Як купити гарний ніж для життя, а не понтів?

Ніж допоможе здобути їжу, розвести вогонь, полагодити одяг та знаряддя, захистити себе від хижака. Він дешевий, легкий та простий. Його легко взяти із собою всюди, куди ти підеш

Як купити гарний ніж для життя, а не понтів?

Складаний ніж – надійний супутник сучасного городянина. Мати при собі ніж – давня традиція вільних людей.

Бо що таке воля? Звісно, що це не рай та безпека. Це – змога відповісти на будь який виклик, що кине тобі світ. Відповісти самотужки. Так, як ти сам вважаєш правильним. І нема у цій справі помічника більш надійного, чим ніж.

Бо не дала нам матінка природа ні гострих пазурів тигра, ні сили гірської горили, ні товстої шкури слона. 

Але людська винахідливість подарувала нам ніж. 

Вудбулося це вже давно. Більше мільйона років тому. Саме тоді, на просторах палелітичної Африки з’явився на світ перший ніж. Ще кам’яний. Але вже гострий. Твій перший, та самий вірний друг та помічник.

Ніж допоможе здобути їжу, розвести вогонь, полагодити одяг та знаряддя, захистити себе від хижака. Він дешевий, легкий та простий. Його легко взяти із собою всюди, куди ти підеш. Не дивно, що він з нами стільки років. Ніж, це те, чого нам не вистачало з самого першого нашого кроку по цій планеті.

Зараз він у нас є. Так чому ножа ще немає саме у тебе? Купи собі нарешті один, стань вже повноцінною людиною!

Ти питаеш, що тобі купити? Друже, ми допоможемо тобі! 

Так. Давай вгадаємо… Мабуть, ти городянин? Та ще й, мабуть, не з самих заможних? 

Поздоровляю, ти - наш хлопець! Усі ці мечі, списи та мушкети завжди були знаряддям тих, хто доглядав за тим, щоби в тебе такого знаряддя не було. Але в усі часи простому люду залишали право на ніж. Нехай на самий простий та маленький, але – справжній!

Ми пропонуємо тобі список самих доступних, але насправді гідних складаних ножів. Чому складаних? Тому що у місті незручно, а іноді й неможливо носити фіксований ніж. Зате немає нічого більш компактного та практичного, чим гарний складаний ніж. Принаймні, у місті.

Гаразд. Досі балачок. Переходимо до справжньої розмови.

складний ніж

Який завгодно складаний ніж від Victorinox (майже який завгодно) 

На перший погляд, ці ножі виглядають якось несерйозно. І це добре. Ти збираєшся користуватися ножем, чи ти захотів купити собі привід опинитися за гратами? 

Не бійся, буде треба, халепа тебе знайде. Але не треба купувати її собі в магазині.

Те, що ніж виглядає звичайно та зовсім не агрессивно, для міської моделі насправді дуже добре.

А ось якщо тобі потрібні не дешеві понти, а насправді корисний інструмент на кожен день – швейцарський ніж це те, що тобі треба.

Доречі, швейцарські ножі поділяють на маленькі, середні та великі. 

Великий ніж на думку Victorinox, це щось вагою під 110 грамів з клинком довжиною 80 міліметрів. Тобто, те що для швейцарців “великий ніж”, для нас звучить як “справжній ніж”. Середню модель радимо брати тільки якщо не вистачить грошей на велику. Чи може якщо обмаль місця у гаманці. 

Маленьку залиш дівчаткам.

Є у Victorinox така гарна модель – Victorinox Nomad. Була навіть спеціальна модель з українським тризубом на рукояті. На жаль, зараз його дещо важкувато дістати. Якщо зможеш – ти щаслива людина.

Не зможеш – шукай щось подібне. Повір – це гарний ніж.

Скажеш – коштує дорогувато? А як тобі така річ, як довічна гарантія? І повір, це – не брехня. 

Купи такий ніж і ти вже не гола мавпа, а справжня людина! У тебе завжди будуть із собою ніж, відкривачки для пляшок та консервних бляшанок, штопор, шило та ще усякі корисні дрібниці. І усім цим ти можеш користуватись все твоє життя. Якщо сам не будеш такий неуважний, що примудришся свій ніж загубити. 

Але тут усі претензії не до Victorinox.

А так, будеш віддавати продавцю гроші за свій “вікс”, пам’ятай, що це – на все життя. Ти ж зібрався жити вічно? Так що ж для тебе ті дурні гроші?

Складаний ніж від нормального китайського бренду

Добре. Тобі не потрібні усі ті відкривачки. Ти хочеш, щоби у твоєму ножі було більше саме ножа?

Знаєш, ти трохи дивакуватий. Але – нехай. 

Є варіант і для тебе.

Хитрі продавани придумали термін EDC knife – “ніж для повсякденного використання”. Тобто – той ніж, який ти будеш завжди носити із собою. Щось таке ми із тобою і шукаємо. Так?

Якщо твоя відповідь – “так”, то поїхали далі.

Продають під назвою EDC майже усе, що завгодно. Давай спершу домовимось про два типу речей, які тобі точно не потрібні:

  1. Ніж, який занадто дорогий для тебе. Не потрібен. Точно. Повір, на світі багато гарних ножів. Ще більше на світі голодних рекламних агентів. Ніж потрібен тобі для того, щобі ним користуватись, та не плакати, якщо ти його загубив, зламав, чи в нього тебе відібрали поліцаї. Ніж має бути такий, щоби різав усе, що тобі треба, та щоби ти міг спокійно сказати “та хай йому грець”, якщо ти той ніж втратив чи загубив. І купити собі одразу новий. Ще кращий.
  2. Оті дурні фронтальні викидухи. Точно тобі не потрібні. Забудь. Дурнуваті іграшки для дітей. Стидота типу тих нікому вже непотрібних спинерів.

Доречі. Китайці таки навчилися робити нормальні складані ножі. Наприклад, зверни увагу на бренди Real Steel та San Ren Mu. Там є на що подивитись. На ще й ціни нормальні.

Дорого? Тоді бери Grand Way. Щось з моделей з клинками зі сталі D2, Cr8MoV чи Cr9MoV (наприклад модель S-20 чи 530, або 555, чи ще щось таке).

Інші краще не чіпай. А якщо купив, не плач і не кажи, що тобі їх тут запропонували. 

Ніж від Mora

Чому Mora? Тому що кращій складний ніж, то фіксований ніж! А кращій фіксований ніж для житття, а не понтів, то – Mora. 

Ти ж не завжди будеш кружляти лабіринтами кам’яних джунглів? Може втечеш колись і до справжніх, зелених? 

Зробиш таке – бери із собою Мору. Ніж дійсно коштує своїх грошей і зроблений саме для діла. Майже кожен з асортименту. Ті ж Basic або Companion, наприклад – дуже гарні ножі.

Зможеш знайти Grand Way 002 WJ, теж бери. Гарна річ за свої гроші.



На початок