Чого бояться таргани

Членистоногі комахи, відомі під назвою таргани, псують життя багатьом людям

Чого бояться таргани

Навіть найохайніші громадяни не застраховані від появи в їх житлі цих паразитів. Адже потрапити у квартиру вони можуть:

  • від сусідів;
  • з підвалу будинку;
  • з брудних сміттєпроводів, каналізаційних труб і так далі.

Біда в тому, що таргани завдають неприємностей не лише з точки зору свого непривабливого виду, але і можливості занести у будинок інфекцію. Дійсно ефективно вивести тарганів зможуть допомогти професійні дезінфектори з компанії «Ліквідатор».

Чого бояться таргани

Попри фантастичну життєстійкість цих істот, загрозу їх життя представляє холод, спека, відсутність їжі та води. Смертельними для рудих прусаків і чорних підвальних тарганів є:

  • спеціальні хімічні продукти;
  • народний засіб, що є отрутою у вигляді «ласощів» з вареної картоплі і яйця, «приправлених» борною кислотою.

Дискомфорт цим шкідливим комахам доставляють деякі запахи, що змушують їх змінити «місце проживання».

Яких запахів бояться таргани

У цих істот відмінний нюх. Певні запахи допомагають їм йти від небезпеки, знаходити їжу, орієнтуватися в навколишньому просторі. Але якщо з'являється якийсь інший різкий аромат, він дезорієнтує їх, примушує піти чимдалі від того, що викликає дискомфорт запаху. Певний стійкий аромат, що порушує звичний ритм життя таргана, не здатний його вбити. Проте із завданням не пустити у квартиру або вигнати з неї комаху він справляється добре. До «нелюбимих» амбре відносяться запахи:

  • свіжого часнику;
  • диму від нітроцелюлози й тютюну;
  • лакофарбних матеріалів;
  • гасу, фенолу, бензину, бензолу, машинного мастила.

Не виносять таргани запах хлорки, нашатирю, столового оцту. Хорошим їх «відлякувачем» споконвіку вважалися трави з великим рівнем вмісту ефірних олій (м'ята, червона бузина, лаванда, полин, аніс, жимолость та ін.). Хоча для боротьби з сучасними прусаками аромат цих рослин ефективний тільки у поєднанні з іншими засобами.

Як створити нестерпні умови для життя тарганів

таргани

Попри створення великої кількості досить ефективних засобів боротьби з цими небезпечними шкідниками головним способом створення найнестерпніших для їх щасливого існування умов є підтримка чистоти. Другим пунктом в списку слідує вимога припинити годувати й поїти своїх тарганів. Це означає:

  • як можна частіше проводити ревізію тумбочок і шафок на предмет прибирання сміття і прострочених продуктів;
  • не залишати в приміщенні їжу у відкритому доступі, будь то чіпси, насіння, навіть цукор в цукорниці;
  • витирати на ніч стіл від залишків трапези, включаючи щонайменші крихти;
  • досуха витирати усі поверхні, включаючи стіл, раковину, підлогу, ванну.

Останній пункт особливо важливий, оскільки поголодувати руді комахи можуть, а ось довго протягнути без питва їм не вдасться. Створивши такі умови, можна викликати дезінсекторів або самостійно провести обробку приміщення хімічними засобами.

Запобіжні заходи у квартирі, будинку, гуртожитку: чим відрізняються

Перед початком обробки слід прибрати посуд і продукти, закрити усі вікна в приміщенні, вивести людей і усю наявну живність. Здійснювати роботи потрібно в респіраторі, окулярах і гумових рукавичках. Після закінчення заходу слід добре вимити руки й обличчя з милом, утилізувати використовувані шприци та інші пристосування. Оброблене приміщення провітрювати мінімум три години. У гуртожитку усі роботи потрібно проводити одночасно в усіх кімнатах.

Як можна труїти тарганів

Для самостійного знищення тарганів рекомендується використовувати побутові рідкі засоби типу Біопротектор. Вони продаються вже готовими до використання. Іншу групу препаратів складають професійні концентрати. Для їх застосування потрібне спеціальне устаткування, навичка роботи з ними. Тому краще все ж звернутися до професіоналів дезінсекторів. Фахівці компанії «Ліквідатор» завжди готові прийти на допомогу у боротьбі з рудими й чорними непрошеними «співмешканцями».

 



На початок