Чому Україна втратила лідерські позиції в рейтингу виробників етанолу

Ми якось звикли до думки, що наша країна є одним з провідних виробників етилового спирту у світі. Але насправді ми вже навіть не входимо до двадцятки лідерів. Так, попри наявність великої кількості виробничих потужностей, доступності сировини та давнім традиціям, ми суттєво поступились іншим країнам. В цій статті ми хочемо розібратись, чому так трапилось та як можна змінити ситуацію на краще

Чому Україна втратила лідерські позиції в рейтингу виробників етанолу

Біопаливо, як інновації

Вже давно минули часи, коли етиловий спирт ректифікований використовувався виключно для виробництва міцних алкогольних напоїв. В сучасному світі, де уряди ведуть боротьбу за зменшення карбонового сліду та скорочення використання викопних видів палива, етанол взяв на собі іншу роль. Тепер з нього виготовляють біопаливо.

Ще якихось років двадцять тому було страшно подумати про таке. Ціни на нафту тримались на низькому рівні. Нікому й в голову не могла прийти ідея заправляти автомобіль дорогим етиловим спиртом. Але все змінилось. 

Ідея переводу транспорту на етанол належить двом країнам − США та Бразилії. У Сполучених Штатах спрацювало фермерське лобі. В цій країні Міністерство аграрної політики є найбільшою урядовою установою. Ще б пак, воно ж представляє ціли п'ять мільйонів виборців − американських фермерів. Фермери виробляли величезну кількість кукурудзи та не знали, куди ще її збути. У США з цієї культури навчились робити навіть цукор. Але врожаї все одно були такі високі, що фермери не могли все продати. Тоді вони лобіювали прийняття законів, що зобов'язують автозаправні станції продавати певну кількість "біопалива", яке виготовлялось з етанолу. А етанол цей виготовлявся саме з кукурудзи.

В Бразилії події розвивались за схожим сценарієм. Там теж уряд в наказовому порядку переводив автотранспорт на біопаливо. Цікаво, що екологічність такого етанолу ставиться під сумнів деякими фахівцями. Проте це аж ніяк не впливає на його виробництво.

В результаті зараз у США щодня виробляється приблизно 876 тисяч барелів етилового спирту. А в Бразилії − 403 тисячі барелів. Складно навіть уявити собі ці кількості. Їх можна порівняти з видобутком нафти.

Що відбувається в Україні

А в нашій країні в цей самий час немає ніяких законів, які б зобов'язували операторів ринку нафтопродуктів переходити на біопаливо. Ба більше, наші автомобілісти навіть не задумуються про таку можливість.

Це дуже дивно, адже ми вже традиційно шукаємо кожну можливість заощадити. Ледь не половина автомобілів у нас переводиться з бензину на скраплений природний газ. Водії готові терпіти зниження потужності та інших базових характеристик двигуна тільки для того, щоб менше витрачати на заправках.

Якби держава у нас теж запровадила програми по збільшенню кількості біопалива на ринку, якби виробники етилового спирту різко наростили виробництво, то ціна біопалива була б співставимою з вартістю скрапленого газу.

Так, перехід на більш екологічний вид палива призвів би до падіння цін. Звичайно зараз, коли біопалива виробляється небагато, коли спирт виготовляють майже тільки державні підприємства, його ціна залишається високою.

Але якби спиртзаводи почали працювати активніше, якби у них з'явився новий великий рівень збуту, собівартість можна було б суттєво знизити. Наразі в Україні більшість етилового спирту виробляється з зернової сировини. Ця сировина коштує дорожче, але кінцевий продукт виходить якісніший. Проте в біопаливо не потрібен такий чистий та якісний етанол. Він може містити більше домішок, адже люди не будуть його вживати в їжу. 

В результаті виграли б всі. Водії б отримали дешеве паливо, виробники − новий ринок, країна − зменшення залежності від імпорту нафтопродуктів.

Джерело - https://vodka-ua.luxe/


На початок