З чим брют смакує найкраще: перелік блюд

З чим брют смакує найкраще: перелік блюд

Брют – це шампанське або інші ігристе вино, виготовлене не в Шампані, яке містить мінімальну кількість цукру, порівняно з аналогічними алкогольними напоями. На один літр припускається трохи більше 12 грамів глюкози. За рахунок цієї особливості всі брюти (Зеро, Екстра, класичний) мають освіжаючу кислинку і приємний мінеральний присмак. Щоб максимально насолодитися смакоароматичними особливостями якісного брюта, важливо правильно підібрати до нього гастрономічну пару – страва не повинна бути надто калорійною або з яскраво-вираженим солодким, солоним, гострим або кислим смаком. Чим нейтральніше – тим краще. У цій статті ми розповімо, яка їжа ідеально поєднується з ігристими винами різновиду брют. 

Добірка найкращих закусок

До списку входять:

  1. М'які сири з нейтральним смаком – моцарелла, козячий, бринза, не надто солоний брі. Від рокфорду та інших блакитних сирів з пліснявою краще відмовитися, оскільки вони надто солоні і мають яскраво-виражений аромат.
  2. Морепродукти – мідії, гребінці, креветки, кальмари, устриці. З обережністю слід подавати канапе з червоною та чорною ікрою, оскільки ікра досить солона та може заглушити тонкий смак алкогольного напою.
  3. М'ясна нарізка – хамон, прошутто. Копчені ковбаси та шинки до складу такої страви краще не включати, оскільки вони містять багато жиру та досить калорійні.
  4. Горіхи – арахіс, фундук, мигдаль, грецький. Головне, щоб горіхи були не солоними.

Які гарячі страви поєднуються з брютом?

Найкращий варіант – риба, але слід вибирати нежирні сорти. Це може бути судак, мінтай, тріска. Готувати рибу краще в духовці або на пару, з невеликою кількістю спецій та приправ, щоб їжа вийшла максимально нейтральною. З рибою добре поєднується будь-який брют – і легкий Блан з білих сортів винограду, і повнотілий Нуар з додаванням червоних ягід. Також можна подати до брюта м'ясо. Добре підійде курятина або дієтична індичка. Гусак та качка занадто жирні, тому від цих варіантів краще відмовитись. М'ясо краще запекти у фользі. Фруктові добавки на кшталт ананасів чи яблук не потрібні.

Чи можна поєднувати із цим вином якісь десерти?

Хоча брют досить кислий на смак, він добре поєднується з деякими не надто солодкими десертами на основі вершків та молока. Наприклад, можна подати традиційний італійський десерт «Семіфредо», який готується з яєць та вершків і нагадує морозиво, бо подається у замороженому вигляді. Також гарний варіант – десерти на кшталт «Пташине молоко» або несолодкий зефір, але без шоколаду. Такі десерти можна знайти у маркеті корисних штук MAUDAU. Прекрасну гастрономічну пару з брютом складають і ягоди, але не надто солодкі – наприклад, лохина чи ожина. Якщо ягоди будуть дуже солодкими, вони підкреслять кислоту напою і можуть зробити його вкус більш різким.



На початок