Кістковий мозоль після ринопластики

Головні питання, які турбують пацієнтів на консультації у пластичного хірурга – це, чи утворюється кістковий мозоль після пластики носа та як можна уникнути виникнення кісткового мозолю?

Кістковий мозоль після ринопластики

Провідні пластичні хірурги світу по пластиці носу стверджуються, що кістковий мозоль може НЕ ВИНИКАТИ після ринопластики, якщо робота була виконана акуратно та якісно.

У Doctor Ignatyev International Clinic під час ринопластики ми працюємо малотравматичними техніками з максимальним відновленням структур носа задля зменшення ризику виникнення кісткової мозолі. При моделюванні носа у кістковому відділі ми обов’язково забезпечуємо сполучення кісток спинки носа стик-в-стик, тобто не створюємо провалів чи відстаней між кістками. Це забезпечує швидке загоєння кісток носу без ризику утворення кісткової мозолі.

Але чому ж у деяких пацієнтів після ринопластики утворюються кісткові мозолі?

Причина у відстанях. При великій відстані однієї кістки до іншої організм намагається заповнити цю відстань новою кістковою тканиною. Ця тканина, що заповнить розрив між кістками, не має організованної форми, може буди випуклою та не мати ідеальний рельєф. Цю тканину ми називаємо - кісткова мозоль.

Відстань між кістками носа може виникнути якщо: пластичний хірург видалить кістки даху носу і не відновить сполучення бокових стінок носа. Таким чином створюється розрив між боковими стінками носу, і коли починається процес загоєння - у цьому місці може виникнути кісткова мозоль.

Як саме відбувається процес загоєння?

  • Навколо пошкодженої ділянки, між кістками, утворюється сполучна тканина. Чим більша відстань між кістками, тим більше сполучної тканини. Якщо два зрізи кістки сполучені стик в стик, розростання сполучної тканини мінімальне.

  • Сполучна тканина між двома кістками в процесі загоєння організується в м'яку кісткову тканину. Особливість данної структури є м’ягкість, та чутливість до набряків. В подальшому дана тканина формується в більш тверду структуру, відому як кісткова мозоль. У цей час ефективними методами зменшення мозолі є уколи дипроспану. Саме цьому контрольні візити до пластичного хірурга на огляди через 1-3-6 місяців є обов’язковими.

  • Формування кісткового мозолю. У місці зрощення між кістками носу, м’яка сполучна тканина починає змінюватися та обирати характеристики кіскових тканин: накопичення кальцію, формування кіскових клітин - остеобластів, тканина відповідає характеристикам кісток - тверда та організована. Але її форма не організована, оскільки її формування спричинено травмою. При пальпації можуть відчуватися нерівності поверхні та бугристість. Чим вищі регенеративні властивості організму пацієнта, тим більше може виникати даний кістковий наріст.

Відповідь на друге питання: Як уникнути виникнення кісткового мозолю?

Найголовніше, це потрібно вибрати пластичного хірурга, який працює малотравматичними техніками з моделюванням спинки носа з максимальним співставленням поверхонь зрізів кісток. Також потрібно звертати увагу на фото та відео результатів робіт через 6-12 місяців.

Наступне, це те, що потрібно точно виконувати рекомендації вашого хірурга та в післяопераційному періоді створити оптимальні умови для утворення нормальної мозолі.

Рекомендації для профілактики утворення кісткової мозолі, які будуть надані в клініці Доктора Ігнатьєва:

  • не сякати протягом двох тижнів чхати з відкритим ротом;

  • не носити окуляри і виключити будь-які інші механічні дії і пошкодження прооперованої зони;

  • стежити за правильним положенням гіпсової лангети, не зміщувати її і не знімати завчасно;

  • не починати заняття спортом, без дозволу лікаря;

  • при перших же симптомах гіперрозростаннякістки звернутися до лікаря;

  • відразу після пластики протягом трьох днів дотримуватися постільного режиму;

  • не перебувати довго на сонці і не ходити в солярій.

В клініці Доктора Ігнатьєва пріоритетом є зменшення ризиків ускладнень після операцій. Задля зменшення ризику утворення кісткової мозолі, Анастасія Ігнатьєва, провідний пластичний хірург Doctor Ignatyev International Clinic, виконує ринопластику за допомогою малотравматичних технік з максимальним рівнем співставлення зрізів кісток спинки носа. Це допомагає швидкій реабілітації пацієнтів та забезпечує мінімальний ризик утворення кіскових мозолей.



На початок