Сторонній присмак і запах у воді: причини та методи боротьби

В оселях сучасних українців побутові системи водоочистки стали справжнім маст-хевом. Воду з-під крану без шкоди для здоров’я можна пити, за рідкісним виключенням, лише у деяких регіонах.

Сторонній присмак і запах у воді: причини та методи боротьби

Загалом ситуація залишає бажати кращого. В залежності від статку та конкретної проблеми з водою, люди купують зворотноосмотичні установки, проточні фільтри для води, фільтри-насадки на кран чи просто фільтри-глечики.

Потреба у додатковому очищенні, зазвичай, виникає, коли ми помічаємо сторонні присмаки та запахи у воді. Пропонуємо сьогодні розібратися, якими вони бувають, що є їхньою причиною та як з ними боротись.

Перш за все варто відзначити, що наявність тих чи інших домішок у водопровідній воді в більшості обумовлено біологічним складом водойми, з якої вона надходить. Звичайно, перед тим, як потрапити до кінцевого споживача, вода проходить попереднє очищення на спеціальних підприємствах. Тим не менше, така обробка не гарантує 100% позбавлення від усіх шкідливих мікроорганізмів. Та і стан труб багато де незадовільний.

Отже, один з найбільш частих «гостей» у водопровідній воді є запах хлору. Він зустрічається саме через попередню очистку води, адже проводиться вона хлором.

Запах тухлих яєць свідчить про наявність сірководню та найчастіше зустрічається, якщо вода потрапляє у кран зі свердловини. Також причиною такого запаху можуть бути сульфідні бактерії.

  • Хімічний запах свідчить про потрапляння стічних вод у водоносний горизонт або безпосередньо у водопровід.
  • Солоний присмак говорить про високий вміст натрієвих чи/та магнієвих солей.
  • Металевий присмак (запах) свідчить про високий рівень заліза та марганцю у воді.
  • Затхлий, землистий присмак, присмак плісняви свідчать про гниття рослин у водоймах або про наявність продуктів життєдіяльності грибків.

Позбутися усіх сторонніх присмаків та запахів можна за допомогою вугільних картриджів. Вони присутні у фільтрах для проточної води та системах зворотного осмосу. Найвищу ступінь очищення можна отримати саме завдяки зворотному осмосу, адже вода проходить від 5 до 7 етапів фільтрації, 3 з яких – активоване вугілля. Проточні фільтри є більш бюджетною системою водоочистки. Вона дає дещо нижчі показники фільтрації, проте очищення води також відбувається до стану питної. Фільтр для проточної води доцільніше встановлювати тоді, коли якість водопровідної води є не надто поганою.

Якщо у вас виникли проблеми з якістю води з-під крану, спеціалісти інтернет-магазину AQUANOVA допоможуть вам її вирішити у найкоротші терміни.



На початок