Яким чином сонячні батареї заощаджують кошти

Сонячні батареї стали важливим джерелом енергії для європейців. Вже на початку минулого року шляхом чистих джерел енергії було вироблено майже одна десята частина від глобального обсягу електрики.

Яким чином сонячні батареї заощаджують кошти

Частина цих джерел у загальній генерації за другу половину минулого десятиліття збільшилася вдвічі. В кінці 2019 року на сонячну енергетику припадало понад 2,8% від всієї електричної енергії планети.

У Великобританії середній обсяг введення мікроелектростанцій для домогосподарств оцінюється в 381 МВт щорічно в 2010-2019 роках, для бізнесу в 211 МВт, хоча у Великобританії рівень інсоляції менший, ніж у нас. Також варто більше дізнатись що це — зелений тариф. Вже сьогодні законодавство дозволяє заробляти на надлишковій електроенергії, яка була вироблена батареями.

Наприкінці 2020 року в країнах Об’єднаного королівства налічувалося близько 1 млн приватних станцій з видобутку електроенергії потужністю менш як 10 кВт, які переважно використовуються щоб закрити побутові потреби. Така суттєва різниця пояснюється тим, що у Великобританії цей сегмент довгий час субсидувався через покупку «зеленої» енергії у населення.

Приватні сонячні батареї в Україні представлені системами різноманітних типів, які встановлюють як масштабні компанії, так і представники малого бізнесу, а також власники приватних будинків.

Мережеві станції під’єднані до централізованої електромережі, їм не потрібні ніякі накопичувачі. Вони направляють електричну енергію на загальну мережу, а дефіцит електроенергії добирається з головної мережі. Надлишкову генерацію в більшості випадків не перенаправляють в загальне використання, оскільки такі постачання досить складно організувати.

Автономні електростанції не підключені до мережі, та інтегровані з системами накопичення енергії. Такі СЕС встановлюють там, де недоступні централізовані мережі. Гібридні електростанції інтегровані в мережу, але в їх складі присутній бодай один накопичувач. Вони "підмішують" відсутню потужність, та виконують функцію такого собі резерву при відключенні електрики.

сонячна енергія

Ціна на виробництво сонячної енергії швидко знижується

Встановлення сонячних панелей без допомоги держави довго не було популярним через вартість всіх модулів та систем, але останнім часом ситуація кардинально змінюється. З 2010 року ціна сонячної електроенергії впала більше ніж в 10 разів. Сонячна енергія продовжує дешевшати.

Можна очікувати вибухового зростання ринку сонячної енергетики, який почався в 2019 році і скоро стане очевидним. В основному бізнес встановлює невеликі мережеві сонячні електростанції потужністю до 1 МВт. Середня потужність приватної СЕС становить 122,4 кВт. Однак потужності сонячних електростанцій комерційних підприємств зростають. Домогосподарства досі встановлювали переважно автономні та гібридні сонячні електростанції.

Поширенню приватних СЕС заважають міфи

Самою серйозною перешкодою стали чутки та домисли на рахунок отримання та використання сонячної енергії. Наприклад, байка про те, що вона сильно дорога. Це було актуально на початку нового тисячоліття, але не сьогодні. Завдяки активному зниженню цін на панелі, у багатьох регіонах сонячна енергія стала дешевшою ніж від традиційних джерел.

Рівень інсоляції у нас набагато вищий, ніж у багатьох країнах Європи з розвиненим ринком сонячної енергетики. Серед інших перешкод до поширення СЕС виділяють: недостатню компетентність енергетиків, які погано обізнані про можливості сучасних технологій, високу вартість позикових коштів на розвиток бізнесу, а також високі одноразові витрати на будівництво СЕС. Термін окупності станцій може змінюватися в залежності від регіону. Чим гірші умови надання енергії, тим швидше проєкт окупиться.

Прийняті закони повинен відкрити незалежній енергетиці нові можливості. Вони дозволять поставляти надлишки власної генерації в мережу і таким чином додатково заробляти. У регіонах з хорошою інсоляцією доходи від продажу надлишків енергії постачальникам повною мірою перекриватимуть витрати на комунальні платежі.

сонячна енергія

Згідно із законом, ліміт на продаж електроенергії постачальникам складе 15 кВт встановленої потужності на місяць і для фізичних, і для юридичних осіб. При цьому фізичні особи не повинні будуть платити податки з постачання такої енергії в мережі. В подальшому будуть створені ще кращі умови для тих, хто виробляє чисту електроенергію та продає її державі.

Експерти впевнені, що сонячна енергетика допоможе домогосподарствам і представникам малого і середнього бізнесу не просто заощадити на електриці. Завдяки доходам від продажу енергії в центральну мережу можна перекрити витрати на опалення та гаряче водопостачання.



На початок