Суші і традиції — розповідає команда Кілограм

Традицій в японській кулінарії дуже багато. Вона не менш багатогранна, ніж філософія, культура і мистецтво Японії. KILOGRAMM SUSHI PROJECT, що спеціалізується на автентичній японській кухні, розповідає про традиції приготування, подачі і вживання суші.

Суші і традиції — розповідає команда Кілограм

В японській кухні, як і в філософії цієї країни, важлива кожна деталь. Все продумано до дрібниць і кожен прилад на столі або уклін офіціанта в ресторані має своє значення. Традицій в японській кулінарії дуже багато. Вона не менш багатогранна, ніж філософія, культура і мистецтво Японії. KILOGRAMM SUSHI PROJECT, що спеціалізується на автентичній японській кухні, розповідає про традиції приготування, подачі і вживання суші.

Традиції приготування суші

Ви напевно помітили, що кухарями-сушистами завжди працюють чоловіки. Сушист — традиційно чоловіча професія. Температура тіла жінки на кілька одиниць вище, ніж тіла чоловіка. В Японії вважається, що це не сприятливо позначається на якості приготованих суші та ролів. Тому жінкам дозволено тільки розносити тарілки з японськими стравами до столів гостей.

Традиції подачі суші

Навколо їжі в Японії існує безліч ритуалів. Гостей повинен зустрічати комплімент від кухаря або господаря будинку — зелений чай. Ніяких аперитивів — тільки зелений чай. Його подають в спеціальних невеликих чайничках і маленьких чашечках. У японських будинках досі поширена чайна церемонія. Якщо в китайській церемонії акцент робиться на смакових відчуттях, то в Японії заварюють чай більше для медитацій, супроводу спілкування, з метою пофілософствувати.

Коли гості сідають за стіл, їм приносять традиційні серветки ошиборі — це вологі і теплі тканинні серветки, просочені бальзамом для рук. Завдяки ним шкіра стає чистою і гладкою. І тільки після ошиборі подають їжу. Для кожного виду страв в Японії заведений свій посуд. І це теж свого роду традиція. Наприклад, подавати суші в глибокій тарілці для супу — моветон. Супи — доповнення до суші і ролів і, наприклад, суімоно або місо, подаються в невеликих піалах, які зручно тримати в руці. А ось для інших супів з великою кількістю інгредієнтів (локшина, овочі, курка, свинина, креветки і т.д.) використовують інший посуд — своєрідні глиняні казанки з ручкою.

Суші і роли прийнято ставити на стіл в дерев'яних тарілках. Традиційно до них подаються мариновані імбир, васабі та соєвий соус. Простий стіл зі скромним сервіруванням виглядає дуже охайно завдяки однотонному посуду та чіткому розташуванню предметів одне до одного. Говорити про традиції подачі суші можна нескінченно: в положенні паличок, в розстановці посуду, в поєднанні страв — у всьому є свій сенс.

Традиції вживання суші

Берете суші паличками, вмокаєте в соєвий соус, змішаний з васабі, їсте, закушуєте скибочкою маринованого імбиру, запиваєте супом місо — ця традиція не змінюється століттями. Вона не залежить від країни, в якій Ви замовили суші, а також від закладу або виду суші. Маринований імбир не прийнято класти на суші, його їдять між різними видами суші з метою дезінфекції та нейтралізатора смаку. Традиційний напій, який супроводжує суші — саке. В якості дигестива після їжі подається сливове вино, що поліпшує травлення.

Ви здивуєтеся, проте японський етикет не допускає розмішування васабі в соєвому соусі. Рекомендується намазувати васабі паличкою на шматок суші або ролу. З чим це пов'язано — було б цікаво дізнатися у самих японців. Заборонено також натикати суші на палички, розмахувати ними в повітрі і стукати по столу. Коли обід закінчено, слід покласти палички на підставку хашіокі паралельно тарілці. Звичайно, що люди навряд чи дивитимуться на вас, думаючи, що Ви порушуєте етикет, але якщо не дотримуватися правил поведінки за столом в національних ресторанах Японії, можна зловити безліч засуджуючих поглядів, оскільки ніхто так палко не цінує культуру та традиції Японії як самі японці.

Спробуйте свої сили у правильному вживанні класичних суші та ролів — замовте Ваш улюблений суші сет у м. Житомир від Кілограм та окуніться в атмосферу справжніх японських традицій та смаку багатовікових традицій!

Кілограм Суші Проджект — традиційні японські суші в будь-якій точці Вашого міста!



На початок