Як правильно використовувати кухарський сікач (клівер)?

Кухарські сікачі, як правило, є приладдям професіоналів. Але й звичайних кухарей вони зовсім не повинні відлякувати.

Як правильно використовувати кухарський сікач (клівер)?

Сікачі можуть виглядати важкими та незграбними, але насправді вони – важлива та корисна частина вашої колекції кухонних ножів. Просто вам потрібно дізнатись, як правильно ними користуватися. Ця стаття допоможе вам з цим. 

Але перш ніж перейти до цього, дозвольте коротко визначити, про що саме йде розмова. 

Що таке кухонні тесаки-клівери, та які вони бувають?

Кухонний тесак (сікач, клівер) – це відносно великий ніж. Настільки великий, що у нас частіш за все вважають його ще одним видом кухарської сокири. 

Європейський клівер насправді може мати різну форму, але зазвичай у нього прямокутне лезо. Клівер частіш за все використовують для рубання тонких або м'яких кісток і сухожиль, а також великих овочів з товстою грубою шкіркою (гарбузи, патісони та ін.). 

Багато шеф-кухарів віддають перевагу тесакам, та використовують їх чи не частіше, чим свої ножі, оскільки сікачі можуть бути насправді універсальними та практичними. 

У тій же азіатській кухні теж є чимало сікачів, які є своєрідною перехідною формою між невеликою сокирою та великим ножем. Наприклад, ніж-секач цай дао використовується у традиційній китайській кухні не менше, чим шеф-ніж у європейській.

Також спадає на думку так званий сербський ніж, який теж сильно нагадує невелику сокирку.

Тесаки – чудові кухонні інструменти. Не користуватися ними с обкрадати себе. Користуватись, але не знати як це правильно робити – небезпечно. Тож давайте навчимося правильно користуватися тесаком.

Купіть правильну обробну дошку

Наявність надійної товстої дерев’яної обробної дошки має вирішальне значення, коли справа доходить до використання тесака. Ваша дошка має бути міцною, рівною та не деформованою. Вона має стабільно лежати на вашій стільниці, та не повинна ковзати, поки ви працюєте з важким клівером.

Правильна хватка

  • Покладіть вашу долоню на рукоять тесака близько до леза. 
  • Потім покладіть великий палець на один бік рукояті, у місці де вона стикається з лезом. 
  • Загніть інші пальці на інший бік ручки. 

Якщо ви не ріжете чи рубаєте нічого жорсткого і хочете більше контролювати тесак, ви можете схопити ручкоять в місці, де вона стикається з лезом, і покласти великий палець з одного боку леза, а вказівний палець з іншого боку. Переконайтеся, що основний тиск розподіляється між великим і вказівним пальцями.

Рубання м'яса

Дозвольте вазі тесака зробити більшу частину роботи. Але сам рублячий рух має відбуватися від зап’ястя. Злегка підніміть руку від ліктя, а потім опустіть її на м’ясо, використовуючи зап’ястя, щоб направити ніж і застосувати силу. 

Якщо шматок жорсткуватий і вам потрібна додаткова сила, ви можете нанести удар по м’ясу передньою третиною леза. Тут підключаються закони фізики які дають вам змогу отримати додаткову силу завдяки ефекту важеля. Інколи не соромно нанести додатковий удар. Намагайтесь влучити в те ж місце, що й перший раз. 

Вам знадобиться певна практика, але нічого складного у тому нема. 

Нарізання м'яса

Сікач може допомогти вам рівномірно нарізати великий шмат м’ясної м'якоті. Для цього необхідно знати техніку горизонтального різання. Попри свою гучну назву, вона зовсім не складна.

  •  Візьміть тесак ведучою рукою.
  •  Налаштуйте тесак так, щоб він його лезо було рівно спрямоване паралельно до обробної дошки.
  •  Обережно покладіть вільну руку на край шматка м’ясо, щоб стабілізувати його.
  •  Рівно тримаючи лезо, розріжте м’ясо, приділяючи пильну увагу, щоб не порізати руку, що тримає м’ясо.

Якщо ваш сікач достатньо гострий, завдяки великому та широкому лезу можна отримати дуже рівний та акуратний розріз. На сході сікачі дуже часто використовують саме як ножі. Деякими з них навіть частіше ріжуть, чим рубають.

Подрібнення м'яса

Профі рекомендують подрібнювати м’ясо на фарш використовуючи техніку маятника. Утримуйте кінчик клівера у контакті з дошкою, а саме лезо піднімайте догори та опускайте до низу неначе важель. 

Освоєння цього методу може зайняти деякий час, але ви швидко досягнете гідного рівня. 

Розм'якшення м'яса

Це дуже легко зробити. Все, що вам потрібно зробити, це взяти тесак, тримаючи його догори лезом та обухом до низу. Використовуйте обух клівера, наносячи удари хрест-навхрест.

Нарізання та подрібнення овочів

Насправді існує багато способів нарізати овочі сікачем, замість ножа шеф-кухаря. Деякі люди використовують тесаки, щоб різати лише кавуни чи гарбузи. Але вони чудово підходять для нарізання самих різних великих овочів.

Частіш за все овочі не рубають, а нарізають плавними рухами вниз, щоразу відриваючи тесак від обробної дошки, перш ніж відрізати наступний шматочок. Якщо вам так буде зручніше, робіть обережний штовхаючий рух вниз під час різання. 

Також, завдяки широкому лезу, клівер дуже зручно використовувати для перенесення нарізанної їжі. Все, що вам потрібно зробити, це змахнути продукти на широку бічну частину леза та перенести її в ємність для варіння.

Хоча успішне засвоєння усіх цих методів вимагає певної практики, наполегливості та терпіння, знання того, як правильно користуватися тесаком, є дуже корисною навичкою, яку ви обов'язково засвоїте. Якщо забажаете, звісно.



На початок