацію домашнього вина. Початкуючим виробникам простіше освоїтися на ярмарках, фестивалях, відкрити фірмовий магазин, а тільки потім переходити до полиць великих торгових точок.



На початок