Гастрономічні пари для ігристих вин

Гастрономічні пари для ігристих вин

Ігристе вино – напій, який добре поєднується з багатьма стравами. Особливо це стосується шампанського з Франції та ігристих вин класифікації брют. Завдяки низькому вмісту цукру та підвищеній кислотності вони чудово поєднуються практично з будь-якими гастрономічними стравами.

Шампанське частіше за все вживають як аперитив. Його можна пити саме по собі, чи вживати з дуже легкими закусками.

Такий підхід припускається, якщо мова йде про вина з витонченою структурою. А більш повнотілі та потужні сорти вин рекомендовано подавати з більш щільними стравами. Щоб підібрати збалансовану гастропару, треба спиратися на головні правила комбінації вина та їжі:

  • смак страви не повинен бути сильніше, ніж смак вина;
  • десерт не повинен бути більш солодким за вино;
  • білі вина не рекомендують подавати з цупкими та жирними закусками;
  • ароматика соусу не повинна перебивати смак напою.

До ігристого вина можна підібрати традиційні чи незвичайні пари. Наприклад, деякі радять подавати до шампанського попкорн з сирним смаком. Більш класичним варіантом є морепродукті, риба чи легкі закуски. Для кожного різновиду вина є власна «ідеально збалансована» пара.

Невінтажне шампанське

Молоді невінтажні напої (на етикетках таких не вказано рік збору врожаю) мають більш освіжаючий та іскристий фруктово-ягідний смак. Нерідко вони мають півтони цитрусових у букеті. Їх ідеально використовувати як аперитив, але можна поєднувати з твердими сирами Комте чи Емменталь. Альтернативне рішення – хрусткі закуски.

Блан-де-Блан

Як і невінтажне шампанське, ігристе вино на основі Шардоне є приголомшливим аперитивом і добре підходить до устриць, молюсків та білої риби. Витримані вина цієї класифікації добре комбінуються з м’ясом від вершковим соусом, червоною рибою, стравами індійської кухні.

Розе

Невінтажні рожеві вина славляться витонченим ароматом фруктів та ягід. Це чудове рішення для аперитиву. Їх можна подавати з креветками, лобстерами чи іншими морепродуктами. Вінтажне рожеве шампанське має більш потужне тіло та пікантний настрій. Його можна комбінувати з червоними сортами м’яса, та такими спеціями як базилік, розмарин, м’ята та коріандр.

Ламбруско

Червоні ігристі вина приваблюють своєю повнотілістю, нестандартним смаком темних фруктів. Вони мають більш згладжену кислотність, якщо порівнювати з брютами. З ламбруско та іншими червоними винами можна подавати щільні м’ясні та рибні закуски, у тому числі і форель на грилі, свинячі реберця під соусом теріяки, запечену качку чи баранину. Альтернативне рішення – несолодкі десерти з шоколаду, грибні страви.

Напівсолодке та солодке шампанське

Ігристі вина з підвищеним рівнем цукру подаються с щільнішою їжею: качкою, м’ясом червоного сорту, фуа-гра. Окрім цього напівсолодкі та солодкі напої можна поєднувати з десертами. Вдалою парою вважаються солодощі з брютами та екстра-брютами. Наприклад, славетне італійське Асті можна подавати з фруктами чи солодкими ягідними десертами.

Игристое вино

Іспанська Кава

В Іспанії ігристе вино, яке виготовляється традиційним методом з місцевих сортів винограду, називається Кавою. За основу беруть виноград Шарелло, Парельяда, Макабео. Це вино відрізняється приємним освіжаючим смаком з нотками цитрусових та садових фруктів. За вмістом цукру Кава зазвичай є сухим вином. Воно ідеально підходить до легких закусок, ролів, рибних страв, смаженої риби та копченої сьомги. Альтернативне рішення – пряні ковбаски, оливки, горішки мигдалю, твердий іспанський сир Манчего.



На початок